• Acasă
  • /
  • Timp liber
  • /
  • Noaptea Muzeelor – Mai mult de 300 de evenimente în România şi Republica Moldova/ VIDEO

Noaptea Muzeelor – Mai mult de 300 de evenimente în România şi Republica Moldova/ VIDEO

Publicat: 11 mai, 2023 13:52

Actualizat: 12 mai, 2023 09:31

Un număr record de 311 de obiective culturale au fost înscrise la Noaptea Muzeelor 2023, care se va desfăşura sâmbătă, într-o ediţie comună România – Republica Moldova, a anunţat Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

De exemplu, Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită la Noaptea Muzeelor 2023, eveniment organizat, în acest an, sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 18:00. Ultima intrare va fi la ora 24.

Noaptea la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Programul din acest an va cuprinde expoziții temporare și un spectacol de teatru, după cum urmează:

Expoziția „Redutele culturale din Transilvania și Banat

Expoziția foto-documentară realizată de specialiștii din Cluj-Napoca în cadrul proiectului finanțat de AFCN, „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat” își propune să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul acestor instituții de cultură de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor „Redute”.

În expoziție vor fi punctate, concret, datele cele mai semnificative din istoria fiecărui edificiu cultural prin apelul la sursele bibliografice puse la dispoziție de fiecare instituție.

Expoziția „Redutele culturale din Transilvania și Banat” cuprinde 20 de panouri cu dimensiunea de 100/100 cm, printate color. Pe fiecare panou vor fi expuse fotografii ale fiecărei clădiri, însoțite de texte explicative și de trimiteri la sursele de informare.

Întrucât există o redută culturală și la Sighetu Marmației, de care echipa de proiect a aflat mai târziu, sunt incluse pe 4 panouri informații și fotografii cu istoricul și importanța acestei clădiri.

Expoziția este organizată în cadrul proiectului „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat”, proiect inițiat de Centrul Cultural „Reduta” din Brașov, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Teatrul German de Stat Timișoara.

Expoziția „Un univers de basm în miniaturi”

Expoziția va cuprinde jucării, case de păpuși reprezentând interioare cu modul de viață al țăranilor și al micilor meșteșugari, din Völgység-Hegyhát (Ungaria), în miniatură. Piesele expuse aparțin artistei plasice Éva Áment.

Expoziție de pictură „Foc de soare”

„Șarpele era mai șiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dumnezeu. El a zis femeii: Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: Să nu mâncați din toți pomii din grădină? Femeia a răspuns șarpelui: Putem să mâncăm din rodul tuturor pomilor din grădină. Dar, despre rodul pomului din mijlocul grădinii, Dumnezeu a zis: Să nu mâncați din el și nici să nu vă atingeți de el, ca să nu muriți”. Atunci, șarpele a zis femeii: Hotărât că nu veți muri, dar Dumnezeu știe că, în ziua când veți mânca din el, vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul.” Gen 3:1

După mai bine de 25 de ani de trudă artistică, îmi revin în imaginația generată de liniștea și „pauza”, scurtă de altfel, oferită de pandemia Covid, trăirile și ideile anilor ’90. Acești ultimi ani m-au făcut să percep în alt mod viața, și implicit cadourile neprețuite oferite nouă de Marele Creator (cărora cu atâta ușurință și nepăsare nu le acordăm importanța cuvenită). Aceste daruri sunt, printre altele, spiritul și timpul. Tempoul de răgaz al sufletului întregii omeniri începe să intre iarăși pe o traiectorie ascendentă. Retrăind acum într-un alt fel acei ani plini de freamăt și efervescență postrevoluționară, când, condus de curiozitate și interes, m-am lăsat inspirat de idei din Vechiul și Noul Testament și am pictat Geneza, Adam și Eva, Scara lui Iacob, Vița de Vie, acum, cu alți ochi, poate mai mult aplecat înspre frumosul natural decât experimental, îmi reinterpretez în gând idei precum Facerea, Creația, chemarea noastră către Lumină. Suntem oare noi în stare să participăm la această trudă? Am intitulat generic acest ultim ciclu închinat Luminii „Foc de soare”, fiindcă soarele mi-a colorat paleta și mi-a inspirat gândul prin multitudinea de stări sufletești create. Majoritatea lucrărilor au ca model peisajul Munților Apuseni, colțuri de Rai, un rai căruia i-am atribuit elemente ale Genezei, în viziunea mea.

