Modificări importante ale Codului fiscal – IAR

Publicat: 3 aprilie, 2018 09:17
Actualizat: 23 martie, 2022 05:07

NMDM Group informeaza ca in data de 30 martie 2018 a fost publicată în Monitorul oficial OUG nr. 25/2018 care aduce noi modificări Codului fiscal, cele mai importante dintre acestea fiind cele din sfera impozitului pe veniturile din microîntreprinderi/impozitului pe profit, sponsorizarilor realizate de către microîntreprinderi sau a impozitării veniturilor.

În rândurile de mai jos vă punem la dispoziție noutățile aduse prin noul act normativ, potivit unei sinteze MDM Group:

Sponsorizări realizate de microîntreprinderi

 se introduce posibilitatea microîntreprinderilor de a deduce din impozitul pe venit datorat un procent de 20% dacă efectuează sponsorizări în condițiile legii 32/1994.

Nu orice sponsorizare va fi dedusă din impozitul datorat. Pentru această facilitate microîntreprinderile trebuie să sponsorizeze fie o entitate nonprofit, fie o unitate de cult, dar care sunt furnizori de servicii sociale și care să fie acreditate cu cel puțin un serviciu social licențiat, arata Dan Muresan, director general MDM Group.

Similar impozitului pe profit suma pe care nu o poate deduce în trimestrul în care a efectuat sponsorizarea, poate fi reportată pentru următoarele 28 de trimestre (echivalentul celor 7 ani fiscali).

Obligații suplimentare – dacă o microîntreprindere efectuează acest tip de sponsorizare pentru care beneficiază de o astfel de deducere, va fi obligată să depună, până în data de 25 ianuarie a anului următor sau 25 a lunii următoare a ultimului trimestru în care mai aplică titlul impozit pe venit, o declarație informativă, în care va înscrie beneficiarii sponsorizării. Modelul va fi stabilit de către ANAF.

Dreptul de a deduce acest tip de sponsorizări este acordat doar începând cu data de 1 aprilie 2018.  Așa că dacă în primul trimestru din 2018 aveți acest tip de sponsorizări, nu veți putea deduce nimic din impozitul pe venitul microîntreprinderilor.

Impozit pe venit

 veniturile din contractul de activitate sportivă sunt considerate venituri din activități independente – se introduce un articol nou 68^1 în codul fiscal, dar al căror impunere se face prin reținere la sursă, impozitul fiind final. Reținerea se va efectua de către plătitorii de venituri.

Impunerea se va face prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut. Termenul de plată al impozitului este data de 25 a lunii următoare celei în care s-a plătit venitul și s-a reținut impozitul.

Urmare a acestei modificări, acest tip de venituri vor fi impozit nu mai au obligația conducerii de evidențe contabile și nici cea de conducere a registrului de evidență fiscal.

Plătitorii venitului nu vor avea obligația de a reține la sursă impozit dacă beneficiar al venitului este o persoană juridică sau o asociere care are obligații contabile.

Sponsorizări realizate de persoane fizice

 se modifică titlul privind impozitul pe venit sub aspectul textelor legate de redirecționarea cotei de 2% către susținerea entităților non profit, unităților de cult sau burse private.

De acum contribuabilii pot redirecționa fie 2% fie 3,5%, după caz, în funcție de beneficiarul sponsorizării, astfel:

– 2% poate fi redirecționat către orice entitate non profit, unitate de cult, înființate conform legii, sau pentru acordare de burse private;

– 3,5% poate fi redirecționat, similar microîntreprinderilor, doar către acele entități non profit sau unități de cult, care sunt furnizori de servicii sociale și care au licențiat cel puțin un serviciu social.

Contribuții sociale

 acum și veniturile din contracte de activitate sportivă intră în plafonul în funcție de care se datorează CAS – respectiv 12 salarii minime pe economie. Aceste venituri se includ în calculul plafonului la valoarea lor brută.

Dacă venitul brut din contractul de activitate sportivă este inferior plafonului de 12 salarii minime, atunci persoanele respective nu datorează CAS. Dacă depășește datorează CAS, iar plătitorul de venit este cel care va calcula și reține CAS – similar celor ce obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Similar, în cazul CASS, venitul brut din contract de activitate sportivă va intra în calculul plafonului în funcție de care se stabilește dacă beneficiarul venitului va plăti CASS sau nu.

Similar beneficiarilor de venituri din drepturi de autor și beneficiarii veniturilor din contracte de activitate sportivă vor depune declarația unică pentru venituri obținute anterior intrării în vigoare a OUG 25/2018. Plătitorii venitului vor face reținerea la sursă a impozitului/contribuțiilor sociale doar de la data intrării în vigoare a ordonanței. Tot plătitorii vor fi cei care vor urmări încadrarea în plafoanele anuale în funcție de care persoana beneficiară a venitului datorează contribuții sociale sau nu.

OUG 25/2018 a intrat în vigoare la data de 30 martie 2018, data publicării ei, cu excepția articolelor legate de trecerea la profit a microîntreprinderilor și celor legate de deducerea sponsorizărilor din impozitul pe venit, articole care intră în vigoare de la data de 1 aprilie 2018, mai arata MDM Group.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, apreciază că cutremurul geopolitic global va afecta și România. „Puneți-vă ...

Puneți-vă centurile: Cutremurul geopolitic global va afecta și România

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește ...

Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu

Amenajarea curții la o casă nouă poate fi o provocare, dar și o oportunitate de ...

Sfaturi pentru amenajarea unei curți verzi la o casă nouă

Primarul comunei Baciu, Balázs János, anunță că au început lucrările la amenajarea unui loc de ...

Loc de joacă modern în satul Suceagu

Într-o eră în care tehnologia redefinește constant peisajele urbane și arhitecturale, stâlpii ornamentali nu fac ...

Tehnologii moderne care transformă stâlpii ornamentali
Success message!
Warning message!
Error message!