Cele cinci hidrocentrale cu acumulare în pompaj de pe Olt sunt oprite, funcţionează doar ca o turbină obişnuită. Deşi nou nouţe, acestea nu sunt rentabile. În schimb, Tarniţa-Lăpuşteşti, proiect de hidrocentrală de acelaşi fel de 1,2 miliarde de euro devine un subiect fierbinte pe agenda zilei şi obiectul unor negocieri încinse cu chinezii.
Cele cinci hidrocentrale cu acumulare prin pompaj de pe Olt nu mai funcţionează în regim de pompaj pentru că sunt ineficiente. Ele au funcţionat demonstrativ timp de o lună şi o săptămână, în august, producând o pierdere de 190 de lei/MWh, afirmă Remus Borza, administrator judiciar al companiei de stat. Astfel, costul de producţie a fost de 350 de lei, în timp ce, în piaţă, curentul nu poate fi vândut cu mai mult de 160 de lei, scrie economica.net.
Potrivit lui Borza, România nu ar avea nevoie de încă o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj de 1.000 de MW şi 1,2 miliarde de euro, din moment ce alte cinci hidrocentrale de acest tip nu funcţionează, în acest regim. Investiţia în cele cinci hidrocentrale de 200 de MW de pe Olt a fost de 403 milioane de euro şi a fost finalizată anul trecut. Practic, aceste unităţi sunt nou-nouţe.
Detalii pe economica.net