Pentru mine, arta trebuie să rezoneze în sufletul privitorului, să emoționeze, este puntea ce ne leagă de Creatorul nostru, de frumosul din noi. Câtă adâncime în cuvintele poetului: „Fără eu nu există Dumnezeu, fără ochi nu e lumină, fără auz nu e cântec. Ochiul e lumina, auzul e cântecul, eu e Dumnezeu. Națiunea mea e lumea.” (Mihai Eminescu) (Claudiu Presecan, artist clujean – aprilie 2023)

Spectacolul de teatru „Oameni. De vânzare” ora 19

de Carmen Lidia Vidu –– Regia: Carmen Lidia Vidu, spectacol susținut de Teatrul German de Stat Timișoara

Spectacolul ,,Oameni. De vânzare” este un proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea.

,,Oameni. De vânzare” expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane.

Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui.

Apariții video: Heinz Günther Hüsch, Stelian Octavian Andronic, Johann Schaas, Germina Nagâț, Mădălin Hodor, Hanni Hüsch, Cornel Hüsch.

Spectacolul va avea loc în cadrul proiectului „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat”, proiect inițiat de Centrul Cultural „Reduta” din Brașov, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Teatrul German de Stat Timișoara.

Despre Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, aflat în acest an la a 19-a ediție. Muzee din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa în data de 13 mai, scrie News.ro.

„Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene” – Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, dna Audrey Azoulay.

În România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).

La nivel local (Cluj-Napoca), evenimentul este coordonat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca – Centrul de Cultură Urbană.

„Anul acesta Noaptea Muzeelor aduce publicului cele mai multe evenimente din ultimii 19 ani de existenţă: am contabilizat 297 din România şi 14 din Republica Moldova, până acum. De la Chişinău, la Aiud şi de la Palanca, la Roşiorii de Vede, o întreagă constelaţie culturală a fost trasată, în care sunt prezente în primul rând muzeele – cărora vreau să le mulţumesc în mod special pentru implicare, dar şi spaţii şi proiecte prietene ale Nopţii Muzeelor, care vor întâmpina publicul cu sute de experienţe şi activităţi, diverse şi interactive, adaptate tuturor vârstelor şi intereselor culturale. Menţionez că numărul înscrierilor la această ediţie va tot creşte până pe 13 mai, deoarece primim în continuare solicitări de la muzee sau entităţi culturale”- a declarat Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Evenimentele din circuitul Noaptea Muzeelor 2023 sunt disponibile pe pagina ediţiei, pe www.noapteamuzeelor.org.

Cea de a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor va fi prezentă în Republica Moldova în 14 muzee: 5 instituţii muzeale din Chişinău, inclusiv cele 4 mari muzee naţionale, dar şi 9 muzee de pe cuprinsul a 5 raioane.

În România, Noaptea Muzeelor va fi sărbătorită de 217 muzee şi 80 de entităţi culturale, în 82 de localităţi din 33 de judeţe din toată ţara.

Pe lângă Bucureşti, Noaptea Muzeelor 2023 are un record de muzee şi spaţii deschise la Târgu Mureş, unde 28 de evenimente îşi aşteptă publicul, urmate de oraşele Iaşi, Cluj-Napoca şi Braşov.

60 de evenimente în Bucureşti

În capitală, sâmbătă de dimineaţă până noaptea târziu, publicul se va putea bucura de aproximativ 60 de evenimente propuse de muzee, galerii de artă, centre culturale şi expoziţionale, spaţii ale tearelor, opere, coruri, palate, institute, case ale experimentelor sau licee şi festivaluri de muzică.

