Romania a introdus de abia anul trecut o cotă redusă de TVA la produsele de panificație, un pas mic la doar o categorie de alimente de bază. Alte economii dezvoltate din Europa au luat astfel de măsuri de ani de zile și le-au aplicat pentru majoritatea alimentelor de bază, scrie wall-street.ro.
Cota redusă de TVA la pâine și produsele de panificație a fost introdusă de Guvern la 1 septembrie 2013. Rezultatele primului an de cotă redusă par încurajatoare, evaziunea fiscală fiind estimată în scădere cu maxim 300 milioane de lei. Cota standard de TVA este 24%, la panificație fiind redusă la 9%.
În Germania se o cotă redusă de TVA – de 7% – pentru majoritatea produselor alimentare, inclusiv pentru serviciile de distribuție a alimentelor. Cota standard este de TVA: 19%.
Chiar și cele mai socialiste state ale UE au înțeles mai bine decât România cum funcționează economia.
Spania aplica două cote reduse de TVA pentru produsele alimentare de baza. Una de 10%, iar alta de numai 4%. Cota standard de TVA: 21%
Cota redusa de 5,5% este aplicata in Franta pentru alimente si bauturile nealcoolice, in timp ce cota intermediara de 7% este perceputa pentru mancarea servita la restaurant. Cota standard de TVA este 20%.
Italia are si ea o cota super-redusa de TVA la alimentele de baza, de 4%, si o alta cota de 10% pentru un grup specific de produse alimentare. Cota standard de TVA este 22%
LISTA ALTOR STATE pe wall-street.ro