UBB a luat notă de discuțiile din spațiul public legate de teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode, inițiind procedura de analiză, după ce USR l-a acuzat pe membrul guvernului că a copiat și a tradus cuvânt cu cuvânt anumnite pasaje de pe Wikipedia. Lucian Bode respinge acuzațiile și susține că teza sa de doctorat nu e contestată de nicio voce academică.
Cei de la USR au anunțat miercuri că au transcris teza de doctorat a lui Lucian Bode și au verificat lucrarea.
O teză buclucașă
Concluzia „șocantă”: „Lucian Bode a comis o formă de plagiat de care și elevilor de gimnaziu le e rușine: copierea și traducerea cuvânt cu cuvânt a unor pasaje de pe Wikipedia”, artată USR.
„Toată teza de doctorat a lui Bode, care își propune să ofere soluții pentru crizele energetice, este cel mult un referat de clasa a VII-a.
O analiză detaliată, cu toate textele plagiate puse lângă cele originale, găsiți aici: https://bit.ly/RecenzieDoctoratBode
Teza completă a lui Bode, transcrisă și apoi reasamblată de voluntarii USR, este disponibilă aici: https://bit.ly/DoctoratBode
Astăzi, Camera Deputaților dezbate moțiunea USR împotriva lui Lucian Bode. Ministrul corupt și plagiator Bode, care pune în pericol intrarea României în Schengen, trebuie să plece” a încheiat USR.
Reacția lui Bode
Lucian Bode, ministrul de Interne, a respins luni acuzațiile USR că și-a plagiat teza de doctorat de pe Wikipedia și a spus că teza sa de doctoarat „nu e contestată de nici o voce academică”, potrivit g4media.ro.
El i-a acuzat pe USR-iști că fac circ în Parlament: ”De asta credeți că vă plătesc cetățenii României? Să vă faceți de râs maniacal?”
UBB face o analiză
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a transmis că a luat notă de discuțiile din spațiul public legate de teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode, inițiind procedura de analiză a acesteia.
„În numele rigorii academice și al transparenței, facem următoarele precizări:
(1) La solicitarea conducătorului de doctorat, prof. univ. dr. Adrian Ivan, am extins procedura de analiză a tezelor din perioada 1990-2016 și la această teză din anul 2018. Deși procedura internă a fost demarată ca urmare a solicitării ministerului pentru tezele din 1990-2016, nu există restricții de a o extinde și la teze publicate înainte de 1990 sau după 2016.
În acestă analiză se vor include toate informațiile disponibile până în prezent. Dacă în urma acestei analize vor rezulta suspiciuni de încălcare a eticii academice, acestea vor fi mai departe analizate de Comisia de Etică a UBB, urmând procedurile interne și naționale.
(2) Menționăm însă că, până la această dată, UBB nu a primit nicio sesizare de suspiciune a încălcării eticii academice în ceea ce privește teza discutată, demersul fiiind unul intern, rezultat în urma autosesizărilor pornind de la informațiile apărute din spațiul public.
De asemenea, reamintim că instituția națională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat este CNATDCU, ale cărei decizii transcend deciziile oricăror instanțe din universități”, mai arată UBB.