Rusia cere ca și garanții de securitate retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România, care s-au alăturat alianței după 1997, a anunțat vineri Ministerul rus de Externe citat de agentia de presa rusă RIA.
„Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri pentru a reveni la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la data specificată. Acestea includ atât Bulgaria, cât și România”, cere MAE rus.
La sfârșitul anului 2021, Rusia a redactat proiectele unui tratat cu Statele Unite și un acord cu NATO privind asigurările de securitate. Moscova cere garanții că NATO nu se va extinde către est și că nu vor fi stabilite baze militare în țările post-sovietice.
Prima rundă de negocieri pe această temă a avut loc la Geneva pe 10 ianuarie. A fost urmată de o reuniune a Consiliului Rusia – NATO la Bruxelles. După aceea, pe 13 ianuarie, au avut loc consultări la sediul din Viena al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, arata aceeași sursă. Toate s-au soldat cu eșec.
Joe Biden vorbește de Articolul 5
O eventuală retragere a trupelor din România și Bulgaria a fost însă respinsă ferm de președintele Statelor Unite, Joe Biden, potrivit digi24.ro.
Acesta a declarat că nu ia în calcul această variantă, ba mai mult, președintele SUA a transmis că va crește prezența militară în România și Polonia, dacă Rusia atacă Ucraina.
”Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden, întrebat în legătură cu o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele ruseşti, potrivit stirileprotv.ro.