Metode de dresaj pentru câinii de căutat TRUFE

Publicat: 17 noiembrie, 2015 13:01

Actualizat: 23 martie, 2022 05:20

Viitorilor culegători de trufe le recomand să achiziţioneze, sau să dreseze, dacă au posibilitatea, căţei din rase recunoscute pemtru abilităţile în munca de căutare a trufelor. Foarte potrivite sunt următoarele rase: lagotto romagnolo, wiszla maghiară, bracul german, pointerul, labradorul, beagleul.

Problema cu dresajul căţeilor este următoarea: fie îl dresaţi singur, fie îl încredinţaţi unui dresor autorizat. Ideal ar fi să-l puteţi dresa singur. Dar dacă nu aveţi cunoştinţe de specialitate în dresajul câinilor, sau dacă nu apelaţi la ajutorul unui trufar profesionist (oricum, greu de imaginat că un trufar va ajuta concurenţa), şansele să găsiţi trufe sunt reduse.

Cel mai sigur ar fi să vă cumpăraţi unul, dar şi aici pot apărea două probleme: dacă cumpăraţi unul din anunţurile de pe internet, pe lângă faptul că este de obicei scump, riscaţi să cumpăraţi unul pe care îl plimbaţi în pădure degeaba. Dacă totuşi aveţi norocul să cumpăraţi un câine bun, aveţi avantajul că puteţi începe să recoltaţi trufe.

Oricum, după ce l-aţi cumpărat, patrupedul va avea nevoie de o perioadă uneori destul de lungă pentru a se acomoda cu dumneavoastră, perioadă determinată de caracterul câinelui, dar şi de cel al stăpânului. Un lucru trebuie reţinut, nici un trufar nu îşi vinde cei mai buni câini.

Cum vă învățați prietenul să găsească trufe

Dacă totuşi v-aţi hotărât să încercaţi să dresaţi dumneavoastră un câine, atunci vă puteţi cumpăra un căţel cât de mic, de maxim 2-4 luni. La această vârstă este foarte receptiv şi învaţă din toate experienţele prin care trece, fiind totodată mai sociabil.

Este bine ca de la început să-i punem căţelului o zgardă din piele sau din material textil în jurul gâtului, care va fi lăsată acolo în permanenţă. Aceasta ne va putea ajuta să-l putem prinde în orice moment, sau să-i putem ataşa o lesă.

Căţeii pentru căutat de trufe se pot dresa şi cu biluţe din lemn de mărimea unei mingi de tenis care au un orificiu în interior unde se pot introduce materiale textile care în prealabil s-au îmbibat în ulei de trufe.

Italienii au o brânză specială cu care dresează căţeii să găsească trufe. În Franţa şi în alte ţări se foloseşte tot un ulei vegetal (80 g) pe bază de trufe cunoscut sub numele de Canitruf.

Greșeli de evitat

A pune trufele sau uleiul de trufe pe unele alimente cu care este hrănit câinele, este o mare greşeală. De ce? Câinele se va obişnui să le mănânce şi astfel atunci când va culege trufe, va crede că i se cuvin şi se va hrăni cu ele.

Tot greşită este şi ideea de a spăla cu ulei de trufe ţâţele mamei care îşi alăptează căţeii. Căţei vor crede în instinctul lor că mâncarea ce urmează să o mânânce trebuie să aibă şi acel gust, şi atunci când vor fi dresaţi să caute trufe cu siguranţă se vor grăbi să le mânânce.

De aceea, trebuie întotdeauna ca momeala cu trufe sau ulei de trufe să fie astfel protejată, încât căţelul să nu poată avea acces la ea s-o mânânce.

Atenţie!

Evitaţi să tăiaţi mustăţile câinelui. Mustăţile la câini au o rădăcină foarte sensibilă, care le permite să sesizeze curenţii de aer, şi să sesizeze astfel folosindu-se de simţul de simţul olfactiv direcţia din care provine mirosul de trufe precum şi originea acestuia. Dacă tăiaţi câinelui mustăţile riscaţi să-i luaţi tocmai lucrul de care dumneavoastră aveţi cea mai mare nevoie.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe detalii despre metodele ce se folosesc în dresajul câinilor pentru căutat trufe cumpăraţi ”Ghidul culegătorului de trufe”, o carte ce conţine multe informaţii legate de culegerea trufelor, scrisă de un culegător cu multă experienţă în acest domeniu.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
7 decembrie, 2023
Urmează să deveniți părinți? Iată de ce va avea nevoie copilul tău în primele luni de viață
16 noiembrie, 2023
Rialda, stil și eleganță de 30 de ani (A)
18 septembrie, 2023
Investiție Durabilă: Top 5 Motive pentru care Botinele din Piele Naturală Merită un Loc în Garderoba Ta
13 iulie, 2023
Frizerie
25 aprilie, 2023
Nu îți place să gătești? Iată 5 alternative pe care trebuie să le încerci!

A fi practicant de jocuri de noroc sau gambler, așa cum este noțiunea în limba ...

Secretele gamblerilor de succes. Iată cum îți poți garanta distracția în sala de jocuri

În societatea contemporană, accesul la credite a devenit o parte integrantă a vieții financiare, oferind ...

Dacă îți dorești un credit, dar nu vrei să plătești rata ani de zile, aceste soluții sunt potrivite pentru tine!

În viață, puține momente se compară cu emoția și entuziasmul care însoțesc vestea că vei ...

Urmează să deveniți părinți? Iată de ce va avea nevoie copilul tău în primele luni de viață

Raul Chis l-a avut invitat la emisiunea PUNCTUL CRITIC pe deputatul USR Viorel Băltărețu, la ...

USR Cluj-Napoca, în focul pregătirii unui contracandidat pentru Emil Boc

MDM Group informează că 21 decembrie 2023 este ultima zi de depunere a declaratiilor si ...

Ziua limită din decembrie până la care poți plăti taxele pe noiembrie 2023

Exproprieri pentru metrou la Cluj: 486 de imobile urmează să fie expropriate în vederea construirii ...

Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat
Success message!
Warning message!
Error message!