• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • NASA face o descoperire senzationala: cea mai tânără gaura neagra, la 50 de milioane de ani lumina de Pamant

NASA face o descoperire senzationala: cea mai tânără gaura neagra, la 50 de milioane de ani lumina de Pamant

Publicat: 15 noiembrie, 2010 20:56

Actualizat: 31 ianuarie, 2024 20:33

Astronomii de la NASA au anuntat ca au descoperit in spatiul cosmic apropiat cea mai tanara gaura neagra, avand o varsta estimata de 30 de ani si aflata la o departare de 50 de milioane de ani lumina de Pamant. Gaura neagra este situata in galaxia M100 si este o ramasita a supernovei SN 1979C.

Anuntul a fost facut de NASA astazi, in cadrul unei conferinte de presa transmise in direct pe canalul TV al NASA, lucru neobisnuit – tinand cont de faptul ca de obicei NASA isi comunica descoperirile prin intermediul comunicatelor de presa – ce a suscitat zeci de mii de speculatii pe internet, de la descoperirea unei noi planete asemanatoare Pamantului si pana la amenintarea coliziunii acestuia cu un corp ceresc.

Datele stranse de Observatorul Chandra (unul dintre cele mai performante din lume), satelitul Swift al NASA, Agenţia Spaţială Europeană a XMM-Newton şi observatorul german ROSAT au detectat o sursa stabila de raze X in perioada 1995-2007.

Acest lucru le-a sugerat oamenilor de stiinta ca ar putea fi vorba despre o gaura negra, alimentata fie de materia atrasa in interior de la supernova fie de un sistem binar.Descoperirea este foarte importanta pentru oamenii de stiinta, furnizand practic o ocazie unica de a observa dezvoltarea acestui fenomen cosmic practic de la nasterea sa.

Studierea gaurilor negre ar putea contribui la o mai buna intelegere a dinamicii cosmice, mai precis a stelelor masive si consecintelor exploziei acestora (care dintre ele formeaza gauri negre sau stele neutronice, cate astfel de supernove exista in galaxia noastra).

„Dacă interpretarea noastră este corectă, acest lucru este cel mai apropiat exemplu în care a fost observată naşterea unei găuri negre”, a declarat Daniel Patnaude de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din Cambridge, Massachusetts, cel care a condus studiul.Supernova SN 1979C – denumita astfel dupa anul descoperirii sale (1979) de catre un astronom amator – s-a format in urma colapsarii unei stele cu masa de 20 de ori mai mare decat Soarele.

SN 1979C este diferita de numeroasele alte gauri negre detectate in universul indepartat, prin aceea ca este situata mult mai aproape de Sistemul Solar si apartine unei clase de supernove care nu era asociata in mod normal cu GRB (raze gama cosmice), ale caror eruptii determina detectarea gaurilor negre.

In anuntul oficial facut de cercetatorii de la NASA se specifica de asemenea ca, desi cercetarile indica faptul ca este vorba despre o gaura neagra, exista o alta posibilitate, la fel de interesanta, si anume ca emisia constanta de raze X detectata este determinata de existenta unei stele neutronice care se invarte cu o viteza foarte mare generand un flux puternic de particule cu energie ridicata.

Daca se probeaza aceasta ipoteza, inseamna ca s-a descoperit cel mai tanar si luminos exemplu de astfel de pulsar, precum si cea mai tanara stea neutronica descoperita pana in prezent. Prin comparatie, pulsarul nebuloasei Crabului, cel mai cunoscut exemplu de pulsar luminos are aproximativ 950 de ani vechime.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin
Success message!
Warning message!
Error message!