• Acasă
  • /
  • Interviu
  • /
  • ManierArt, proiectul prin care Anca Serban “vinde” bune maniere

ManierArt, proiectul prin care Anca Serban “vinde” bune maniere

Publicat: 24 aprilie, 2014 10:55
Actualizat: 23 martie, 2022 05:47

Anca Șerban – medic stomatolog la bază, le face oamenilor cunoștință cu politețea prin intermediul proiectului ManierArt, pe care l-a creat în februarie 2012. A avut numeroase apariții publice prin care a susținut conceptul de Lady și tot ce înseamnă bune maniere.

NapocaFm a găzduit-o cu rubrica Maniera de Buzunar preț de 2 luni zilnic, cei de la DigiTv au avut-o ca invitat în singura emisiune de bune maniere din România – Bonton. Alte interviuri și discuții importante despre politețe le-a avut la Radio Guerrilla și TVR.

Florin Șomodi: De unde ideea cu bunele maniere? De unde a inceput povestea asta?

Anca Șerban: Aceasta idee a venit in perioada in care faceam coaching pe vocatie si a aparut in urma unei astfel de sedinte, cand a venit si numele de ManierArt, strategie etc. Cand inca mai lucram in medicina colaboram cu o revista online, imi placea foarte mult sa scriu. Se intampla prin 2010.  Acolo am primit aceasta tema si am inceput sa ma documentez, sa culeg foarte multe informatii si continuu sa am multe materiale inca stocate din vremea respectiva.

Florin Șomodi: Ce a urmat?

Anca Șerban: Am facut o cercetare daca exista asa ceva in Romania. Am gasit un site in Republica Moldova si ceva prin SUA. Am combinat informatiile si am inceput sa creez site, butoane, rubrici, istoric, am identificat sursele din care sa imi iau informatiile.

Florin Șomodi: Ce ai dorit de la acest proiect de fapt?

Nu mi-am propus de la inceput ceea ce este azi, sa tin cursuri, sa am asemenea audienta. La un moment dat mi-am dat seama cat de mare poate sa creasca. Am zis „wow! Pot sa fac rost de finantari, sa atrag un business angel, sa fac o scoala”.

Valori și imagine 

Florin Șomodi: Ce inseamna astazi Manierart? 

Anca Șerban: Este un concept care se gandeste la oameni si la dezvoltarea lor din interior spre exterior, nu merge pe ideea de polis, adica sa ai stralucire exterioara, indiferent de ce avem in interior.

E un concept de bune maniere care pleaca de la valori interioare transformate in comportamente, nu invers. Faptul ca stii sa tii cutitul in mana nu te face mai manierat insa daca stii sa fii de cuvant, sa fii respectuos, vorbim despre altceva. Chiar am primit un feedbak in care un cititor facea o paralela cu arta japoneza care pleaca de la interior spre exterior. 

Florin Șomodi: Cata lume te urmareste? 

Anca Șerban: Am 400 de abonati la newsletter iar pe Facebook peste 5000 de urmaritori. In 7 februarie, proiectul a implinit 2 ani.

In primul an am lucrat cu mine, am luat cursuri de publick speking, am frecventat Clubul de public speaking Toastmasters, cursuri de dezvoltare personala si antreprenoriat. Am inceput sa experimentez, sa interactionez cu oamenii, sa invat sa-i abordez, sa le cunosc nevoile. Dupa ce am inceput sa prind curaj si experienta in public speaking mi-am dat seama ca imi place si asta vreau sa fac, sa interactionez cu oamenii.

Florin Șomodi: Te-ai fi gandit vreodata cand te-ai orientat spre stomatologie ca o sa pornesti pe cu totul alt drum?

Anca Șerban: Niciodata in viata mea!

Stomatologul

Florin Șomodi: O chemare spre stomatologie ai simtit?

Anca Șerban: Cred ca a fost mai mult o fantezie pentru ca o asociam cu copilaria mea cand petreceam ore bune cu bunicul meu care ma insotea la stomatologie. Si acum asociez mirosul de eugenol cu el si starile frumoase de atunci.

Florin Șomodi: In afara de Facebook si newsletter ce insemna ManierArt? Este un buisiness?

Anca Șerban: Ar putea fi. Inca nu este.

Florin Șomodi: Ce-i lipseste ca sa fie un business?

Anca Șerban: Definitivarea unor produse si iesirea pe piata. De asemena, o strategie de marketing la care lucrez deja cu un specialist. Si ca sa fie business ar insemna ca eu sunt “owner”-ul si ar mai trebui sa accesez niste bani ca sa imi iau colaboratori. Am in plan sa fac asta, pentru ca domeniul este foarte vast. 

