5% din populatia Romaniei sufera de depresie, acest procent reprezentand 163.836 ani de viata traiti cu dizabilitate, conform datelor unei analize de studiu a Ministerului Sanatatii din 2017. Sub media majoritatii tarilor europene, acest rezultat poate fi determinat si de o deficienta in identificarea si diagnosticarea acestei afectiuni. Sanatatea mintala in general, nu doar depresia, reprezinta unul dintre factorii determinanti ai starii precare de sanatate in Romania (State of Health in EU 2017).
Sanatatea, atat fizica, cat si mintala este starea naturala, de echilibru a organismului si este direct corelata cu modul in care ne gestionam emotiile. Datele stiintifice arata ca legatura dintre emotii si sanatate este foarte stransa in cazul sentimentelor daunatoare: furie, anxietate, depresie. Starile psihice au o influenta directa asupra sistemului imunitar si robustetea celui cardiovascular.
Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a deceselor in Romania, afectand 66% dintre femei si 52% dintre barbati. Asta inseamna ca aproximativ 7 din 10 femeile pe care le cunosti vor suferi de o afectiune cardiovasculara ce se va dovedi fatala.
Totodata, exista o relatie directa intre depresie si alte afectiuni, de exmplu bolnavii cu diabet sau boli cardiovasculare pot dezvolta depresie si vice-versa, un cerc vicios ce afecteaza substantial calitatea vietii. Atat a persoanelor bolnave, cat si ale familiilor lor.
Si exact aici intervine educatia pentru preventie – putem invata sa ne gestionam emotiile, astfel incat sa ne crestem calitatea vietii, a sanatatii mintale si fizice.
In jurul acestui principiu de educatie si preventie este structurata scoala de dezvoltare personala “Asculta-ti Corpul“/“Ecoute ton Corps“. Infiintata cu mai bine de 35 de ani in urma, de Lise Bourbeau, scoala a devenit cea mai mare scoala de acest gen din Canada. De la infiintare si pana astzi, peste 80.000 pameni din 27 de tari au participat la cursurile si atelierele scolii, si peste 40.000 de cazuri clinice au fost tratate cu succes.
In cadrul atelierelor participantii invata cum sa aplice instrumentele metodei “Asculta-ti Corpul”, sub principiul “A fi bine se invata“.
Metoda porneste de la principiul holistic al celor trei corpuri, mental, emotional si fizic.
Corpul mental cuprinde gandurile, valorile si convingerile noastre.
Corpul emotional este format din dorintele si emotiile noastre.
Corpul fizic pe care il cunoastem cel mai bine si a carui stare de sanatate o evaluam cel mai usor.
Aceste trei corpuri se interconditioneaza reciproc, respectiv ceea ce simtim determina ce gandim, avand un impact direct asupra energiei vitale, sanatatii si fizionomiei corpului fizic.
Principiul “Asculta-ti Corpul” reprezinta un set de metode si instrumente prin care devenim constienti de fricile, sentimentele de vina, convingerile si credintele care contribuie la diferitele probleme din viata noastra, prin intermediul mesajelor transmise de corpul nostru.
In acceptiunea scolii, boala nu este o fatalitate, ci un mesaj care ne invita sa schimbam o atitudine interioara care nu ne mai este de folos.
Bolnavul este actorul a ceea ce se intampla in interiorul lui. Deoarece el singur detine cheia suferintei sale, tot astfel el este singurul care detine cheia vindecarii sale.
Important – metafizica nu inlocuieste tratamentul medical, ci este doar un complement necesar pentru a ajunge la cauza profunda a bolii, astfel incat ea sa nu mai reapara.
Primul atelier la Cluj al scolii va avea loc in data de 24 martie. In cadrul atelierului se vor face decodaje rapide ale unor probleme fizice pentru a descoperi emotiile si blocajele care genereaza aceste probleme.
Pentru inscriere si detalii eveniment: http://ascultaticorpul.ro/?event=atelier-experential-asculta-ti-corpul-cluj-napoca
Mai multe informatii si resurse legate de metoda “Asculta-ti Corpul“: www.ascultaticorpul.ro sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ascultaticorpul.ro/