Racla cu moaștele Fericitului Vladimir Ghika (un fragment din centura pelviană), a fost adusă în Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla, de la Vicariatul greco-catolic din Bucureşti.
Fericitul Vladimir GhikaDupă un scurt popas la Catedrala episcopală din Cluj-Napoca (în 13 martie), urmat de pelerinajul la Sângeorz-Băi, Maieru şi Bistriţa (în 17 martie), moaştele Fericitului Vladimir Ghika vor fi venerate la Cluj-Napoca, în capela „Sf. Iosif” din Catedrala în construcţie a „Martirilor şi Mărturisitorilor sec. XX”, Piaţa Cipariu, marţi 18 martie 2014, sosirea fiind prevăzută în jurul orei 17.00.Programul în capelă va începe la 17.30, prin rugăciunea „Calea Crucii” şi va continua cu alte oficii, până miercuri, 19 martie – zi ce coincide şi cu hramul capelei „Sf. Iosif”. Momentul central al programului Sărbătorii „Sf. Iosif”, va fi Sfânta Liturghie Arhierească celebrată, de la ora 9.00, de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla şi preoţii Parohiei „Andrei Mureşanu” afiliată capelei, pr. Mircea Marţian, pr. Titus Sas şi pr. Florin Isac.În după-masa zilei de 19 martie, racla va pleca spre Beclean, de unde va ajunge la Dej (în 20 martie) şi la Gherla (în 21 martie), revenind la Cluj sâmbătă, 22 martie, de data aceasta în Catedrala „Schimbarea la Faţă” (B-dul Eroilor nr. 10). Pelerinajul cu moaştele Fericitului Vladimir se va încheia luni, 24 martie 2014, ora 11.00, când racla cu moaştele Fericitului Vladimir Ghika va porni spre Bucureşti.„Este un mare har pentru credincioşii greco-catolici prezenţa spirituală, în parohiile de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, a Fericitului Vladimir Ghika”, a afirmat PS Florentin, caracterizându-l ca ”un om cu o intuiţie şi o înţelepciune deosebită, cu o memorie extraordinară, care era capabil să-şi amintească dispunerea textelor pe paginile cărţilor, cunoştea circa 20 de limbi şi avea 6 doctorate. Era, de asemenea, capabil ca, mergând pe stradă, să-şi schimbe brusc direcţia, pentru a se îndrepta spre persoana care avea nevoie de el”.
Relicva Fericitului Vladimir Ghika la ClujVladimir Ghika, preot romano-catolic și principe român, născut la Istanbul (Turcia) la 25 decembrie 1873, a fost ucis din ură față de credință la București, la 16 mai 1954. La 18 noiembrie 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, a fost arestat pe o stradă din București în timp ce ieșea din casa unui bolnav căruia îi administrase Sfintele Taine. După un an de anchete și torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Avea 80 de ani. Slăbit, a încetat din viață în închisoarea din Jilava doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.Circa 10.000 de credincioși, preoţi şi persoane consacrate au participat, în 31 august 2013, la Sfânta Liturghie solemnă a beatificării Monseniorului Vladimir Ghika, celebrată la București. Celebrarea a fost prezidată de Eminența Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul Papei Francisc la Bucureşti, în prezenţa episcopilor romano-catolici și greco-catolici din România, precum și a altor numeroşi episcopi din străinătate.„O, preotul meu, cum vei cuteza să Mă sacrifici cu adevărat şi în întregime, dacă mai înainte nu te-ai sacrificat pe tine însuţi cu adevărat şi în întregime?” (V. Ghika, Gânduri pentru zilele ce vin, nr. 246).
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.