Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a întâlnit vineri în Rusia cu omologul său rus Vladimir Putin. Lukaşenko a spus că în niciun caz” ţara sa nu va trimite trupe în Ucraina, cu excepţia cazului în care este atacată, şi a spus că Rusia „nu i-a cerut niciodată” să înceapă un război comun în Ucraina, relatează BelTA citată de News.ro.
Preşedintele Lukaşenko a declarat că Belarusul este gata să lanseze producţia de avioane de atac la sol Suhoi Su-25, care „şi-au dovedit eficienţa în Ucraina”.
Cum se implică Belarus
„După cum am fost informat de către guvern, sunt pregătiţi pentru producţia de avioane de atac Suhoi Su-25, care s-au dovedit a fi eficiente în Ucraina. Suntem chiar pregătiţi să le producem în Belarus, dacă Federaţia Rusă oferă un pic de sprijin tehnologic”, i-a spus Lukaşenko lui Putin, potrivit BelTA.
„Aţi ridicat cândva problema cooperării în producţia de avioane în Uniunea Economică Eurasiatică. Aşadar, ar trebui să vă spun că belaruşii produc deja până la o mie de componente pentru MC-21 şi Suhoi Superjet 100”, i-a spus Lukaşenko lui Putin referindu-se la două modele ruseşti de avioane de pasageri.
„Avem trei fabrici: două militare şi una civilă. Înainte erau ateliere de reparaţii. Astăzi produc părţi componente”, a arătat Lukaşenko.
Cei doi lideri s-au întâlnit vineri la reşedinţa oficială a lui Putin din Novo-Ogariovo, în regiunea Moscova.
Lukaşenko a afirmat joi, la o întâlnire cu jurnalişti străini că „în niciun caz” ţara sa nu va trimite trupe în Ucraina, cu excepţia cazului în care este atacată, şi a spus că Rusia „nu i-a cerut niciodată” să înceapă un război comun în Ucraina.
Lukaşenko a evitat întrebările presei internaţionale privind complicitatea ţării sale în invazia Rusiei din Ucraina şi a acuzat în schimb Occidentul de escaladarea conflictului prin trimiterea de arme în Ucraina. Totodată, teatral, a cerut echipei CNN să transmită un mesaj: Belarusul este gata să găzduiască o întâlnire între preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin.
BelTA, agenţia de presă a statului belarus, a relatat vineri despre întâlnirea liderului de la Minsk cu Putin punând accent pe componenta economică a discuţiilor.
Am făcut progrese în ceea ce priveşte înlocuirea importurilor, deşi nu am rezolvat încă toate problemele, i-a spus Lukaşenko lui Putin, potrivit BelTA, în condiţiile în care şi Belarusul, şi Rusia se confruntă cu sancţiuni occidentale. „Cooperarea noastră avansează. Facem totul pentru a depăşi barierele care ne sunt create în mod artificial”, a subliniat liderul belarus.
Dialog Lukaşenko-Putin
La începutul întâlnirii lor, în declaraţiile făcute în faţa presei, cei doi lideri au avut un dialog care s-a vrut a fi amuzant, potrivit transcrierii oferite de Kremlin:
V. Putin: Dragă Alexandru Grigorievici! Vă mulţumim că aţi acceptat să veniţi.
A. Lukaşenko: Ca şi cum aş putea să nu fiu de acord!
V. Putin: Ei bine, suntem cu toţii oameni ocupaţi, avem destule de făcut acasă, înţeleg. Apropo, am urmărit conferinţa dumneavoastră de presă de ieri.
A. Lukaşenko: Ar fi fost mai bine dacă nu aţi fi văzut-o, probabil că aţi fost dezamăgit.
V. Putin: De ce? Nu.
A. Lukaşenko: Nu? Asta e bine pentru mine.
V. Putin: Vă împărtăşesc poziţia şi abordările, să ştiţi.
Datorită eforturilor dumneavoastră din ultimele decenii (…) în Belarus s-au păstrat multe lucruri care au fost moştenite de la Uniunea Sovietică şi au fost dezvoltate în mod pozitiv, iar astăzi putem culege împreună beneficiile acestei dezvoltări. În plus, prin unirea eforturilor, creăm un fel de sinergie: pe de o parte, capacităţile dumneavoastră industriale, pe de altă parte, nevoile pieţei noastre şi eforturile suplimentare ale întreprinderilor ruseşti, ale inginerilor, chiar şi ale şcolii ştiinţifice. Toate acestea se adaugă foarte eficient în anumite sectoare şi sperăm că vor da rezultate bune atât pentru Belarus, cât şi pentru Rusia.
Mă bucur să vă văd. Sunteţi foarte binevenit.
Cred că, în circumstanţele în care ne-am întâlnit astăzi, vom putea discuta în linişte, dar într-o atmosferă de lucru, despre toate problemele de interes comun.
A. Lukaşenko: Vladimir Vladimirovici, reciproc. Vă mulţumesc că m-aţi invitat acasă – se creează o anumită atmosferă.