Vloggerul Militianul s-a plâns de faptul că nu a fost sevit cu mici la un supermarket Kaufland din Odorheiul Secuiesc pe motiv că nu a făcut comanda în limba maghiară, o sesizare fiind depusa ulterior la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Consiliul nu numai ca a respins sesizarea ci a aratat ca „Prin publicarea filmului testarii s-a generat in societate o instigare la ura pe criteriul apartenentei etnice, savarsita prin raspandirea unor informatii incomplete sau false”
„Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intrunit in sedinta de solutionare a petitiilor in data de 06.09.2017, a solutionat autosesizarea nr. 4A/2017, avand ca obiect posibile fapte de discriminare aduse la cunostinta publicului prin difuzarea la data de 31 august 2017, pe contul vloggerului cu numele “Militianul„ de pe pagina de internet www.youtube.com unei inregistrari video in care se relateaza refuzul accesului la serviciile oferite de magazinul Kaufland din Odorheiu Seuiesc, din cauza faptului ca solicitantul este de nationalitate romana si vorbeste doar limba romana.
Informatii incomplete sau false
Avand in vedere analiza probelor depuse la dosar, Colegiul director a constatat ca: – autorul filmului nu a respectat regulile de etica ale testarii ce tin de corectitudinea dovezilor. Prin publicarea filmului testarii s-a generat in societate o instigare la ura pe criteriul apartenentei etnice, savarsita prin raspandirea unor informatii incomplete sau false;- in speta, nu se intrunesc elementele constitutive ale faptei de discriminare directa, nu exista un tratament diferentiat si un raport de cauzalitate intre criteriul invocat si fapta”, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
Ce a decis colegiul
Raportat la cele constatate, Colegiul director a hotarat in unanimitate urmatoarele:
1. fapta prezentată prin filmul din speta nu intruneste elementele constitutive ale discriminarii directe, lipsește tratamentul diferențiat si nu exista un raport de cauzalitate intre criteriul invocat si fapta;
2. condamna public orice comportament de incitare la ura pe criteriul apartenentei etnice, savarsita prin raspandirea de informatii incomplete sau false, prin exploatarea prejudecatilor din societatea din Romania, avand ca scop sau efect tensionarea relatiilor interetnice;
3. recomanda partii reclamate si tuturor agentilor economici sa adopte masuri pentru a asigura cunoasterea limbii oficiale a statului la un nivel rezonabil de catre angajatii care au in fisa postului sarcini ce tin de deservirea clientilor;
Faptele
Vloggerul Militianul s-a plâns de faptul că nu a fost sevit cu mici la un supermarket Kaufland din Odorheiul Secuiesc pe motiv că nu a făcut comanda în limba maghiară, insa a omis sa spuna ca a facut comanda inainte de a se deschide magazinul, dupa cum informeaza Kaufland.
Internetul a fost in fierbere dupa mediatizarea unui video editat in care apare o persoana care comanda in limba romana mici la o tejghea apartinand Kaufland Odorheiul Secuiesc. La tejghea, vanzatoarea a luat banii, insa barbatul spune ca a fost injurat cand a inceput sa vorbeaasca in romana si a primit inapoi bancnota de 10 lei. El a mai spus ca vanzatoarea nu vorbea romana.
Pozitia Kaufland
„Ca urmare a primelor noastre investigații, venim cu o serie de precizări care să contureze contextul în care s-a realizat filmarea.
La ora la care a avut loc discuția filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienții nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obișnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10:00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operațională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul și restituindu-i suma.
De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcționare în prealabil.
Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuții cu angajata.
Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră și din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acestea, el a revenit a doua oară la ora 9:37 și apoi a treia oară la ora 9:47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacție ca urmare a unor interacțiuni anterioare.
Autorul filmului a omis să precizeze că filmarea dată publicității este în fapt a treia discuție cu angajata noastră”.