Invitatul special al Nopţii Muzeelor 2023 este un muzeul fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, care se află în premieră în România. Expoziţia sa va putea fi vizitată gratuit, la Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, începând cu ora 16:30, de pe 12 mai, până pe 12 iunie 2023. Expoziţia se intitulează „Listen/Ascultă” şi reprezintă o abordare curatorială inovatoare şi un parcurs expoziţional extrem de emoţionant, ce se construieşte în jurul obiectelor şi mărturiilor copiilor afectaţi de război.

„După războiul din Bosnia, au apărut sute de proiecte prin care s-a încercat documentarea sa, din diferite perspective, de la cele ale politicienilor, până la cele ale jurnaliştilor, medicilor etc., dar nimic din perspectiva copiilor. Pentru că fac parte din această generaţie care a crescut în timpul războiului, am vrut să acopăr această pagină goală, prin documentarea şi prezentarea experieţelor copiilor aflaţi în zone de conflinct şi aşa s-a născut acest muzeu. De asemenea, prin World Childhood Museum am vrut să schimb percepţia generală asupra copiilor în timpul războaielor. Copiii în vreme de război sunt percepuţi în general ca o parte pasivă, absolut vulnerabilă, dar WCM îşi doreşte să sublinieze şi rezistenţa şi creativitatea copiilor, capacitatea lor de a-şi transforma vieţile, ale lor, dar şi ale celorlalţi”, spune Jasminko Halilovic, fondator al War Childhood Museum.

La Bucureşti, vor fi expuse poveşti şi obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, dar şi ale copiilor ucraineni refugiaţi în România.

La prima participare în cadrul Nopţii Muzeelor, ediţia cu numărul 19, se află Ateneul Român, Muzeului Fotbalului, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodată Singuri”, Casa de licitaţii „Historic”, atelierele de desen şi arhitectură pentru copii dezvoltate prin proiectul „Case de Muzicieni” împreună cu MNRL şi MAM Studio la Muzeul Anton Pann şi multe altele.

Ca în fiecare an, Romanian Design Week (12 – 28 mai) se alătura Nopţii Muzeelor şi îi dă o notă aparte de creativitate, iar Societatea de Transport Bucureşti suplimentează linia 361 cu un autobuz dedicat evenimentului, care va circula gratuit între orele 19.00 şi 03.00 pe 13/14 mai.

Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR), fiind anticipat şi primit de public cu mare entuziasm de fiecare dată.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
24 mai, 2023
Parada Micului Biciclist, în 3 iunie la Cluj
19 mai, 2023
Zilele Clujului, prima zi: Show Florin Piersic în Piața Unirii, cu „Teatrul, dragostea mea”
11 mai, 2023
De ce să alegi și tu jocurile dintr-un casino online
29 aprilie, 2023
Zborurile charter operate de pe Aeroportul Internațional din Cluj în 2023
25 aprilie, 2023
Nu îți place să gătești? Iată 5 alternative pe care trebuie să le încerci!

Profesorul și deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu a comentat într-o emisiune la BuzzNews.ro intenția ...

Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”

Augustin Feneșan, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a denunțat ...

Augustin Feneșan de la Consiliul Național al IMM-urilor despre formarea profesională: legiuitorul vrea să favorizeze universitățile în dauna furnizorilor privați

Bogdan Petrovai, Chief Commercial Officer BLITZ, a vorbit în emisiunea Antreprenoriada despre modul în care ...

Cum se construiește o echipă performantă de vânzări? Invitat Bogdan Petrovai de la BLITZ

Profesorul Achimaș a explicat într-o emisiune la BuzzNews.ro de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care ...

Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”

Asociația Pro Infrastructură a făcut o analiză pe tema provocărilor cu care se vor confrunta ...

Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”

Probabil cea mai utilizată și expusă la pericole arie din tot corpul este cavitatea bucală. ...

Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală

În data de 3 iunie asociația Go4fun organizează Parada Micului Biciclist, powered by Itsy Bitsy ...

Parada Micului Biciclist, în 3 iunie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe ...

Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila
Success message!
Warning message!
Error message!