Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Radu Preda, intelectuali încurajați de președintele Traian Băsescu să reconstruiască mișcarea de dreapta în afara PDL, s-au reunit sâmbătă la Cluj sub umbrela Noua Republică, unde au atacat frontal problema corupției, referindu-se în mod special la arestarea lui Sorin Apostu. S-a întâmplat cu numai două zile înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție să judece recursul primarului de Cluj la măsura arestării preventive în dosarul în care acesta este acuzat de luare de mită în formă continuată.În vreme ce liderii PDL Emil Boc sau Daniel Buda au cerut opiniei publice să nu se antepronunțe în cazul lui Sorin Apostu, pe motiv că beneficiază de prezumția de nevinovăție, liderul mișcării Noua Republică, Mihail Neamțu, a fost extrem de caustic la adresa acestuia.“Atunci când se aranjează licitații trucate la Arad, la Cluj, la Brașov, dar și la Constanța și la București, ceea ce se întâmplă e nu doar că cineva se îmbogățește în mod ilicit. Nu m-ar deranja. Știți ce mă deranjează cel mai mult? Că noi sărăcim.Dacă el s-ar îmbăgăți și doar asta s-ar întâmpla, ar fi bine. Dar sărăcesc toate firmele care joacă liber și dezinteresat pe piață oferind tot felul de servicii și produse.Când tu politizezi economicul, când tu intri pe piața asta liberă și regizezi tot felul de aranjamente, când tu favorizezi sistematic oamenii partidului tău, oamenii clanului tău, oamenii din familia ta, și când abuzezi mereu de puterea executivă sau de cea legislativă pe care o ai, tu sărăcești națiunea română”, a afirmat Mihail Neamțu în fața celor aproximativ 30 de persoane care au participat la dezbaterea ”Politica Arestată și Cetatea libertății” a platformei Noua Republică.Mihail Neamțu s-a referit și la detalii prezentate de DNA Cluj în cazul Apostu.
”Dacă doar o culpă individuală a unui ins care nu poate dormi fără 17 telefoane pe masă ar fi în discuţie, nu m-ar deranja, i-aş mai cumpăra încă trei. Dar nu despre asta vorbim, nu despre o poftă a unui singur individ de a se hrăni mai mult decât ceilalţi vorbim, ci despre un dispreţ profund şi un cinism adânc al cuiva, care nu vede că prin ceea ce face zilnic sărăceşte oamenii care l-au pus pe el să fie acolo, nu proprietar al bunului public, ci custode, administrator, grădinar al succesului public. Şi el nu face asta”, a mai spus Mihail Neamțu.
Profesorul clujean Adrian Papahagi, care este consilier al ministrului de Externe, Teodor Baconschi, a vorbit și el despre corupție, începându-și discursul glumind: ”La ora vecerniei (18:00) tragem clopotele politicii românești. Să dea Dumnezeu să fie auzite aceste clopote.”Tot pe același ton glumeț, Papahagi a subliniat că DNA-ul pune și el umărul la un context mai favorabil, alături de valorile civismului promovate de Noua Republică și Fundația Creștin Democrată : ”Suntem implicați într-o încercare de a redefini mainstream-ul politicii românești. Cât o să reușească, o să vedem. Mai ajută și DNA-ul, mai propunem și noi valori și, uite așa, la întâlnirea celor două, la anul vom intra într-un context mult mai favorabil.”
“Nu mai poate continua corupția. Nu se mai poate ca totul să fie plătit de două, de trei, de patru ori mai scump. Nu e normal ca o haină la București să coste mai mult decât la Londra, nu e normal ca o autostradă în România să coste mai mult decât în Croația.Sunt convins că majoritatea tăcută a acestei nații are aceleași convingeri. Faptul că e tăcută este o vină, o vină tragică. Am trăit opt ani în Franța, din păcate acolo agitația era majoritar troțkistă, marxistă, socialistă, dar ăia ieșeau în stradă pentru orice. Unde sunt clujenii să iasă în stradă și să spună acuma “Asemenea lucruri nu sunt tolerabile?”, s-a întrebat retoric Adrian Papahagi.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.