• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • NASA face o descoperire senzationala: cea mai tânără gaura neagra, la 50 de milioane de ani lumina de Pamant

NASA face o descoperire senzationala: cea mai tânără gaura neagra, la 50 de milioane de ani lumina de Pamant

Publicat: 15 noiembrie, 2010 20:56

Actualizat: 13 iulie, 2023 11:09

Astronomii de la NASA au anuntat ca au descoperit in spatiul cosmic apropiat cea mai tanara gaura neagra, avand o varsta estimata de 30 de ani si aflata la o departare de 50 de milioane de ani lumina de Pamant. Gaura neagra este situata in galaxia M100 si este o ramasita a supernovei SN 1979C.

Anuntul a fost facut de NASA astazi, in cadrul unei conferinte de presa transmise in direct pe canalul TV al NASA, lucru neobisnuit – tinand cont de faptul ca de obicei NASA isi comunica descoperirile prin intermediul comunicatelor de presa – ce a suscitat zeci de mii de speculatii pe internet, de la descoperirea unei noi planete asemanatoare Pamantului si pana la amenintarea coliziunii acestuia cu un corp ceresc.

Datele stranse de Observatorul Chandra (unul dintre cele mai performante din lume), satelitul Swift al NASA, Agenţia Spaţială Europeană a XMM-Newton şi observatorul german ROSAT au detectat o sursa stabila de raze X in perioada 1995-2007.

Acest lucru le-a sugerat oamenilor de stiinta ca ar putea fi vorba despre o gaura negra, alimentata fie de materia atrasa in interior de la supernova fie de un sistem binar.Descoperirea este foarte importanta pentru oamenii de stiinta, furnizand practic o ocazie unica de a observa dezvoltarea acestui fenomen cosmic practic de la nasterea sa.

Studierea gaurilor negre ar putea contribui la o mai buna intelegere a dinamicii cosmice, mai precis a stelelor masive si consecintelor exploziei acestora (care dintre ele formeaza gauri negre sau stele neutronice, cate astfel de supernove exista in galaxia noastra).

„Dacă interpretarea noastră este corectă, acest lucru este cel mai apropiat exemplu în care a fost observată naşterea unei găuri negre”, a declarat Daniel Patnaude de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din Cambridge, Massachusetts, cel care a condus studiul.Supernova SN 1979C – denumita astfel dupa anul descoperirii sale (1979) de catre un astronom amator – s-a format in urma colapsarii unei stele cu masa de 20 de ori mai mare decat Soarele.

SN 1979C este diferita de numeroasele alte gauri negre detectate in universul indepartat, prin aceea ca este situata mult mai aproape de Sistemul Solar si apartine unei clase de supernove care nu era asociata in mod normal cu GRB (raze gama cosmice), ale caror eruptii determina detectarea gaurilor negre.

In anuntul oficial facut de cercetatorii de la NASA se specifica de asemenea ca, desi cercetarile indica faptul ca este vorba despre o gaura neagra, exista o alta posibilitate, la fel de interesanta, si anume ca emisia constanta de raze X detectata este determinata de existenta unei stele neutronice care se invarte cu o viteza foarte mare generand un flux puternic de particule cu energie ridicata.

Daca se probeaza aceasta ipoteza, inseamna ca s-a descoperit cel mai tanar si luminos exemplu de astfel de pulsar, precum si cea mai tanara stea neutronica descoperita pana in prezent. Prin comparatie, pulsarul nebuloasei Crabului, cel mai cunoscut exemplu de pulsar luminos are aproximativ 950 de ani vechime.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
28 septembrie, 2023
Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, înlocuită de UMF Carol Davila din București în TOP 1000 al ranking-ului Times Higher Education
26 septembrie, 2023
Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, înlocuită de UMF Carol Davila din București în TOP 1000 al ranking-ului Times Higher Education

Federatia Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) se disociază ferm de propunerea avansată in ...

Românii nu trebuie “amendati” pentru că aleg destinatii externe de vacanță!

Judecătorul Cristi Danileț a povestit în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș cât de ...

Cristi Danileț a povestit cât de greu i-a fost în perioada în care a fost suspendat din magistratură

Prof. Ciprian Mihali a declarat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că Partidul ...

Prof. Ciprian Mihali: REPER pregătește candidat la Primăria Cluj: Există o anumită oboseală a actualei administrații

Lucrările la drumul de legătură Baciu-Centura Metropolitană zona Florești ar putea începe anul viitor. Până ...

Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme
Success message!
Warning message!
Error message!