Una dintre prioritățile noului Parlament European și ale noii Comisii Europene va trebui să fie deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Aceasta este concluzia unei întâlniri la care au participat președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și europarlamentarul PPE Daniel Buda, președintele PNL Cluj. Pe lângă deschiderea acestor negocieri de aderare, cei doi lideri politici au convenit și susținerea unor proiecte concrete, între care cel mai important este prelungirea viitoarei Autostrăzi Transilvania – Moldova până dincolo de Prut.
Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană devină posibilă în contextul în care România va deține, pentru prima oară în istorie, anul viitor, președinția semestrială a Uniunii. Astfel, liderii politici români vor putea influența într-o măsură mult mai mare agenda comună a Uniunii Europene, a declarat europarlamentarul PPE, Daniel Buda, care este liderul PNL Cluj, cea mai puternică filială a principalului partid de Opoziție din România. El a adăugat că deschiderea negocierilor de aderare va pune la dispoziția oamenilor din Republica Moldova mai mulți bani, prin intermediul programelor de preaderare, însă a atras atenția că acordarea efectivă a acestui bani presupune respectarea regulilor statului de drept, ceea ce înseamnă întărirea instituțiilor democratice și respectarea domniei legii.
La rândul său, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că, după ce Opoziția democratică va prelua puterea deopotrivă în Republica Moldova și România, trebuie promovate proiecte concrete, care să aducă beneficii clare celor care trăiesc pe ambele maluri ale Prutului. El a dat ca exemplu proiectul Autostrăzii Montana, care va uni Transilvania și Moldova. Andrei Năstase a remarcat faptul că există disponibilitatea Comisiei Europene de a finanța acest proiect, așa cum s-a exprimat deja comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu. Andrei Năstase a cerut ca viitoarea autostradă să fie prelungită dincolo de Prut, pentru ca oamenii obișnuiți să simtă și astfel beneficiile concrete ale apropierii de Uniunea Europeană. De asemenea, Andrei Năstase a reamintit că este obligatorie respectarea regulilor democratice, inclusiv a dreptului de a alegere și de a fi ales, pentru ca parcursul european al Republicii Moldova să fie încununat de succes.
După conferința de presă, Andrei Năstase a vizitat festivalul Produs de România, care a reunit producători de alimente și artizani din toate regiunile românești. Acolo s-a întâlnit cu producătorii de alimente din raionul Hâncești, cu artizanii din Bucovina și cu cei din Dobrogea, precum și cu meșteșugarii din Transilvania. La festival s-a întâlnit și cu lideri politici marcanți ai PNL, între care președinții Consiliilor Județene Cluj, Alin Tișe, și Suceava, Gheorghe Flutur, care și-au exprimat din nou sprijinul pentru opoziția democratică, proeuropeană și antioligarhică din Republica Moldova.
Andrei Năstase a vizitat apoi Festivalul Internațional de Carte Transilvania. Acesta tocmai a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare lectură publică, la care au participat 3.855 de persoane, care au citit dintr-un volum de Mihai Eminescu, tipărit de Editura Școala Ardeleană. Pe lângă întâlnirile cu scriitorii și editori români, Andrei Năstase a purtat discuții și cu fostul negociator-șef al României cu Uniunea Europeană,. Vasile Pușcaș. El a fost și ministru al Afacerilor Europene și deputat în Parlamentul din București, iar în prezent este profesor al Universității Babeș-Bolyai. Vasile Pușcaș a fost unul dintre laureații Festivalului Internațional de Carte Transilvania. După ce l-a felicitat pentru premiul obținut, Andrei Năstase i-a solicitat sprijinul pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar profesorul Vasile Pușcaș a acceptat să își folosească experiența sa valoroasă pentru a sprijini parcursul european al Republicii Moldova.
In aceste zile, Andrei Năstase participă la o conferință dedicată orașelor inteligente, găzduită de primarul PNL al muncipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Alba Iulia, capitala Unirii din 1918, este unul dintre orașele românești înfrățit cu Chișinăul și, totodată, cel mai avansat municipiu din România în cursa pentru obținerea statutului de smart city.
”Participarea la această conferință este în concordanță cu eforturile noastre care vizează constituirea unei axe a inovării Chișinău – Cluj – Viena, axă care poate include și alte comunități pe lângă polii principali. Astfel, prin intermediul proiectelor care vizează transformarea Chișinăului într-un smart city dotat cu o infrastructură modernă, capabil să ofere oamenilor șansa unei vieți mai bune, iar investitorii să beneficieze de toate condițiile pentru a realiza afaceri de succes în Republica Moldova”, a declarat Andrei Năstase.