• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • LUPTĂ PENTRU UDMR. Eckstein Kovacs Peter vrea sa strângă maghiarii sub același steag

LUPTĂ PENTRU UDMR. Eckstein Kovacs Peter vrea sa strângă maghiarii sub același steag

Publicat: 10 februarie, 2011 15:20

Actualizat: 23 martie, 2022 08:01

Revendicarea autonomei teritoriale şi culturale este legitimă iar echipa de lucru care se ocupa de acest proiect trebuie revitalizata, se arata in programul „Democraţie, autonomie, solidaritate” cu care intra consilierul prezidential Eckstein Kovacs Peter in competitia pentru sefia UDMR. Eckstein Kovacs Peter scoate in evidență provocările la care trebuie sa faca fata UDMR: nemultumirea oamenilor, criza economica si aparitia unui nou partid maghiar pe lângă cel deja existent.“Scăderea numărului voturilor la alegerile locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale este un fapt indiscutabil. Alegătorii noştri ne transmit pe această cale părerea lor că undeva cineva nu îşi face treaba aşa cum ar trebui”, crede consilierul lui Basescu, care subliniaza ca responsabilitatea apartine în primul rând conducerii centrale.„Este nevoie de o schimbare a viziunii. De o schimbare de stil. Trebuie să regândim structura, funcţionarea Uniunii, şi în unele cazuri chiar politica ei (…). Vom avea nevoie de prevalarea a trei principii pentru a atinge schimbări reale – şi în UDMR, dar şi în societatea din România.
Aceste principii nu sunt altele, decât cele ale democraţiei, ale autonomiei şi ale solidarităţii.

Democratie

Democraţie in UDMR presupune pentru Eckstein Kovacs Peter ca decizia sa fie luata plecand de la celor care sunt in contact cu membrii comunităţii.„Uniunea se luptă cu un deficit de democraţie. Principiul democraţiei este impus şi în cazul în care în decizii apare voinţa majorităţii alegătorilor. Natura diversă a Uniunii este asigurată de platformele organizate pe baza ideologiei politice. Din această cauză consider că este important ca platformele Uniunii să aibă o posibilitate mai mărită de interventie”, sustine consilierul prezidential.

Autonomie

Eckstein Kovacs Peter subliniaza ca din punctul de vedere al comunităţii maghiare din România, revendicarea autonomei teritoriale şi culturale este legitimă.„Trebuie să ne folosim de fiecare instrument legal pentru ca aceasta să fie garantată cât mai repede prin lege maghiarilor din România. În regiunile unde comunitatea maghiară este majoritară, administraţiile locale trebuie să primească jurisdicţie specială privind reglementarea, executarea politicilor publice şi în domeniul financiar”, se arata in programul lui Eckstein Kovacs Peter.

Femeile pe listele electorale

Eckstein Kovacs Peter vrea să faciliteze asocierea prin acord a organizaţiilor, iar pentru a crea posibilitatea egalităţii de şanse, propune ca în cadrul structurilor organizaţionale să se asigure o reprezentare minimă de 15% pentru femei, iar listele electorale să fie alcătuite în aşa fel, încât să nu fie trei candidaţi de acelaşi gen unul după celălalt.Un Prezidiu Executiv cu angajati mai putiniIn opinia lui Eckstein Kovacs Peter, activitatea Prezidiului Executiv nu este destul de coerentă, nu se concentrează destul pe problemele reale ale comunităţii maghiare.El sustine ca Prezidiul Executiv trebuie să fie o instituţie eficientă, cu angajaţi mai puţini. „La înnoirea resurselor umane principalul criteriu de selecţie trebuie să fie competenţa profesională şi capabilitatea. Trebuie să funcţioneze şi ca o instituţie care dezvoltă politici de specialitate, şi să poată să coordoneze ateliere profesionale în cazul în care acest lucru este necesar din punctul de vedere al UDMR, referitor la probleme specifice”, crede Eckstein Kovacs Peter.El apreciaza ca UDMR şi-a pierdut în cursul anilor majoritatea susţinătorilor intelectuali. „Cred că readucerea intelectualilor este necesară, a specialiştilor în pregătirea procesului decizional”, afirma consilierul lui Basescu.

Comunicare directa cu oamenii

Eckstein Kovacs Peter considera ca liderii UDMR trebuie să iasa mai des între oameni. „Membrii simt de multe ori că sunt abandonaţi, problemele de zi cu zi nu ajung la liderii UDMR. Se resimte o oarecare apatie în cadrul alegătorilor. Trebuie să reînnoim activitatea organizatorică, în cadrul dezvoltării organizaţiilor, trebuie să găsim cale directă către alegători, iar acest lucru nu poate fi înlocuit nici cu cea mai eficientă prezenţă în mass media”, crede Eckstein Kovacs Peter.

