O vacanţă în Muntenegru, la Marea Adriatică, reprezintă una dintre cele mai fermecatoare şi în acelaşi timp ieftine variante de vacanţă pe care le au românii. Peisajul sălbatic şi priveliştea oferite de coasta muntenegreană sunt de neuitat, iar un concediu aici poate fi oricând comparat cu un sejur în oricare altă ţară din balcani.Pentru a ajunge în Muntenegru, turiştii pot opta atât pentru maşina personală, cât şi pentru tren. Din Cluj, se pleacă cu trenul până la Timişoara, de unde se ia un tren direct până în Belgrad. Acolo se schimbă cu trenul direct spre Muntenegru, care merge până în staţiunea Bar, situată chiar pe coasta Mării Adriatice.Cel mai convenabil pentru români este să îşi achiziţioneze un Balkan Flexipass, un abonament de tren valabil în mai multe ţări din Balcani, printre care şi Serbia şi Muntenegru, şi care oferă cinci zile de călătorie într-o lună în oricare dintre ţările în care este acceptat. Preţul Flexipass-ului este de 52 de euro pentru tinerii sub 26 de ani şi 86 de euro pentru adulţi. Pe lângă acest preţ, turiştii nu trebuie să mai plătească decât rezervarea locului, care este de doar trei euro pe trenurile internaţionale (şase euro la cuşetă) şi trei lei pe trenurile din România .
Odată ajunşi în Muntenegru, veţi fi uimiţi de peisajul sălbatic, care vă va tăia răsuflarea, de aerul încins, dar mai ales de mare, care este de un albastru intens şi totuşi clar, limpede şi curată. În plus, pe marginea strazii întâlneşti la fiecare pas măslini, curmali, lămâi, portocali sau rodii, ori ciorchini de kiwi ce cresc precum strugurii la noi. Fiecare staţiune de pe coasta Muntenegrului are parcă specificul ei, aşa că cel mai bine ar fi să nu staţi la plajă într-un singur loc, ci să încercaţi să vizitaţi cât mai mult.Dacă mergeţi cu trenul, primul loc în care ajungeţi, staţiunea Bar, este şi cel mai mare port al Muntenegrului. Aici trebuie neapărat vizitat vechiul oraş, unde se ajunge urcând străduţe mici pline de magazine de suveniruri şi terase. De asemenea, de neratat este măslinul vechi de 2.000 de ani, o adevărată comoară a muntenegrenilor.Urmează apoi staţiunile Petrovac şi Sveti Stefan (Sfântul Ştefan), amandouă cu vechi cetăţi superbe, cea din urmă fiind şi staţiunea cu cele mai scumpe preţuri. Urcând spre nord, se ajunge în Budva, un fel de Mamaia a muntenegrenilor, un pic aglomerată, însă mai îngrijită, mai curată şi cu preţuri mai mici ca la noi. Pe lângă mare şi plajă, turiştii pot face aici bungee-jumping deasupra mării, parasailing, skijet sau pot vizita aquaparkul din staţiune.
Cel mai la nord se află portul Kotor, al cărui vechi oraş este declarat monument UNESCO. Înfrăţit cu Veneţia, oraşul este împânzit de străduţe înguste pitoreşti, pieţe mici cu biserici superbe şi terase pline de turişti. Cetatea Kotorului este de asemenea de neratat, priveliştea oferită de aceasta asupra golfului fiind ireală.Un lucru interesant la Muntenegru este faptul că folosesc moneda euro, deşi nu aparţin Uniunii Europene, ceea ce uşurează enorm vizitele turiştilor. Neapărat trebuie să gustaţi plieskavica, un fel de hamburger, specialitate sârbească, delicioasă. În Muntenegru se serveşte în unele locuri într-un mod aparte, şi anume turistul primeşte chifla şi carnea preparată la grill şi o asezonează cu sosuri şi salate după bunul plac, la un bar liber. Muntenegrenii au un singur tip de bere produs la ei în ţară, Niksicko, aspră, dar în acelaşi timp rafinată şi proasptătă, al cărei preţ porneşte în magazine de la 0,80 de euro, iar pe terase preţul este cuprins între 1.20 euro şi la 2.50 euro.Cazarea în staţiunile din Muntenegru poate porni de la 8-9 euro pentru un loc într-un hostel, 15 euro de persoană pentru o camera într-o pensiune cu baie şi bucătărie, şi 30-40 de euro la hotel.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.