Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a comentat Bugetul statului pentru anul 2017, aprobat marți, 7 februarie, de Parlament, spunand ca este unul opitimist, având în vedere modul în care guvernanții ajung să facă cheltuieli. In ceea ce proveste instabilitatea politică, Isarescu a spus ca acestea nu are cum să nu creeze efecte asupra economiei.
„Considerăm că din punctul de vedere al stabilităţii preţurilor şi stabilităţii financiare, un buget care are un deficit mai mic de 3%, ajută politica monetară. N-am uitat şi la construcţia bugetară şi cred că acel buget este unul ambiţios, mai ales pe partea de venituri; pe partea de cheltuieli, cred că bugetul este, mai debrabă, optimist, având în vedere maniera în care s-au efectuat cheltuielile în anii precedenţi”, a declarat Mugur Isarescu, citat de romania-actualitati.ro.
Consiliul Fiscal:
Si Consiliul Fiscal atrage atentia ca derapajul bugetar început în 2016 se va accentua în 2017, situație care ar putea duce pe viitor la ajustări structurale, o experienţă prin care România a trecut nu cu mult timp în urmă. Aceasta este opinia Consiliului fiscal cu privire la Legea bugetului de stat, Legea bugetului de asigurări sociale de stat pentru anul 2017 și la Strategia Fiscal – Bugetară 2017-2019.
Iata concluziile acestui raport:
„Proiectul de buget pe anul 2017, la fel ca și cel al anului anterior, deviază în mod deliberat și substanțial de la regulile fiscale instituite atât de legislația națională, cât și de tratatele europene semnate de România. Consiliul fiscal își menține obiecțiile cu privire la abordarea conform căreia plasarea persistentă a deficitului bugetar în vecinătatea imediată a nivelului de referință de 3% din PIB este benignă, considerând că aceasta este susceptibilă să conducă la vulnerabilizarea poziției finanțelor publice și să complice substanțial gestionarea acestora în eventualitatea manifestării unor șocuri adverse, păstrând politica fiscală în capcana unei conduite prociclice.
Evaluările Consiliului fiscal indică o probabilitate ridicată de apariție a unui gap negativ de venituri
la nivelul anului 2017, având drept sursă caracterul extrem de optimist al scenariului macroeconomic ce fundamentează proiecția bugetară. Mai mult, Consiliul fiscal identifică o subdimensionare potențială semnificativă a unor agregate bugetare cu caracter nediscreționar și, în concluzie, apreciază drept probabilă necesitatea adoptării unor măsuri corective de natura veniturilor ori a cheltuielilor în vederea evitării depășirii pragului de 3% din PIB pe parcursul execuției bugetare în anul 2017.
Derapajul bugetar consemnat începând cu 2016 și care se prefigurează a continua și în anii următori este generat de un mix de reduceri agresive de taxe, în special pe consum, combinate cu creșteri ample de cheltuieli bugetare, în special a celor de natură socială.
Estimările indică faptul că România are, probabil, începând cu anul 2016, de departe cele mai mici venituri fiscale (inclusiv contribuții de asigurări sociale) din UE (alături de Irlanda), ceea ce va complica foarte mult construcția bugetară pe termen mediu.
Distanța care separă România de media veniturilor fiscale în UE28 este de circa 14 pp. din PIB. În aceste condiții, Consiliul fiscal recomandă Guvernului accelerarea măsurilor de reformă structurală cu impact asupra ratei de colectare a veniturilor bugetare și asupra eficienței cheltuirii banilor publici.
În acest sens, Consiliul fiscal consideră că urgentarea implementării programului cu Banca Mondială semnat în 2013 de către România cu privire la modernizarea sistemului de administrare a veniturilor bugetare trebuie să fie o prioritate imediată.
De asemenea, operaționalizarea rapidă a procesului de prioritizare a investițiilor publice și o reformă reală a administrației publice, menită să așeze pe bază de management al performanței funcționarea statului pe diverse paliere ar putea genera câștiguri însemnate de eficiență la nivelul cheltuielilor bugetare.
Opiniile și recomandările formulate mai sus de Consiliul fiscal au fost aprobate de Președintele Consiliului fiscal, conform prevederilor art. 56, alin (2), lit. d) din Legea nr. 69/2010 republicată, în urma însușirii acestora de către membrii Consiliului, prin vot, în ședința din data de 3 februarie 2017″, arata președinte Consiliul fiscal, IONUŢ DUMITRU.
Daca te uiti pe ce a spus consiliul fiscal pana acum… iti dai seama cat de partizan este si cum nu a avut dreptate niciodata. De ce sa il cred acum? Daca ar fi sa pariez, as paria tot timpul impotriva a ce zice cf si as castiga!