Relaţiile maghiaro-maghiare

Nu este nevoie de un UDMR care se închide, ci de o organizaţie deschisă și Primitoare, crede Eckstein Kovacs Peter.„Uniunea trebuie să fie mai înţelegătoare, mai deschisă decât a fost în trecut. La începutul anilor 90 am pus bazele unei Uniuni în care toată lumea şi-a putut găsi locul. Însă de nenumărate ori UDMR s-a dovedit a fi intolerant faţă de alteritate, faţă de minorităţile proprii.
Maghiarii din România îşi transmit mesajul tot mai accentuat către elita politică, mesaj referitor la urgenţa unirii. Doresc să restabilesc caracterul de organizaţie umbrelă al UDMR, caracter de care Uniunea s-a îndepărtat. Dacă dorim să reprezentăm toată comunitatea maghiară, atunci – în cadru democratic – toată lumea trebuie să-şi găsească locul, culoarea, glasul şi ideologiile politice pe paleta Uniunii. În calitate de preşedinte voi reprezenta opinia comună, preşedintele UDMR nu poate evoca angajamente ideologice”, afirma Eckstein Kovacs Peter.

Deschidere catre societatea civila

In opinia sa, UDMR trebuie sa se deschida către societatea civilă: „Trebuie să deschidem către cei care sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de asumarea rolurilor publice. Nici nu am observat faptul că a dispărut Consiliul Coordonator al Uniunii (organ de conlucrare cu societatea civilă), dar independent de acest lucru relaţia cu sfera civilă s-a slăbit. Uniunea a început să funcţioneze din ce în ce mai mult ca şi un partid, iar rolul de mişcare, de organizare a societăţii a devenit tot mai nesemnificativ”.

Partidul lui Tokes, o greseala

Eckstein Kovacs Peter considera ca transformarea Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania într-un partid este o decizie greşită, şi cred că a fost o decizie greşită şi retragerea
calităţii de preşedinte onorific de la Tőkés László.„În cazul în care noul partid nu va fi înregistrat, doresc să discut cu ei, şi să-i conving despre faptul că dacă se prezintă în calitate de partid, cadrul acordului devine mult mai strâmt.
UDMR dispune de încrederea a cca. două treimi a alegătorilor maghiari din România. Dacă un partid sau chiar două pornesc împotriva noastră, această proporţie probabil nu se va schimba semnificativ. Cred că o sarcină importantă pentru mine este să dau o nouă posibilitate, un nou impuls alegătorilor nehotărâţi, deziluzionaţi pentru a se apropia de UDMR”, se arata in programul lui Eckstein Kovacs Peter.„Nu consider oportună participarea a trei partide maghiare la alegeri. În acelaşi timp aş putea discuta cu mult mai mare empatie cu părţile în cauză decât predecesorii mei sau chiar candidaţii rivali. Dialogul trebuie neapărat întreţinut. Trebuie să formăm un modus vivendi, care ne asigură o participare de succes la alegeri”, considera consilierul prezidential.„Relaţia noastră cu CNMT este foarte importantă, şi trebuie asigurată funcţionarea eficientă a Forumului de Coordonare Maghiar din Transilvania. Trebuie să revitalizăm echipa de lucru de autonomie, şi trebuie să asigurăm condiţiile funcţionării acesteia”, crede Eckstein Kovacs Peter.

La guvernare, dar nu cu orice pret

Eckstein Kovacs Peter spune ca UDMR este adesea criticat din cauza că este prea gata de compromis, fiindcă este dispusă să guverneze cu oricine.„Este bine să guvernezi, dar nu cu orice preţ. În cazul în care guvernarea ne periclitează rezultatele la alegerile din 2012, trebuie să regândim asumarea rolului de guvernare. Trebuie să accentuăm faptul că UDMR nu are un partener principal şi permanent. În sondajele de opinie comunitatea maghiară a susţinut această alternativă în repetate rânduri. În părerea lor prezenţa noastră la guvernare este legitimă”, spune Eckstein Kovacs Peter.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat cât vor mai dura lucrările prevăzute în localitate ...

Cât mai durează proiectele Companiei de Apă în Baciu

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat că a fost depusă documentația pe Programul Național ...

Când ar putea ajunge gazul în satele Suceagu, Rădaia și Mera

Transformarea băii într-un spațiu plin de personalitate și stil începe cu alegerea paletei de culori ...

Combinații de culori pentru o baie cu personalitate

Prim-vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a declarat în emisiunea Antreprenoriada moderată de Raul Chiș că ...

Augustin Feneșan: România, pregătiri discrete în caz de război

Un proiect de ordin ANPC aflat în dezbatere publică prevede pentru comercianți obligația de a ...

ANPC vrea etichete cu prețul de achiziție și prețul final! Augustin Feneșan: „O invenție pur românească”

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?
Success message!
Warning message!
Error message!