• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • MIRACOL: Trei supravieţuitori au fost scoşi vineri dintre dărâmături în Turcia, în a 12-a zi de la cutremur

MIRACOL: Trei supravieţuitori au fost scoşi vineri dintre dărâmături în Turcia, în a 12-a zi de la cutremur

Publicat: 18 februarie, 2023 08:45

Actualizat: 28 ianuarie, 2024 18:32

MIRACOL: Trei supravieţuitori au fost scoşi vineri dintre dărâmături în Turcia, în a 12-a zi de la cutremur. Bilanţul seismului a trecut de 43.000 de morţi, informează News.ro.

Cutremur Turcia FOTO Facebook MAI

Echipele de salvare au scos vineri trei persoane în viaţă de sub clădirile prăbuşite în Turcia, în a 12-a zi de când un cutremur devastator a dat peste cap viaţa a milioane de oameni şi a ucis peste 43.000 de persoane, dar fără îndoială bilanţul real este mult mai copleşitor atât în Turcia, cât şi în Siria.

Moschei din întreaga lume au organizat ceremonii funerare în absenţă pentru morţii din Turcia şi Siria, în condiţiile în care mulţi dintre ei nu au putut avea parte de funeralii propriu-zise, având în vedere amploarea dezastrului.

În timp ce multe echipe internaţionale de salvare au părăsit deja vasta zonă afectată de cutremur, încă sunt scoşi oameni în viaţă de sub ruine, sfidând toate şansele teoretice de supravieţuire, relatează Reuters.

Un bărbat a fost salvat în provincia sudică Hatay, la 278 de ore după ce cutremurul cu magnitudinea 7,8 s-a produs în zorii zilei de 6 februarie, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

Anterior, Osman Halebiye, în vârstă de 14 ani, şi Mustafa Avci, în vârstă de 34 de ani, au fost salvaţi în oraşul istoric Antakya din Turcia, cunoscut în Antichitate sub numele de Antiohia. În timp ce Avci era transportat spre spital, a fost pus în legătură video cu părinţii săi, care i-au arătat copilul său nou-născut. Deşi epuizat, Mustafa şi-a putut apoi întâlni soţia, Bilge, şi fiica Almile la un spital din Mersin.

„Îmi pierdusem complet orice speranţă. Acesta este un adevărat miracol. Mi-au dat fiul înapoi. Am văzut ruinele şi am crezut că nimeni nu mai poate fi salvat în viaţă de acolo”, a mărturisit tatăl său.

Experţii spun că cele mai multe salvări au loc în cele 24 de ore care urmează unui cutremur. Cu toate acestea, o adolescentă a fost salvată la 15 zile după un cutremur devastator în Haiti în 2010, ceea ce dă speranţa că mai multe persoane ar mai putea fi găsite.

Cutremur Turcia FOTO Facebook MAI

Bilanţul oficial al victimelor din Turcia se ridică în prezent la 38.044 de morţi, ceea ce face din acest cutremur cel mai grav dezastru din istoria modernă a Turciei. Însă este de aşteptat ca acest număr să crească vertiginos, având în vedere că în jur de 264.000 de apartamente au fost distruse în urma cutremurului, iar multe persoane sunt încă de negăsit.

OSTILITĂŢI RELUATE ÎN SIRIA

În Siria vecină, deja zdruncinată de mai mult de un deceniu de război civil, autorităţile au raportat peste 5.800 de morţi. Bilanţul nu s-a schimbat de câteva zile. Cea mai mare parte a deceselor din Siria au fost înregistrate în nord-vestul ţării, o zonă controlată de insurgenţii care se află în război cu preşedintele Bashar al-Assad – un conflict ce a complicat eforturile de ajutorare a persoanelor afectate de cutremur.

Părţile s-au confruntat în cursul nopţii pentru prima dată de la dezastru, forţele guvernamentale bombardând periferia oraşului Atareb, un oraş controlat de rebeli şi grav afectat de cutremur, a informat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Reuters precizează însă că nu a putut verifica în mod independent acest raport.

Nici Turcia şi nici Siria nu au precizat câte persoane sunt încă dispărute în urma cutremurului.

FURIE ÎN CREŞTERE ÎN TURCIA

Pentru familiile care încă aşteaptă să-şi recupereze rudele din Turcia, există o furie tot mai mare faţă de ceea ce ei consideră a fi practici de construcţie corupte şi o dezvoltare urbană profund haotică, ceea ce a dus la distrugerea a mii de case şi afaceri.

Cutremur Turcia FOTO Facebook MAI

Una dintre aceste clădiri a fost Ronesans Rezidans (Renaşterea), care s-a prăbuşit în Antakya, provocând moartea a sute de persoane.

„Se spunea că este sigură în caz de cutremur, dar puteţi vedea rezultatul”, a declarat Hamza Alpaslan, în vârstă de 47 de ani, al cărui frate a locuit în blocul de apartamente. „Este într-o stare oribilă. Nu există nici ciment, nici fier adecvat în el. Este un adevărat iad”, spune bărbatul.

Se crede că fotbalistul ghanez dispărut Christian Atsu, care a jucat pentru echipa locală Hatayspor, a locuit, de asemenea, în acest complex. Managerul clubului, Fatih Ilek, a dezvăluit vineri că acesta trebuia să părăsească Turcia cu câteva ore înainte de cutremur, dar a decis să rămână după ce a marcat un gol important pentru echipa sa.

„Acesta a fost destinul lui. Avea bilet de plecare, dar pentru că a marcat, s-a răzgândit în privinţa plecării. A fost surprins de un cutremur în cea mai fericită zi a sa. Aceasta este literalmente o tragedie”, a povestit Ilek.

Turcia a promis să investigheze orice persoană suspectată că ar putea fi responsabilă pentru prăbuşirea clădirilor şi a ordonat reţinerea a peste 100 de suspecţi, inclusiv a dezvoltatorilor.

Organizaţiile specializate spun că supravieţuitorii vor avea nevoie de ajutor timp de luni de zile, având în vedere că atât de multă infrastructură crucială a fost distrusă.

Semn al dezastrului din Turcia, mii de sirieni care s-au refugiat în această ţară din cauza războiului civil din ţara lor s-au întors acum la casele lor din zona de război – cel puţin pentru moment.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin
Success message!
Warning message!
Error message!