• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • MITING LA CLUJ: 10.000 DE ROMÂNI vor un NEAMȚ PREȘEDINTE: pe KLAUS IOHANNIS

MITING LA CLUJ: 10.000 DE ROMÂNI vor un NEAMȚ PREȘEDINTE: pe KLAUS IOHANNIS

Publicat: 25 octombrie, 2014 14:19
Actualizat: 23 martie, 2022 05:34

Peste 10.000 de oameni, majoritatea din ACL (PNL și PDL) au venit sâmbătă dimineață la Cluj din toate județele Trasnsilvaniei să-și manifeste sprijinul pentru candidatul lor la funcția supremă în stat: Klaus Iohannis. Dacă preferăm mașinile nemțești, de ce nu am avea și un președinte neamț?, i-au întrebat retoric vorbitorii pe oamenii din Piața Lucian Blaga.
 

Este o premieră la Cluj și în Transilvania posdecembriste ca un neamț să fie susținut de romani pentru preluarea președinției. A părut straniu ca un nume de german să fie scandat în această piață a Clujului de către mii de români care simpatizează cu dreapta.  

Mulțimea pestriță,  formată cu precădere din oameni simpli, trecuți de vârsta a doua, mulți de la țară, s-a bucurat de dimineață în Piața Lucian Blaga concerte cu Iris, Dinu Iancu Salajanu şi Dumitru Fărcaş. 

După intonarea imnului național de către Dinu Iancu Salajanu, au început speech-urile politicienilor din PNL și PDL. Discursurile au avut un fir roșu: România concurenței reprezentată de PSD e “pervertită, tristă și coruptă”, o Românie “a trecutului comunist și a baronilor locali”, a taxelor excesive și a presupuselor alianețelor oculte cu estul, în vreme ce România PROMISĂ de Iohannis e orientată spre lege, ordine, prosperitate, e “România lucrului bine făcut”.

S-au speculat din plin de la microfonul acestui miting problemele pe care fostul deputat Viorel Hrebenciuc și alți lideri social democrați le au cu justiția, probleme care i-au fost puse în cârcă lui Victor Ponta, omul „baronilor”. De la microfon s-a spus că social democrații au frisoane la ora 6 dimineață, ora la care bate DNA la ușă. Afirmație puțin cam stranie pentru Cluj, de vreme ce fostul primar Sorin Apostu și fostul șef al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, sunt după gratii pentru fapte de corupție. 

Cătălin Predoiu, democrat liberalul care ar urma să fie premier dacă Iohannis va fi ales președinte, i-a îndemnat și pe maghiari să-l voteze pe Iohannis: “dacă românii votează un german, maghiarii de ce n-ar putea face același lucru?”, a întrebat el.

Deputatul Andreea Paul a avut un discurs sclipitor, dar încheiat cu o  gafă de proporții: “Votați-l pe Victor Ponta”, iar Vasile Blaga i-a nominalizat din greșeală ca făcând parte din noua familie politică ACL și pe social democrați. S-a corectat imediat. Fiecare greșeală a fost taxată prin zâmbete cinice sau chiar hohote de râs de către membri sau simpatizanți din ultimele rânduri, oameni mult mai rezervați decât cei din prima linie, chiar dacă păreau convinși că și-au ales corect tabăra politică. 

Dupa atatea aliante politice, USL, DA etc., dupa atatea combinatii, multimea a dovedit ca nu mai rezoneaza pra mult cu cliseele rostite pe scena. “Noi suntem preacinstiti, bine intentionati, corecti”, ceilalti sunt încarnarea răului absolut. Si uralele si aplauzele au fost de aceastî dată mai temperate. 

Poate si pentru faptul ca primarul de Sibiu nu este omul showului, al verbului jucăuș, al ghidușiilor de limbaj. Au existat chiar momente slabe, in care ideile lui Klaus Iohannis au fost extrem de subțiri ca retorica. De exemplu: “Am demolat mitul care spunea ca la noi nu se poate si am dovedit ca la noi se poate”. Apoi pauza pentru a obtine urale si aplauze. Fara rezultatul scontat. La noi “se poate” ce?

Înțelegând că bătălia în turul doi ar putea fi tranșată și cu ajutorul indecișilor, dezamăgiților, aceștia au fost intens curtați de către mai toți vorbitorii, inclusiv de Iohannis. Mesajul a fost însă inconsistent, timid,  pentru că probabil acei dezamăgiți așteaptă un angajament mult mai ferm din partea celor care vor prelua puterea. Așteaptă un CONTRACT FERM, ca și cel asumat de CDR în 1996 (dar nerespectat decât parțial), privind eliminarea din viața publică a politicienilor corupți și incompetenți și aplicarea unor măsuri liberale de încurajare a economiei și reducere severă a birocrației și a aparatului de stat. Lumea așteaptă un angajament de genul „Demisionăm în masă dacă nu ne respectăm contractul cu România”, ceea ce nu s-a văzut până acum în România postdecembristă și nici nu s-a întrezărit nici la mitingul lui Iohannis de la Cluj.

Klaus Iohannis s-a rezumat să promită concret doar că va chema partidele la consultari la Cotroceni pentru a initia o actiune de reducere a numarului de parlamentari si a reda credibilitatea institutiei. “Avem un parlament prea mare, ineficient, care nu mai are credibilitate (…) vrem un parlament care lucreaza pentru cetateni, respectat”, a spus Iohannis.

Primarul de Sibiu le-a cerut oamenilor sa mearga la vot in 2 noiembrie pentru că semnalul schimbării se dă încă din primul tur și pentru că fiecare vot contează.

„Din Cluj, trebuie să dăm semnalul schimbării încă din primul tur al prezidenţialelor. Vă îndemn să mergeţi la vot, e nevoie de fiecare vot ca să dovedim de aici, de la Cluj, că e timpul schimbării, că e timpul României lucrului bine făcut. Să decidem dacă vrem România noastră sau România lui Victor Ponta ca este o României a corupţiei, a retrocedărilor ilegale, a baronilor locali“, le-a spus Klaus Iohannis oamenilor din Piata Lucian Blaga. 

Alaturi Iohannis, pe scena au fost printre altii Vasile Blaga, Daniel Buda, Alin Tise, Razvan Mihai Ungureanu, Marius Nicoara, Raluca Turcan, Cristian Dolha, Dorin Florea, Ioan Oltean, Andreea Paul si altii. Ca de obicei, în afara de primarul de Cluj, Emil Boc. Concluzia este aceea că Iohannis se și vede în turul doi, însă între visul lui și Cotroceni se află oameni care au forța votului și care pot fi convinși foarte greu că un neamț de la Sibiu poate rupe blestemul unei țări năpădită de corupție, în care politicienii vor puterea pentru prosperitatea lor și nu pentru a genera politici publice care să redea speranțe României. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 iulie, 2024
UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
4 iulie, 2024
Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu
2 iulie, 2024
Au început lucrările la pista de biciclete din Baciu
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!