Deputatul Mircia Giurgiu, Fundația Părinți Clujeni și mai multe parohii din cartierul Mănăștur organizează miercuri, de la ora 12.00, un protest împotriva construirii crematoriului din Mănștur. Oamenii nu sunt multumiți cu blocarea proiectului și cer anularea lui, susținând că acesta nu respecta nicio normă și că pune în pericol sănătatea celor care locuiesc în zonă. Protestul va începe la cimitirul Mănăștur, după care traseul va continua pe strada Govora – Calea Mănăștur – Calea Moților – Primăria Cluj-Napoca – Piața Unirii – Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Prefectura Cluj. La Primărie și la Prefectură vor fi depuse memorii.
“Cetățenii din zonă nu contestă necesitatea obiectivului, ci amplasamentul lui. Este extrem de aproape de locuințe. La sudul acestuia, la numai 35 de metri, se află locuințe, la fel și la vest, unde sunt locuințe la numai 78 de metri. În apropiere sunt și creșe, școli și grădinițe, în care învață peste 5.000 de copii. Ca să nu mai vorbim de faptul că Mănășturul este un cartier extrem de aglomerat, cu peste 120.000 de locuitori”, a subliniat Emil Ștețco, reprezentant al Fundației Părinți Clujeni.
Fundația a solicitat deja RDK Cremation raportul potrivit căruia crematoriul nu afectează locuitorii zonei, însă membrii acesteia sunt nemulțumiți de răspunsul primit, pe care îl consideră vag și părtinitor.
“Raportul este făcut în favoarea firmei. Au zis că nu există studii cu privire la mișcarea maselor de aer, dar ele există defapt și arată că masele de aer se mișcă de la vest la est. De aceea au fost construite și toate fabricile comuniste la vestul Clujului. Astfel, o parte din noxele emise de crematoriu vor veni spre centru. În răspuns ne mai spun că există 40 de crematorii în Europa, în zone rezidențiale. Am căutat și putem veni cu exemple că toate aceste crematorii se află în zone împădurite”, a mai explicat Ștețco.
Potrivit reprezentanților Fundației Părinți Clujeni, în Budapesta, crematoriul este situat la 1,2 kilometri de cea mai apropiată locuință, într-o pădure de 800 de hectare, în timp ce în Debrecen crematoriul se află la un kilometru de cea mai apropiată locuință, într-o pădure de 1.000 de hectare.
Oamenii mai solicită și o dezbatere publică pentru a afla dacă clujenii își doresc cu adevărat acest crematoriu, precum și adoptarea unor legi care să clarifice modul de înființare și desfășurare a activității pentru crematoriile din România.