• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Măsuri anti Covid care se aplică începând din 9 noiembrie 2020 pe întreg teritoriul României

Măsuri anti Covid care se aplică începând din 9 noiembrie 2020 pe întreg teritoriul României

Publicat: 9 noiembrie, 2020 11:20
Actualizat: 23 martie, 2022 05:01

Juriștii MDM Group fac o trecere în revistă a noilor măsuri anti Covid care se aplică începând din 9 noiembrie 2020 pe întreg teritoriul României.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 1042 / 06.11.2020 s-au publicat OUG 192/2020 care modifica Legea 55/2020 referitor la masurile anti Covid si Legea 81/2018 privind telemunca si s-a publicat si HG 935/2020 care modifica anexele 2 si 3 la HG 856/2020 ref. prelungirea starii de alerta.

Iată care sunt principalele aspecte de interes:

Se clarifica prin introducerea unei prevederi exprese in Legea 55/2020 faptul ca prin ordin ministerial comun MS/MAI se poate institui obligativitatea purtarii mastii in orice spatii publice, deci si in cele deschise, nu doar in spatii publice inchise, spatii comerciale, mijloace de transport in comun si la locul de munca, cum prevedea legea pana acum.

S-a introdus un text expres in Legea 55/2020 privind faptul ca este obligatoriu pentru angajatori sa treaca la telemunca sau munca la domiciliu in toate cazurile in care este tehnic posibil, pe toata durata starii de alerta. Se revine deci la sistemul din timpul starii de urgenta, nemaifiind o optiune si nemaifiind nevoie de acordul salariatilor.

În plus, toti angajatorii cu peste 50 de angajati, daca nu au posibilitatea de a trece la telemunca sau munca la domiciliu, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră. Pană acum această decalare era doar o optiune / recomandare pentru angajatori.

Pana la finalului anului 2020, prin ordin al ministrului educatiei se poate impune suspendarea tuturor activitatilor care impun prezenta fizica a copiilor in crese, gradinite sau scoli, deci activitati perament exclusiv online.

A fost modificata prin HG 935/2020 anexa 2 la HG 856/2020 in sensul ca purtarea mastii devine obligatorie la nivel national in orice spatiu public, de luni 9 noiembrie, pe durata starii de alerta, deci si in localitatile cu incidenta redusa a cazurilor de COVID19 si indiferent la ce ora sau in ce portiune a localitatii.

Tot prin HG 935/2020, cu efect de luni 9 noiembrie, se prevede ca sunt interzise orice reuniuni cu prilejul unor sarbatori, aniversari sau petreceri, in orice spatii inchise sau deschise, publice sau private. De fapt, erau oricum interzise si pana acum evenimentele private (nunti, botezuri, mese festive etc.) atat in spatii inchise cat si in spatii deschise, deci interdictia nou introdusa vizeaza mai degraba eventualele evenimente festive publice, nemaifiind relevanta distinctia eveniment privat / eveniment public, care a starnit pana acum controverse din cauza lipsei unei definitii sau macar a unor criterii.

Se instituie interdictia generala de deplasare in afara locuintei / gospodariei intre ora 23:00 si ora 5:00, cu exceptia deplasarilor

in scop profesional, pentru urgente medicale sau achizitionarea de medicamente, a deplasarilor de lung parcurs cu mijloace de transport in comun a caror orar nu permite respectarea interdictiei de deplasare in intervalul mentionat, si a altor deplasari justificate obiectiv, precum îngrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori in caz de deces al unui membru de familie.

Pentru a dovedi incadrarea in exceptiile susmentionate de la interdictia de deplasare pe timpul noptii, cei in cauza trebuie sa prezinte legitimatie de serviciu, adeverinta de la angajator ori declaratie pe proprie raspundere completata in prealabil cuprinzand numele de familie si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul deplasarii, locul spre care se deplaseaza, data completarii si semnatura, deci practic la fel cum a fost pe perioada starii de urgenta.

Se aduc clarificari si privind notiunea de „in aer liber” in domeniul alimentatiei publice, in sensul ca terasele, care au acoperis, plafon sau tavan, nu sunt considerate locatii in aer liber daca au mai mult de un perete lateral, chiar daca e vorba de pereti cu caracter temporar de tip folie sau textil. Astfel, multe unitati considerate pana acum „terasă” sunt asimilate spatiilor din interiorul cladirilor, cu consecintele de rigoare privind posibilitatea functionarii legale.

Se restrange orarul cu publicul al tuturor unitatilor de comert sau prestari servicii catre populatie, inclusiv cele care functioneaza in aer liber, trebuind sa inchida accesul publicului cel tarziu la ora 21:00, putand functiona si in intervalul 21:00 – 05:00 dar numai in relatia cu entitatile care fac livrari de bunuri la domiciliu. Exceptie fac farmaciile si benzinariile, ce nu sunt supuse limitarilor de orar, putand avea deschis pentru public si non-stop si livrarile la domiciliu care pot de asemenea sa aiba loc oricand.

Nu mai pot functiona pietele agroalimentare in spatii inchise, targurile, talciocurile si alte asemenea activitati. Raman deschise pietele agroalimentare in spatii deschise.

SURSA: MDM GROUP

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 aprilie, 2024
UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
1 aprilie, 2024
Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
1 aprilie, 2024
Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca
1 aprilie, 2024
Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
28 martie, 2024
Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Candidatul independent la funcția de primar al Clujului, Sabin Sărmaș, a venit la Punctul Critic ...

Sabin Sărmaș, candidat la Primăria Cluj, dezvăluiri din culisele puterii locale și planuri pentru oraș

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a vorbit în emisiunea Punctul Critic despre marile provocări cu ...

Primarul comunei Baciu, Balázs János, candidează pentru un nou mandat. Ce planuri are

Călin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului din partea AUR, și-a prezentat în ...

Calin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului vrea transport gratuit cu CTP pentru toți clujenii

Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat în emisiunea Punctul Critic referindu-se la ...

Deputatul Achimaș Cadariu, despre Emil Boc: Are realizări dar uzura unei funcții își spune cuvântul

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”
Success message!
Warning message!
Error message!