• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Noutățile Jazz in the Park 2016: primele trupe, două scene în parc, fond pentru arta experimentală

Noutățile Jazz in the Park 2016: primele trupe, două scene în parc, fond pentru arta experimentală

Publicat: 11 martie, 2016 09:16
Actualizat: 23 martie, 2022 05:18

Jazz in the Park, primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile orașului, anunță primele trupe care vor concerta la ediția a patra a evenimentului, care va avea loc în 27 iunie-3 iulie. Din primele 6 trupe confirmate până acum, trupa olandeză Kovacs vine pentru prima dată în România, în timp ce sârbii de la Naked vor cânta în premieră la Cluj-Napoca.

altera
Jazz in the park
Kovacs este unul din headlinerii acestei ediții Jazz in the Park. Trupa olandeză s-a remarcat încă de la primul EP lansat, „My Love” care are în prezent peste 7.000.000 de vizualizări online. Kovacs a câștigat în 2014 premiul Best Soul & Jazz Talent acordat de Dutch NPO Radio 6, iar anul acesta a fost desemnată a patra câștigătoare a premiului European Border Breakers. Kovacs va cânta pentru prima dată în România la Jazz in the Park în 1 iulie.

Trupa Naked este reprezentanta Serbiei din acest an, iar muzica lor este o combinație de free-jazz, world music și funk cu influențe balcanice. Blazzaj este muzică jazz îmbinată cu poveste: au stil unic, redat de o linie melodică energică, originală, peste care sunt presărate versuri încărcate de mesaj. Muzica celor de la Platonic Band este la intersecția dintre jazz, funk, blues și rock, iar Jazzybirds aduce adaptări jazzy ale unor piese rock celebre, compoziții proprii și interpretări variate. Hot Club de Cluj este trupa care a câștigat concursul Jazz in the Park 2015 și va deschide a patra ediție direct de pe scena principală. 

„E o provocare să alegi trupele la Jazz in the Park. În fiecare an încercăm să avem o varietate de genuri și influențe, să avem atât trupe românești, cât și artiști străini. Primele șase trupe anunțate vor aduce la festival jazz cu influențe dintre cele mai variate, de la manouche la rock și de la balcanice la soul-pop. Avem multe surprize pentru această ediție”, declară directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.

Una dintre surprize se referă la spațiul în care va avea loc evenimentul: Parcul Central rămâne inima festivalului, iar anul acesta aici vor fi amplasate două scene majore. „La fiecare ediție a festivalului ne extindem în interiorul Parcului Central, iar în acest an reușim, pentru prima dată, să ne bucurăm de întreg parcul. În acest an propunem două scene majore, una la fiecare intrare principală în parc. Acestea ne vor permite să găzduim mai multe concerte și vor fi centrele unor zone cu activități variate în timpul festivalului. În viitorul apropiat vom anunța parteneriate și activități despre care credem că vor face din această ediție cea mai bună de până acum”, afirmă Alin Vaida.

Fondul Jazz in the Park finanțează arta experimentală

După reușita Fondului Jazz in the Park de anul trecut – când 5.000 de persoane au donat în total peste 9.000 de euro pentru a susține tineri talentați și proiecte culturale pentru comunitatea clujeană – la ediția din această vară organizatorii festivalului vor să strângă 15.000 de euro.

Donațiile vor merge spre finanțarea a minim 3 proiecte ale artiștilor clujeni care dau dovadă de excelență în activitatea lor, care demonstrează un angajament pe termen lung față de cariera lor artistică și față de comunitatea artistică locală și care doresc să dezvolte un proiect artistic experimental. Artiștii se pot înscrie online până în 30 aprilie.

Proiectele propuse pot să atingă orice domeniu artistic și sunt încurajate proiectele interdisciplinare. Regulamentul concursului și formularul de înscriere sunt disponibile pe http://jazzinthepark.ro/ro/fond/ 

 „În acest an fondul Jazz in the Park abordează o temă îndrăzneață și foarte importantă pentru orice comunitate. Am remarcat că sunt puține oportunități care încurajează procesul creativ în sine, așa că ne-am hotărât să oferim noi acest gen de finanțare, iar dacă publicul participant la festival va susține inițiativa noastră la fel ca anul trecut, povestea finală va fi una frumoasă: Comunitatea clujeană se adună în jurul unui proiect cultural și își susține artiștii locali. Sper să avem acest titlu de ziar peste câteva luni”, precizează directorul festivalului Jazz in the Park.

Proiectele selectate vor fi anunțate la Picnic in the Park, în 14 mai, când va începe campania de donații. 

Jazz in the Park este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Partener instituțional: Primăria municipiului Cluj-Napoca. Parteneri: BCR, Staropramen.

Jazz in the Park este organizat de Fapte. Activitatea Fapte a început în 2006 cu organizarea de evenimente de carieră și a continuat cu dezvoltarea mai multor evenimente culturale și de tineret menite să ofere comunităților perspective noi. Alături de Jazz in the Park, Fapte organizează Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de carieră din România și Republica Moldova.

Informații despre trupe

Kovacs este unul din headlinerii acestei ediții Jazz in the Park. Trupa olandeză s-a remarcat încă de la primul EP lansat, „My Love” care are în prezent peste 7.000.000 de vizualizări online. Kovacs se remarcă printr-o voce gravă, plină de emoție, iar primul album al trupei se bucură de mare succes la nivel internațional. Kovacs va cânta pentru prima dată în România la Jazz in the Park în 1 iulie.

Jazzybirds este singura trupă prezentă până acum la toate edițiile festivalului Jazz in the Park. Proiectul lor a început în 2011, cu adaptări jazzy ale unor piese rock celebre, iar între timp a crescut la compoziții proprii și interpretări variate. 

Hot Club de Cluj a câștigat concursul Jazz in the Park 2015 și va deschide a patra ediție direct de pe scena principală; este una din cele mai bune trupe tinere de jazz din România. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 iulie, 2024
UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
4 iulie, 2024
Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu
2 iulie, 2024
Au început lucrările la pista de biciclete din Baciu
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!