Măsuri anti Covid care se aplică începând din 9 noiembrie 2020 pe întreg teritoriul României

9 noiembrie, 2020 11:20

Juriștii MDM Group fac o trecere în revistă a noilor măsuri anti Covid care se aplică începând din 9 noiembrie 2020 pe întreg teritoriul României.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 1042 / 06.11.2020 s-au publicat OUG 192/2020 care modifica Legea 55/2020 referitor la masurile anti Covid si Legea 81/2018 privind telemunca si s-a publicat si HG 935/2020 care modifica anexele 2 si 3 la HG 856/2020 ref. prelungirea starii de alerta.

Iată care sunt principalele aspecte de interes:

Se clarifica prin introducerea unei prevederi exprese in Legea 55/2020 faptul ca prin ordin ministerial comun MS/MAI se poate institui obligativitatea purtarii mastii in orice spatii publice, deci si in cele deschise, nu doar in spatii publice inchise, spatii comerciale, mijloace de transport in comun si la locul de munca, cum prevedea legea pana acum.

S-a introdus un text expres in Legea 55/2020 privind faptul ca este obligatoriu pentru angajatori sa treaca la telemunca sau munca la domiciliu in toate cazurile in care este tehnic posibil, pe toata durata starii de alerta. Se revine deci la sistemul din timpul starii de urgenta, nemaifiind o optiune si nemaifiind nevoie de acordul salariatilor.

În plus, toti angajatorii cu peste 50 de angajati, daca nu au posibilitatea de a trece la telemunca sau munca la domiciliu, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră. Pană acum această decalare era doar o optiune / recomandare pentru angajatori.

Pana la finalului anului 2020, prin ordin al ministrului educatiei se poate impune suspendarea tuturor activitatilor care impun prezenta fizica a copiilor in crese, gradinite sau scoli, deci activitati perament exclusiv online.

A fost modificata prin HG 935/2020 anexa 2 la HG 856/2020 in sensul ca purtarea mastii devine obligatorie la nivel national in orice spatiu public, de luni 9 noiembrie, pe durata starii de alerta, deci si in localitatile cu incidenta redusa a cazurilor de COVID19 si indiferent la ce ora sau in ce portiune a localitatii.

Tot prin HG 935/2020, cu efect de luni 9 noiembrie, se prevede ca sunt interzise orice reuniuni cu prilejul unor sarbatori, aniversari sau petreceri, in orice spatii inchise sau deschise, publice sau private. De fapt, erau oricum interzise si pana acum evenimentele private (nunti, botezuri, mese festive etc.) atat in spatii inchise cat si in spatii deschise, deci interdictia nou introdusa vizeaza mai degraba eventualele evenimente festive publice, nemaifiind relevanta distinctia eveniment privat / eveniment public, care a starnit pana acum controverse din cauza lipsei unei definitii sau macar a unor criterii.

Se instituie interdictia generala de deplasare in afara locuintei / gospodariei intre ora 23:00 si ora 5:00, cu exceptia deplasarilor

in scop profesional, pentru urgente medicale sau achizitionarea de medicamente, a deplasarilor de lung parcurs cu mijloace de transport in comun a caror orar nu permite respectarea interdictiei de deplasare in intervalul mentionat, si a altor deplasari justificate obiectiv, precum îngrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori in caz de deces al unui membru de familie.

Pentru a dovedi incadrarea in exceptiile susmentionate de la interdictia de deplasare pe timpul noptii, cei in cauza trebuie sa prezinte legitimatie de serviciu, adeverinta de la angajator ori declaratie pe proprie raspundere completata in prealabil cuprinzand numele de familie si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul deplasarii, locul spre care se deplaseaza, data completarii si semnatura, deci practic la fel cum a fost pe perioada starii de urgenta.

Se aduc clarificari si privind notiunea de „in aer liber” in domeniul alimentatiei publice, in sensul ca terasele, care au acoperis, plafon sau tavan, nu sunt considerate locatii in aer liber daca au mai mult de un perete lateral, chiar daca e vorba de pereti cu caracter temporar de tip folie sau textil. Astfel, multe unitati considerate pana acum „terasă” sunt asimilate spatiilor din interiorul cladirilor, cu consecintele de rigoare privind posibilitatea functionarii legale.

Se restrange orarul cu publicul al tuturor unitatilor de comert sau prestari servicii catre populatie, inclusiv cele care functioneaza in aer liber, trebuind sa inchida accesul publicului cel tarziu la ora 21:00, putand functiona si in intervalul 21:00 – 05:00 dar numai in relatia cu entitatile care fac livrari de bunuri la domiciliu. Exceptie fac farmaciile si benzinariile, ce nu sunt supuse limitarilor de orar, putand avea deschis pentru public si non-stop si livrarile la domiciliu care pot de asemenea sa aiba loc oricand.

Nu mai pot functiona pietele agroalimentare in spatii inchise, targurile, talciocurile si alte asemenea activitati. Raman deschise pietele agroalimentare in spatii deschise.

SURSA: MDM GROUP

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
3 februarie, 2023
Cluj-Napoca: A fost aprobat bugetul municipiului pentru 2023
3 februarie, 2023
Cloud-ul de date pentru Regiunea de Dezvoltare N-V se face la Beclean! Emil Boc, foc și pară
3 februarie, 2023
Vremea se strică: Ninsori, vânt și de duminică ger de crapă pietrele la Cluj
2 februarie, 2023
SUPERCOM, ținta sesizărilor: nu reușește să ridice deșeurile peste tot în Cluj-Napoca, conform programării
2 februarie, 2023
Un asistent medical din Cluj își oferă serviciile gratuit

Proiectul de buget local al municipiului Cluj-Napoca a fost votat și aprobat în cadrul ședinței ...

Cluj-Napoca: A fost aprobat bugetul municipiului pentru 2023

Cloud-ul de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, proiect în valoare de 30 de milioane ...

Cloud-ul de date pentru Regiunea de Dezvoltare N-V se face la Beclean! Emil Boc, foc și pară

Vremea se strică, România este sub cod galben de vremea rea – ninsori moderate cantitativ, ...

Vremea se strică: Ninsori, vânt și de duminică ger de crapă pietrele la Cluj

Cluj-Napoca din România a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, ...

Euronews: Cluj-Napoca are o acoperire cu copaci de doar 7% și cel mai mare număr de decese premature cauzate de căldură

Harta de sesizări a municipiului Cluj-Napoca a fost împânzită de sesizări ale cetățenilor care s-au ...

SUPERCOM, ținta sesizărilor: nu reușește să ridice deșeurile peste tot în Cluj-Napoca, conform programării

Un asistent medical generalist angajat la Serviciul de Ambulanță Cluj, Cristian Marcu, își oferă gratuit ...

Un asistent medical din Cluj își oferă serviciile gratuit

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de ...

AROBS intră pe piața din Polonia prin preluarea SYDERAL Polska

Economia globală își va încetini creșterea la aproximativ 1,6% în acest an, mai puțin de ...

Previziuni PwC pentru 2023: Economia globală își va încetini brusc creșterea. Va fi recesiune?
Success message!
Warning message!
Error message!