Nemții se așteaptă la o iarnă „rece, întunecată și scumpă” din cauza reducerii volumului de gaze rusesc însă nici românii nu se pot aștepta la un sezon rece lipsit de griji. Probabil cu excepția unor bugetari ca și cei de la Cluj care vor beneficia de sporuri de 15% din salariul de bază pentru condiții de muncă „vătămătoare” (cum ar fi statul la birou). Dan Mureșan, membru al Comitetului Economic si Social European, a declarat de la Bruxelles că avem aici o problemă de decență. În plus, el crede că Guvernul a propus niște măsuri de modificare a Codului Fiscal total împotriva cursului economiei și al crizei.
E suficient să vezi titlurile zilei pentru a înțelege că majorarea taxelor și impozitelor ar putea reprezenta lovitura de grație pentru firme și populație: Rata anuală a inflaţiei în luna iunie a fost 15,1%, faţă de iunie 2021 (INS), uleiul comestibil s-a scumpit în ultimul an cu 49,71% iar gazele cu 89,5%.
În timp ce taxele cresc, Consilierii locali din Cluj-Napoca au decis prin vot să acorde sporuri de 15% din salariul de bază funcționarilor din Primăria Cluj-Napoca pentru condiții de muncă „vătămătoare”. În această „categorie” sunt incluse stresul profesional provocat de munca de la birou, hipertensiunea sau obezitatea, potrivit adevarul.ro.
„Este o filosofie contra curentului creșterea beneficiilor pentru bugetari, mai ales că prin această modificare a Codului Fiscal impozitele pentru clădiri vor crește de 2,5 ori. Deci, atenție, vor fi enorme! Clădirile sunte deținute și de persoane cu venituri foarte mici, cu probleme sociale și atunci iarăși o să fie o problemă că pe lângă energie va fi și impozitul pe clădiri un fel de taxă pe dureri de spate către primării sau către bugetarii care pur și simplu nu mai au măsură și o decență față de ce se întâmplă la noi în România referitor la salarii, la pensionarii reali, nu cei cu pensiile speciale”, a spus Dan Mureșan.
Aplicarea majorării taxei pe clădiri va fi opțională pentru primării însă Dan Mureșan crede că edilii nu vor îngheța taxele la actualul nivel.
„99 la sută dintre primării sunt subfinanțate bugetar, nu au destui bani, deci interesul lor e să ia cât mai mulți bani.
Dar atenție! Evaluarea clădirilor se va face la valoarea de la 31 decembrie 2022. Iar valoarea unei locuințe cunmparate în anii 60 s-ar putea să fie cu totul alta”, a spus Dan Mureșan. Alte detalii, în emisiune.