Unică pe piață

Florin Șomodi: Ce insemana azi ca cifra de afaceri ManierArt?

Anca Șerban: Astazi lucrez pt mine. Nu se pune problema de cifra de afaceri. Am venituri constante dar…nu, nu inca!

Florin Șomodi: Cum cuantifici munca ta? Ce livrezi pentru public?

Anca Șerban: Consultanta, training si workshop-uri.

Florin Șomodi: Cate ore pe luna muncesti?

Anca Șerban: Depinde de la luna la luna. Ar fi cam 3-4 traininguri, clienti de consultanta, lectii private la domiciliu pentru copii si cam atat deocamdata.

Florin Șomodi: O intrebare standard era cum apreciezi nivelul pietei locale, insa, din moment ce esti singura pe piata, te intreb care crezi ca sunt posibilitatile de crestere?

Anca Șerban: Foarte mari!

Florin Șomodi: Ti-e frica de concurenti?

Anca Șerban: Mi-a fost la inceput insa acum stiu ca nimeni nu abordeaza lucrurile in felul meu. Si mai stiu ca fiecare liber profesionist are clientii lui. Deci, nu! Nu mi-e frica de concurenti.

Florin Șomodi: In ce masura studiile in stomatologie iti influenteaza performantele de aici? Ai adus ceva din meseria de medic stomatolog?

Anca Șerban: Pot sa completez consultanta inidividuala si pe parte de sanatate. Ii invat pe clienti o alta importanta a zambetului.

Florin Șomodi: Ai avut momente de ezitare?

Anca Șerban: Da, ca orice om! Am avut perioade in care chiar am vrut sa renunt, insa nu am putut pentru ca am simtit proiectul acesta ca facand parte din mine. Ma si gandesc oare cum am putut trai pana acum fara el.

Florin Șomodi: In ce etapa a fost cel mai greu?

Anca Șerban: Poate cand am intrat intr-o anumita rutina si nu mai gaseam creativitate in mine. Au fost cateva momente. 

Florin Șomodi: Cum ai regasit resursele?

Anca Șerban: Am facut pauza.

Florin Șomodi: Care a fost cele mai frumoase etape in proiectul ManierArt?

Anca Șerban: Toate!

Florin Șomodi: Ne impartasesti doua-trei dintre ele?

Anca Șerban: Lucrez mult cu femeile, insa imi place si consultanta. E foarte placut sa ma intalnesc cu oamenii care se bucura ca e posibila o schimbare, ca lucrurile chiar se intampla, functioneaza iar ei au succes prin schimbari.

Consultant de lux 

Florin Șomodi: Te-a impresionat ceva legat de activitatea care o faci, fie workshop, traning sau consultanta?

Anca Șerban: Un moment de ziua mea, in 2012. Eram inca la stadiul de site cand m-a contactat o doamna din Suceava. Am calatorit pana acolo sa lucrez cu cele doua fete ale ei.

Am fost asteptata de sofer la gara si-am fost tratata literalmente regal. Am plans de bucurie! A fost primul client din viata mea. Nici o clipa in trenul spre Suceava nu mi-am imaginat toate acestea.

Puteam foarte bine sa ma intorc chiar in seara aceea inapoi spre Cluj. Putea fi o gluma. Asta a fost insa pentru mine confirmarea ca este ceea ce trebuie sa fac.

Florin Șomodi: Deci un consultant de lux… o noua piata se deschide… Care ar fi cea mai mare provocare pentru businessul tau azi?

Anca Șerban: Am ajuns intr-un punct in care am nevoie sa externalizez, de exemplu, serviciile de marketing. Cea mai mare preovocare e sa invat sa las controlul.  

Florin Șomodi: Ai simitit sprijinul statului pt tinerii intreprinzatori? 

Anca Șerban: Nu am incercat sa apelez la statul roman insa stiu de la altii care au incercat si n-au fost foarte incantati. Ar fi ultima solutie la care as apela daca nu reusesc sa atrag un partener sau un business angel.

Florin Șomodi: Cu ce alte tipuri de servicii ai putea asocia ce livrezi tu?

Anca Șerban: Am facut deja o asociere, am un program pentru femei in care am combinat bune maniere si make-up. Am avut succes cu cele doua editii: 65 de participante la prima editie si 30 la cea de-a doua. 

Secrete de Lady

Florin Șomodi: Legat de lucrul cu interiorul sufletului femeii, cum faci asta? Pentru mine bunele maniere sunt ca un set de reguli. Cum sau de ce, poti spune tu ca lucrezi cu sufletul femeii? Cum faci asta?

Anca Șerban: Chiar din primul workshop “Secrete de Lady” m-am bazat pe valori pe care teoretic (nu zic trebuie!)  ar fi de dorit sa le aiba o femeie. 

