Echipa de ardeleni “Nişte ţărani” a deschis apetitul francezilor pentru mâncarea tradiţională românească, la un festival din localitatea Charente-Braconne, situată în apropiere de Bordeaux.Festivalul “Martie in Braconne” este la a opta ediţie, iar tema de anul acesta este “România”. Maeştrii bucătari “Nişte Ţărani” au asigurat o masă tradiţional românească pentru mai bine de 200 de persoane, gustările fiind deosebit de apreciate, de vreme ce mulţi meseni s-au lins pe degete, la propriu, şi-au mai poftit. Furori a făcut şi cea mai bună pălincă din ţară, aia de Sălaj, servită cu lacrimi în ochi înainte de o slană bine afumată.Majoritatea membrilor echipei fiind din Sălaj, pe masa franţujilor au fost puse din belşug specialităţi culinare ale bucătăriei vechi din Sălaj oferite de producătorii locali:
- pâine cu cartofi şi pâine neagră-Papp Ilus din Crasna
- prăjituri de casă cu mere, cu vişine, cu magiun, mălai dulce – Pup Aurora-Hida şi Complex Severus-Zalău
- produse lactate tradiţionale-Valcău, Viomil Zalău, Jibou( Bujor M.), LA COLINA Feleac, Ghiuruţn Viorel-Voivodeni
- preparate tradiţionale din carne-Siciliana Şimleu Silvaniei, Universal Zalău, Stelicarn Zalău, alţi producători din Recea, Fizeş, Crasna, Hida, Pustă.
- vin, căpşunică de Crasna, vinuri din Borla, vinuri din podgoria Recaş
- pălincă de prune, de mere, de cireşe amare, de caise, de pere, de nuci, secărică, tescovină-producători din Crana, Valcău, Hida, Tusa, Sâg, Tăşnad, Satu Mare.
- magiun şi murături din Crasna, Hida, Agrij, Zalău
- produse apicole din Zalău
- sucuri din fructe de pădure şi cătină
“Scopul participării noastre la festivalul din Franţa este promovarea producătorilor locali şi a produselor tradiţionale sălăjene precum şi realizarea unei reciprocităţi cu producătorii din zona unde are loc festivalul. Dintre aceştia unii vor participa la acţiunile noastre din acest an în Sălaj. Vom avea întâlniri cu producătorii din zona Bordeaux, Cognac şi Brie”, a afirmat Mircea Groza, liderul echipei.Cunoscut mai degrabă ca dramaturg în cercurile literare ale Clujului, Flavius Lucăcel este un alt membru al echipei. El afirmă că în următoarele zile va face împreună cu colegii săi demonstraţii cu preparate din bucătăria românească, evreiască, maghiară, slovacă şi romană. Fotograful Silviu Gheţie va prezenta o expoziţie foto dedicată satului românesc.„Nişte ţărani”, da de unde?Din echipa “Nişte Ţărani” fac parte, pe lângă Mircea Groza şi Flavius Lucăcel (băiat născut şi crescut în Aluniş, Benesat), Adrian Hădean, bucătar cu şcoală şi blogger, Teodor Filip (Recea, Fizeş), Marton Carol (Verveghiu), Zsolt Csok (Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău) şi Silviu Ghetie.[slideshow]“Festivalul dedicat României ne-a surprins prin deschiderea organizatorilor, prin căldura cu care au prezentat tot ce are mai bun România. Participantii s-au bucurat de expozițiile noastre de pictură, au fost interesaţi de ofertă turistică, de expozițiile de artă populară și costume tradiționale românești, de spectacolele folclorice cu dansuri și cântece populare prezentate de formații locale de amatori şi de teatrul pentru copii prezentat de elevi din Turda. Alături de noi a venit şi doamna Letiția Orsivschi din Vama, din judeţul Suceava, care a realizat o expoziție și demonstrații de oua încondeiate”, a mai afirmat Mircea Groza.„Nişte ţărani” activiEchipa “Nişte Ţărani” nu e de ieri, de azi. A participat la ultimele 3 ediţii ale Satului Sălăjean, promovând arta culinară tradițională din Sălaj, şi la ultimele 5 ediţii ale Zilelor Romane, unde a prezentat peste 50 de reţete din bucătăria Imperiului Roman.La Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, a luat în 2009 medalia de aur şi cupa la secţiunea ceaun, medalia de aur şi cupa la secţiunea plită, medalii de argint şi bronz cu echipa de juniori şi marele trofeu al ediţiei 2009 etapa Polus Cluj-Napoca. În 2010, la acelaşi campionat, a ras de pe masa juriului medalii de argint şi bronz la secţiunea plită, medalii de argint şi bronz la secţiunea ceaun, cupa somelierilor şi medalia de aur şi medalia de aur şi cupa la secţiunea creaţie.