Infractorii romani nu mai aplica „metoda accidentul” doar persoanelor fizice, ci si persoanelor juridice. Ei telefoneaza la firme si pretind ca patronii acestora ar fi fost implicați în accidente de circulație și că au nevoie urgentă de bani. Escrocii cer sa le fie virati de urgenta bani pe card, pentru a-l scapa de belele pe administratorul societatii, iar credulii se executa.
M.S., patronul unei companii din Cluj ne-a relatat sub protectia anonimatului ca o persoana care s-a recomandat a fi asistent medical a sunat la sediul firmei pretinzand ca directorul general a suferit un accident groaznic de circulatie si este internat in coma la un spital din Petrosani. Pretinsul asistent a cerut sa-i fie virati pe card 4.000 de lei pentru achizitionarea unor materiale sanitare si medicamente pe care spitalul nu le-ar avea la dispozitie. „Angajatii mei nu sunt atat de naivi, asa ca m-au sunat imediat si m-au intrebat daca sunt bine, sanatos”, a afirmat reprezentantul firmei clujene.
Acesta a mai remarcat ca datele de contact ale firmelor sunt furnizate cu generozitate in spatiul vitual, in unele cazuri chiar de catre institutii ale statului, astfel incat persoane rau intentionate le pot folosi pentru a comite infractiuni.
O metoda de „succes” la persoanele fizice
Metoda „accidentul” a fost aplicata cu succces de catre infractori persoanelor fizice, in special pensionarilor.
Un caz relatat de Politia clujeana se refera la escrocarea unei pensionare in varsta de 76 de ani. In cursul anului trecut, femeia a fost contactată telefonic de trei bărbaţi, a căror identitate nu o cunoastea, care au informat-o că fiul său a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unei minore. Bărbaţii s-au prezentat ca fiind poliţist, avocat şi aparţinător victimă.
Aceştia i-au comunicat faptul că fiul său nu poate vorbi din cauza leziunilor suferite, astfel femeii i s-a făcut legătura cu un avocat care i-a adus la cunoştinţă că pentru achitarea contravalorii unei intervenţii chirurgicale de urgenţă este necesară suma de 3.500 lei. În urma verificărilor efectuate, poliţişti clujeni au stabilit faptul că, la scurt timp, la domiciliul femeii s-a prezentat un bărbat, care a afirmat că este tatăl victimei şi căruia femeia i-a înmânat suma solicitată de 3.500 lei. Ulterior, femeia şi-a sunat fiul, care a negat implicarea sa în vreun accident rutier.
Cum te feresti de infractori
Politia clujean, care a cercetat zeci de astfel de cazuri, va spune ce aveti de facut pentru a nu deveni victimele unor astfel de situaţii:
-Nu daţi curs solicitărilor de bani din partea diferitelor persoane care se prezintă la domiciliul dumneavoastră şi vă cer bani, descriindu-vă evenimente rutiere tragice în care sunt implicaţi membri ai familiei dumneavoastră.
-Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat!
-Pentru a putea verifica ulterior dacă informaţia comunicată a fost adevărată sau nu, solicitaţi interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc).
-Nu vă lăsaţi impresionaţi de poveşti tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regulă în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită o sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi.