Numărul restanţierilor la bănci, în ianuarie

Publicat: 7 martie, 2016 09:48

Actualizat: 23 martie, 2022 05:18

Numărul persoanelor fizice înregistrate la Biroul de Credit, cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare, a crescut la 713.921 de persoane, în ianuarie, fiind mai multe cu 9.675 faţă de luna decembrie 2015, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Un număr mai mare al persoanelor cu restanţe era înregistrat în septembrie 2015, când depăşea 716.000. În ceea ce priveşte valoarea restanţelor, acestea se ridicau, în ianuarie, la 11,03 miliarde lei, din care peste 4,43 miliarde lei erau în moneda naţională, 4,61 miliarde lei echivalent în euro, 1,93 miliarde lei echivalent în alte valute şi 48,4 milioane lei echivalent în dolari.

În funcţie de categoria de întârziere, restanţele mai mari de 90 de zile reprezentau peste 7,61 miliarde lei. De asemenea, statistica BNR relevă faptul că existau restanţe de 49,8 milioane lei cu o întârziere de 61-90 zile, respectiv de 56,3 milioane lei, între 31-60 de zile.

Valoarea totală a creditelor scoase în afara bilanţului depăşea 1,44 miliarde lei, iar 1,86 miliarde lei – la colectare. Datele BNR mai arată că, în luna ianuarie, valoarea totală a restanţelor firmelor şi populaţiei la bănci depăşea 20,8 miliarde lei, Bucureştiul reprezentând peste 34% din total.

Rata creditelor neperformante a fost de 13,61%, în 2015, în scădere cu 7,1 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în anul 2014, potrivit BNR.

”În ceea ce priveşte rata creditelor neperformante (potrivit definiţiei ABE – n. r.), aceasta şi-a continuat evoluţia descendentă pe parcursul anului 2015, astfel încât, la finele perioadei, indicatorul s-a situat la 13,61%, în scădere cu peste o treime faţă de sfârşitul anului 2014. Cea mai importantă scădere s-a concentrat, însă, în prima jumătate a anului 2015, pe fondul unor modificări metodologice”, informa BNR, într-un raport recent.

Modificările metodologice se referă la întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual şi constau în includerea unor elemente suplimentare în formularul de raportare a expunerilor, respectiv soldurile în numerar la banca centrală şi alte depozite la vedere la instituţiile de credit (Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 5/2015).

Potrivit definiţiei ABE, implementată în cadrul naţional prin Ordinul BNR nr. 6/2014, expunerile neperfomante sunt cele care îndeplinesc oricare mai multe criterii, precum expuneri semnificative cu scadenţa depăşită cu peste 90 de zile sau se consideră că, în lipsa executării garanţiei reale, este improbabil ca debitorul să îşi achite integral obligaţiile din credite, indiferent de existenţa oricărei sume, restante sau numărul de zile de întârziere de plată. În luna iunie 2015, a intervenit o modificare a normelor metodologice privind întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual constând în includerea în formularul de raportare a expunerilor neperformante a soldurilor în numerar la banca centrală şi a altor depozite la vedere la instituţiile de credit

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
22 mai, 2025
Călin Cozma, AUR Cluj: AUR pe care îl știm noi felicită președintele ales și pune umărul la reconstrucție
9 mai, 2025
Ordinul „Meritul Industrial și Comercial”, în grad de Cavaler,acordat IMM Romania
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, crede că în ciuda deficitului bugetar, cheltuielile bugetare continuă într-un ...

Dan Mureșan, IMM România, despre cum reducem deficitul: „Acum lucrurile sunt mult mai grave”

Dan Mureșan, vicepreședintele IMM România, a afirmat că declarația președintelui României, Nicușor Dan, privind nevoia ...

Dan Mureșan, IMM România, critică ideea ca serviciile să se ocupe de combaterea evaziunii

Te-ai trezit vreodată cu nasul înfundat și ai avut parte de nopți în care somnul ...

Nas înfundat și somn agitat? Cum te poate ajuta un umidificator

Călin Cozma, președinte executiv FPIOR, a cerut asigurari ca nu va creste TVA pentru HoReCa ...

Sectorul HoReCa i-a cerut președintelui Nicușor Dan asigurări ferme că TVA-ul nu va crește

Consilierul local AUR Cluj-Napoca, Calin Cozma a remis presei un document intitulat „Manifestul de la ...

Călin Cozma, AUR Cluj: AUR pe care îl știm noi felicită președintele ales și pune umărul la reconstrucție

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj inaugurează zborurile directe Cluj–Istanbul operate de Pegasus Airlines. Noua rută ...

Aeroportul Internațional Cluj inaugurează zborurile directe Cluj–Istanbul operate de Pegasus Airlines

Alegerea unui cărucior potrivit pentru copilul tău este una dintre cele mai importante decizii cu ...

Cum contribuie un cărucior 3 în 1 la confortul și siguranța copilului tău

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană TAROM au sărbătorit astăzi, ...

VIDEO Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj sărbătorește pasagerul cu numărul 1 milion în anul 2025
Success message!
Warning message!
Error message!