Un miracol se petrece sub pământ, departe de ochii noștri: simbioza dintre plante şi trufe, aceste ciuperci considerate delicatese de neprețuit în marile restaurante ale lumii, scrie specialistul în silvicultură Nicolae Racolța, în cartea sa Ghidul Culegatorului de Trufe.
Simbioza: Relaţiile de simbioză constituie un tip de relaţii dintre două microorganisme care au ca rezultat o mai bună dezvoltare a lor. Între unele organisme simbiotice în urma diviziunii funcţiunilor se stabilesc raporturi atât de strânse încât acestea nu mai pot trăi izolat una de alta. În cazul arborilor din pădure şi trufe simbioza dintre cele două poartă numele de micoriză.
În sol se dezvoltă o lume nebănuită de microorganisme vegetale care se deosebesc între ele prin modul de viaţă, prin forma, mărimea şi numărul lor. Relaţiile ce decurg din convieţuirea lor sunt extrem de complexe.
Ciupercile ca să poată supravieţui au nevoie de unele substanţe organice care să hrănească ciupercile, ciupercile nu sunt capabile să facă fotosinteza. Dar ele se revanşează prin capacitatea lor de a absorbi mineralele din sol şi de a le transfera arborilor. Arbori pot face fotosinteza şi pot asigura ciupercile cu substanţele organice care sunt indispensabile creşterii şi hrănirii ciupercilor.
De asemenea unele ciuperci, cum sunt micorizele, şi unele bacterii cum sunt bacteriile de nodozităţi, trăiesc în simbioză cu plantele superioare. Bacteriile de nodozităţi primesc de la gazdă hrană cu bioxid de carbon şi săruri minerale şi îi cedează în schimb substanţe cu azot sintetizate de ele prin fixarea azotului atmosferic.
Cartea ,,Ghidul culegătorului de trufe’’ vă oferă informaţii despre tot ce are legătură cu trufele. Pentru mai multe informaţii vedeti datele de contact ale autorului AICI.