• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Masonii germani din Ardeal, implicați în proiectul SECRET de regionalizare a Europei pe criterii etnice

Masonii germani din Ardeal, implicați în proiectul SECRET de regionalizare a Europei pe criterii etnice

Publicat: 14 martie, 2014 13:17

Actualizat: 23 martie, 2022 05:50

În a doua parte a Epocii Luminilor, când erudiţi precum Samuel von Brukenthal, Daniel Filsch sau Johann Eder activau în Lojile ardelene, francmasoneria germană, şi cea europeană implicit, a intrat într-o nouă fază a evoluţiei sale.Proiectul secret de regionalizare a Europei Centrale, conturat de către Elita Iluminată, a fost expresia unor transformări profunde în sânul masoneriei şi a societăţii, cu motive de reflecţie până în zilele noastre.
altera
Samuel Brukenthal
Samuel Brukenthal; FOTO: sibiuplace.ro

Iluminaţii devin „vârful de lance” al masoneriei europene

Conform actelor poliţiei secrete din veacul al XVIII-lea, la 16 ani de la înfiinţare, ”Ordinul Iluminaţilor”, creat în Bavaria de către Adam Weishaupt, a reuşit să se impună ca o veritabilă avangardă a masoneriei continentale. Documentele de arhivă relevă faptul că toate demersurile francmasonilor erau cunoscute de către Iluminaţi, iar planurile creionate de către aceştia din urmă erau puse în practică şi cu ajutorul francmasonilor.Între “vârful şi baza piramidei”, unitatea şi conlucrarea a fost întotdeauna deplină. Aşa cum se poate citi şi în cadrul unui raport secret al poliţiei vieneze, care a reuşit să îşi infiltreze agenţi în structurile Ordinului, pentru a fi primit în rândul Iluminaţilor candidatul trebuia să fi atins ultimul grad în masonerie. Aceasta s-a manifestat, aşadar, ca un ferment şi un agent al ideilor epocii, devenind parte integrantă a noii culturi specifice Epocii Luminilor.
altera
Adam Weishaupt
Adam Weishaupt; FOTO: geni.com

Transilvania în Foederativa Respublica

Proiectul de federalizare a Europei Centrale, creionat de elita iluminată germană în anii 1793-1794 şi susţinut apoi de către toţi fracmasonii din spaţiul sus-menţionat, a pledat, de fapt, pentru o Europă a Regiunilor unde să fie respectate drepturile tuturor naţionalităţilor.Conform planului, această parte de lume trebuia organizată în tot atâtea provincii/regiuni câte naţiuni o populau: 1. Ungaria propriu-zisă care urma să cuprindă regiunile unde maghiarii erau majoritari. 2. Illiria (Dalmaţia, Croaţia, Slavonia) 3. Slavonica 4. Valachica (Transilvania şi Banatul).Valachica era, aşadar, o provincie distinctă, iar în structurile şi administrarea ei românii ar fi avut un rol covârşitor, mai ales dacă avem în vedere şi principiile de funcţionare pe care această elită masonico-iluminată s-a angajat sa le respecte: drept istoric, drept naţional, egalitate confesională, reprezentare proporţională. Acest plan secret se axa pe susţinerea şi promovarea specificului local.
altera
Transilvania in sec. 18
Transilvania in sec. 18; FOTO: davidrumsey.com

Francmasonii germani, maghiari și români au susţinut Europa Regiunilor

Fiind un proiect care încuraja deci autonomia locală, este limpede că el nu a fost destinat să rămână exclusiv în sferele înalte de gândire ale Iluminaţilor. Prin reţeaua atelierelor locale, fraţii masoni au fost înştiinţaţi în legătură cu toate aceste idei, ca dovadă şi curentele de opinie care s-au cristalizat în sânul lor.În mod cert, fiecare dintre fraţi, mai ales cei din lojile germane ardelene, au acceptat asemenea idei, întrucât, finalmente, ele soluţionau o serie de doleanţe naţionale care, atunci, se impuneau neapărat a fi reglementate.Fiecare naţionalitate, încadrată fiind în provincia proprie, primea dreptul să-şi discute şi să îşi soluţioneze problemele specifice, folosind liber propria limbă, propriile obiceiuri şi, foarte important, propria religie.

Solidaritate masonică pentru naţiune

Demersurile în sine din cadrul proiectului federativ au reprezentat acel “combustibil” care a întărit în sânul elitelor conştiinţa omogenităţii naţiunii proprii, iar în cazul românilor a locului distinct pe care Transilvania l-a ocupat în marea diversitate ce funcţiona atunci sub cupola unităţii imperiului.Au trecut două secole şi mai bine de la această mare efervescenţă pentru Europa Regiunilor. Acum, când fiecare comunitate etnică încearcă să îşi conserve cât mai bine specificul şi valorile proprii, câteva cuvinte sunt de referinţă.Unul dintre Iluminaţii epocii le-a menţionat în reflecţiile sale, dar la acestea au susbscris toţi cei coagulaţi în jurul unei mari idei: “Unitatea unei ţări şi consolidarea fundamentelor pentru înflorirea sa ţin de modul în care învăţaţii ei câştigă bătălia pentru naţiune”.

AUTOR: Attila Varga

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
7 decembrie, 2023
Urmează să deveniți părinți? Iată de ce va avea nevoie copilul tău în primele luni de viață
16 noiembrie, 2023
Rialda, stil și eleganță de 30 de ani (A)
18 septembrie, 2023
Investiție Durabilă: Top 5 Motive pentru care Botinele din Piele Naturală Merită un Loc în Garderoba Ta
13 iulie, 2023
Frizerie
25 aprilie, 2023
Nu îți place să gătești? Iată 5 alternative pe care trebuie să le încerci!

A fi practicant de jocuri de noroc sau gambler, așa cum este noțiunea în limba ...

Secretele gamblerilor de succes. Iată cum îți poți garanta distracția în sala de jocuri

În societatea contemporană, accesul la credite a devenit o parte integrantă a vieții financiare, oferind ...

Dacă îți dorești un credit, dar nu vrei să plătești rata ani de zile, aceste soluții sunt potrivite pentru tine!

În viață, puține momente se compară cu emoția și entuziasmul care însoțesc vestea că vei ...

Urmează să deveniți părinți? Iată de ce va avea nevoie copilul tău în primele luni de viață

Raul Chis l-a avut invitat la emisiunea PUNCTUL CRITIC pe deputatul USR Viorel Băltărețu, la ...

USR Cluj-Napoca, în focul pregătirii unui contracandidat pentru Emil Boc

MDM Group informează că 21 decembrie 2023 este ultima zi de depunere a declaratiilor si ...

Ziua limită din decembrie până la care poți plăti taxele pe noiembrie 2023

Exproprieri pentru metrou la Cluj: 486 de imobile urmează să fie expropriate în vederea construirii ...

Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat
Success message!
Warning message!
Error message!