Curtea de Conturi a României (CCR) sugerează intervenţia legislativului asupra actului normativ ce reglementează regimul juridic al contravenţiilor, pentru ca în situaţia constatării de fapte ilicite la nivelul entităţilor publice, sancţiunea să se îndrepte asupra persoanelor fizice responsabile cu producerea acestora şi nu a instituţiilor, cum se întâmplă acum, scrie economica.net.
În cazul în care, de exemplu, este sancţionat bugetul local în favoarea bugetului de stat, suma aplicată şi achitată din bugetul local nu creează decât un dezechilibru financiar la nivelul celui local, astfel că dezechilibrul creat va fi acoperit tot din bugetul naţional, prin sume de echilibrare (din impozitul pe venit sau TVA).
Amenzile plătite din fondurile publice ale comunităţilor locale se constituie atât ca pagubă adusă bugetului de cheltuieli al unităţilor administrativ-teritoriale, având în vedere că este patrimonial/fiind plătit din bugetul propriu şi nu din cel al făptuitorului, cât şi ca un prejudiciu adus bugetului de venituri, ca venit nerealizat.
Amendă primită= amendă încasată + cheltuieli de constatare
Mai mult, amenda aplicată asupra fondurilor publice generează doar la prima vedere venituri şi cheltuieli pe seama bugetului public. O abordare mai analitică, spune Curtea, demonstrează însă că, în fapt, acest tip de operaţiune generează bugetului public un prejudiciu.
DETALII pe economica.net.