Un fermier clujean vrea să omologheze Mielul de Carne Transilvan, obţinut prin încucişarea oilor pure româneşti cu berbeci de carne aduşi din Franţa.
Fermierul chirurg estetician, pasionat de creşterea animalelor. Toma Mugea a creat o nouă rasă, Mielul de Carne Transilvan. Chirurgul şi-a deschis în urmă cu câţiva ani o stână de oi lângă oraş. A observat însă că oaia românească nu este apreciată de bucătarii străini şi a căutat soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii cărnii.
“Preşedintele Asociaţiei Oierilor din Franţa, ne-a propus să facem această combinaţie între berbecii de carne francezi şi oile româneşti. Produsul din această combinaţie directă are o structură a corpului, a carcasei, care se pretează stilului de a găti, adică cotlet, pulpe, grăsime în jurul rinichilor”, a explicat Toma Mugea, citat de DIGI24.
Primii zece berbeci de carne au fost aduşi din Franţa la sfârşitul anului trecut, iar din împerecherea lor cu oile româneşti, au ieşit deja 50 de miei. Fermierii clujeni spun că Mielul de Carne Transilvan cântăreşte în medie cu 25% mai mult decât cei din alte rase, însă preţul pe kilogramul de carne va rămâne acelaşi. El va ajunge pe piaţă, după ce dosarul de omologare a noii rase va fi aprobat de Ministerul Agriculturii.