Mesaj pentru Emil Boc: NU distrugeți natura cu centura!

28 aprilie, 2022 08:47

Peste 1700 de clujeni cer mai multe măsuri de protecție a naturii în eventualitatea construirii centurii metropolitane. Clujenii și asociațiile de mediu solicită autorităților ca pădurile Hoia și Făget să fie protejate cu tuneluri mai lungi decât se prevede acum în proiect.

„Invit clujenii iubitori de natură să semneze petiția acum, întrucât e ultima zi de culegere a semnăturilor, înainte de a fi depusă la autorități.

Petiția va fi depusă joi, înainte de consultarea publică legată de emiterea acordului de mediu. Doresc să subliniez două lucruri:

(1) petiția nu este împotriva ideii de centură, ci vizează doar anumite aspecte legate de proiectarea acesteia

(2) distrugerea naturii atrage pe termen lung un cost mult mai mare decât cel al unei abordări corecte, cu respect față de valorile naturale de neînlocuit”, spune Mihai Cuibus, inițiator al petiției.

Pădurea, amenințară de centura din viitor

„Primarul Emil Boc anunța înainte de alegeri că vom circula din 2023 pe centură, dar lucrurile sunt atât de devansate că nici dezbateri reale legate de impactul asupra naturii nu am avut.

De exemplu, cele două tuneluri din Făget acopereau doar a șasea parte din zona traversată în pădure, iar la unul dintre ele oricum era rasă toată vegetația la suprafață. Consider că e prea mică zona acoperită de cele două tuneluri”, a declarat Adi Dohotaru, președinte al Asociației Societatea Organizată Sustenabil S.O.S.

Societatea civilă solicită să nu se taie zeci de hectare de pădure și să nu se distrugă ecosisteme valoroase cum sunt Situl Natura 2000 ROSCI0146 Pădurea de stejar pufos de la Hoia sau pajiștea cu peri seculari din Baciu.

„În cazul Pădurii Hoia drumul de legătură între Florești și Baciu trece foarte aproape de situl natura 2000 Pădurea de stejar pufos de la Hoia și prin mijlocul habitatului de stejar pufos ce se extinde și în afara sitului distrugându-l parțial și fragmentându-l ireversibil.

În plus, șoseaua continuă peste poiana cu peri de la Baciu, o alta zonă cu valoare naturală deosebită, producând pe termen scurt distrugerile specifice etapei de șantier, iar pe termen lung fragmentare, poluare și presiuni imobiliare”, a spus Mihai Constantinescu, Asociația „Natura Transilvaniei”.

Exemplu de evitat: mini-centura Florești

„N-aș vrea să văd că se repetă ce s-a întâmplat cu pajiștile care sunt acum străbătute de impropriu numita „centură a Floreștiului”, care trece pe lângă complexul de locuințe Donath Park.

După ce s-au făcut drumurile au început să apară case de-a lungul lor, ca ciupercile după ploaie și presiunea antropică pusă pe ecosistem a fost din ce în ce mai mare, spre dezamăgirea celor ce foloseau acele locuri pentru recreere.

Eu una apreciez că avem natură încă destul de sălbatică foarte aproape de oraș și mi-aș dori să prețuim asta și să o protejăm cât putem de bine.

Nu am reușit să găsesc studiul de evaluare a impactului asupra mediului care se va dezbate joi, la adresa web indicată în comunicatul de presă, sper doar că se va trece cu tuneluri pe sub dealul cu rezervația de stejari pufoși, că niciun drum betonat nu va străbate pajiștea cu peri seculari din Baciu și că traseele turistice din Făget nu vor fi întrerupte, iar traversarea pădurii se va face preponderent prin tuneluri acoperite”, Loredana Peca, biolog, grupul civic informal „Umbrela Verde”.

Fragmentarea ecosistemelor pădurilor Hoia-Baciu și Făget

Inițiatorul și asociațiile susținătoare arată că ultima variantă a proiectului, dacă se va pune în aplicare, înseamnă fragmentarea ireversibilă a ecosistemelor pădurilor Hoia-Baciu și Făget. Traficul auto intens va genera noxe și zgomot, perturbând ecosistemul care este deja supus unei presiuni antropice mari datorită activităților ilegale de tip: off-road, depozitare de deșeuri, foc și pășunat la ras.

Vor fi afectate activitățile de recreere ale iubitorilor de natură, ale celor care vor să se bucure de liniștea pădurii.

Vor fi afectate și mai mult rutele de migrație ale animalelor (căprioare, vulpi, păsări, insecte etc.), precum și comportamentele de hrănire și reproducere ale acestora. Nu în ultimul rând, apropierea șoselei de centură (dacă e la suprafață) de zonele împădurite va crește presiunea dezvoltării imobiliare în aceste zone. Petiția poate fi semnată aici.

Comunicat susținut de:

– Asociația „Societatea Organizată Sustenabil”

– Grupul informal „Umbrela Verde”

– Asociația „Natura Transilvaniei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
18 mai, 2022
Încasezi bani din chirii? ANAF a realizat un ghid să te ajute cu plata impozitului apoi se apucă de controale
18 mai, 2022
Percheziții la Cluj: Vizat, un grup infracțional specializat în traficul de migranți și traficul de droguri
18 mai, 2022
DEZBATERE PUBLICĂ la Primărie: „Culoar mobilitate Nord – Podul Oașului-Răsăritului și străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira”
16 mai, 2022
Proiect de lege: motocicliștii nu vor mai fi obligați să dețină extinctor, triunghiuri reflectorizante și trusă medicală
16 mai, 2022
Autorecenzarea, prelungită până în 27 mai! După această dată, vei fi căutat de un recenzor

Spitalul Polaris Medical, preluat de Medicover la inceputul acestui an, isi schimba numele in Spitalul ...

Spitalul Polaris Medical a fost preluat de Medicover și se repozitioneaza ca spital chirurgical

Președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, Augustin Feneșan, care este și prim-vicepreședinte al Consiliului Național ...

PARADOX: Digitalizare cu zeci de mii de ANGAJĂRI LA STAT! Reacția lui Augustin Feneșan, președintele APM Cluj

În contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de ...

CALENDAR: Când vor putea fi contractate microgranturile și granturile pentru capital de lucru destinate sectorului agroalimentar
Ai început să călătorești din nou? Gândește-te de două ori înainte să îți faci bagajul pentru că de data asta totul va fi diferit!

„Un început de zi activ în Kolozsvár”, asta a scris noul președinte al Ungariei, Novák ...

Președintele Ungariei aleargă în Parcul Central din Cluj! Poate-i inspiră și pe politicienii locali

Firmele de curierat vor avea obligația de a raporta la ANAF datele persoanelor care plătesc ...

Curierii, obligați să-i raporteze la ANAF pe clienții care plătesc cash! Ținta: evazioniștii

Mulți clujeni încasează venituri frumușele din chirii însă nu toți își plătesc impozitele la Fisc. ...

Încasezi bani din chirii? ANAF a realizat un ghid să te ajute cu plata impozitului apoi se apucă de controale

Oamenii legii au făcut miercuri dimineață 37 percheziții domiciliare, pe raza județelor Arad, Timiș, Cluj, ...

Percheziții la Cluj: Vizat, un grup infracțional specializat în traficul de migranți și traficul de droguri
Success message!
Warning message!
Error message!