Florin Șomodi: Deci mai degraba pe descoperirea acestor valori?

Anca Șerban: Nu, nu neaparat, ci pe lucruri punctuale. Sa fii punctual, sa te tii de cuvant etc. Luam pe rand aceste valori si le dezbatem. Vedem ce inseamna pentru fiecare si cum se pot aplica.

Florin Șomodi: Daca ar fi sa ma intorc la statul roman, si ar fi sa recomanzi o imbunatatire a legislatiei, ce ti-ai dori de la statul roman tu ca antreprenor ca sa te dezvolti?

Anca Șerban: Nu stiu sa raspund acum la intrebarea asta.

Florin Șomodi: Ce faci mai departe in proiectul Manierart?

Anca Șerban: Am discutat cu designerul meu si am hotarat sa scoatem produse fizice.

Anca Șerban: Am o colaborare cu un makeup artist profesionist, iar cu un doctor in psihologie un eveniment despre barfa si cum sa contracaram efectele ei. Primesc si cereri de colaborari cu alte proiecte, in special in online. Sunt pe punctul de a demara un proiect pentru adolescenti si sa imbunantatesc, sa rafinez ce am in prezent ca produse.

Urmează o carte

Florin Șomodi: Cum te raportezi la piata offline fata de cea online? Care e  tendinta de dezvoltare?

Anca Șerban: Fiecare zona cu atuurile ei. Activitatile din offline vor sustine afacerea si evident cartea, pentru ca pregatesc o carte de bune maniere. Am scris deja un e-book insa astept partea de prezentare grafica.

Florin Șomodi: Cat e de special timpul tau liber? Cum il petreci?

Anca Șerban: Inseamna formare continua, fac NLP Rezonanz. Ma ajuta prin coaching sa lucrez exclusiv la interior cum spuneam la inceputul discutiei, pe urma pot sa lucrez la imaginea omului si atunci pot oferi un pachet complet atat pentru interior cat si pentru exteriorul clientului.

De ceva timp practic Aikido; imi place mult sa inot. Imi place postura de calator si cititor.

Florin Șomodi: Cum s-ar putea monetiza zestrea de cititori urmaritori din online? Imi imaginez ca daca ai lua  1 euro de la fiecare urmaritor ar insemna azi 5000 de euro.

Anca Șerban: Probabil un e-book, insa vreau ca primul sa fie gratis.

Florin Șomodi: Ce sfaturi ai da altora ca tine care se afla la inceput in business?

Anca Șerban: Prefer sa nu dau sfaturi, mai ales ca nu a inceput ca un business. A inceput ca pasiune, ca proiect de autodezvoltare. Abia acum prin cursurile din proiectul Tineri Antreprenori de Succes by JCI am inceput sa intocmesc un business plan, sa ma gandesc la partea de marketing, bugetare etc.

Florin Șomodi: Cu atat mai mult in acest caz, pentru ca nu a pornit ca un business, ce sfat ai putea sa le dai celor care se afla la inceput de drum?

Anca Șerban: Pot sa spun doar atat: sa-si urmeze instinctul, sa-si asculte intuitia!

Florin Șomodi: Un gand de final pentru cititorii nostri?

Anca Șerban: As vrea sa transmit ca in primul rand politetea si bunele maniere nu reprezinta niste reguli stricte, rigide, asa cum considera multa lume, ci este un set de ghidari. Daca in mediul rutier exista un cod pentru ca lucrurile sa decurga bine, in societate exista un cod de bune maniere pentru civilizatie si respect. 

Si ar mai fi un indemn pentru fiecare dintre noi: sa fim atat de politicosi pe cat ne dorim sa fie societatea in care traim!

Aruncă o privire pe www.manierart.ro

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 ianuarie, 2022
Profesorul Achimaș, părintele Planului Național de Combatere a Cancerului: „Vom avea din ce în ce mai multe cancere de tratat”
8 noiembrie, 2021
Lupta cu cancerul de sân, o privire în culisele Institutului Oncologic din Cluj – INTERVIU cu profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu
27 septembrie, 2021
Povestea Ie de Maramu
30 octombrie, 2020
Fondatorul companiei UTILBEN, Ruben Marian: De ce trebuie eradicată corupția fără întârziere
4 iunie, 2020
OPORTUNITĂȚI de investiții în pandemie INTERVIU cu Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj

Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat trei milioane de pasageri într-un an, pentru prima dată în ...

Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Balet, ...

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania

Replica la scară 1:1 a modelului Lamborghini Sián FKP 37, construită în nici mai mult, ...

Lamborghini Sián FKP 37 construit în mărime naturală din piese LEGO la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!