• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • O nouă statuie exilată: Emil Racoviță nu mai are loc pea strada Kogălniceanu, Institutul de Istorie îl ia la întrebări pe arh. Macalik Arnold Ernő

O nouă statuie exilată: Emil Racoviță nu mai are loc pea strada Kogălniceanu, Institutul de Istorie îl ia la întrebări pe arh. Macalik Arnold Ernő

Publicat: 6 martie, 2023 10:55
Actualizat: 24 ianuarie, 2024 19:54

Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române se declară îngrijorată și profund nemulțumită de faptul că din peisajul Străzii Mihail Kogălniceanu este eliminat bustului ilustrului savant Emil Racoviţă carte se afla în faţa Colegiului Naţional cu acelaşi nume, una din cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Cluj, Transilvania şi România deopotrivă. Asta după ce Grupul Statuar „Școala Ardeleană” din fața UBB a fost dat jos de pe soclu și amplasat la nivelul străzii, decizie care a stârnit revoltă. Echipa care a gândit proiectul de reamenajare a străzii Kogălniceanu: Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel, Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József.

statuie Emil Racoviță exilată
statuie Emil Racoviță exilată

„Am luat act, cu îngrijorare şi profundă nemulţumire, despre iniţiativa specialiştilor coordonaţi de Arh. Macalik Arnold Ernő vis-à-vis de privarea de soclu a renumitului ansamblu statuar al Corifeilor Şcolii Ardelene din faţa clădirii Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, opera marelui Romulus Ladea.

Mai nou, am aflat şi despre eliminarea din peisajul Străzii Mihail Kogălniceanu a bustului ilustrului savant Emil Racoviţă plasat, iniţial, în faţa Colegiului Naţional cu acelaşi nume, una din cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Cluj, Transilvania şi România deopotrivă.

Cu aceeaşi indignare aflăm şi despre „varianta de rezervă” care se preconizează pentru destinul acestui simbol ştiinţific şi academic atât de apreciat de către generaţii şi generaţii de elevi care, revenind la fosta lor şcoală, aleg să mai zăbovească câteva clipe în faţa celui care este, şi acum, patron spiritual al instituţiei.

Ni se pare inacceptabil şi de prost gust ca un astfel de simbol ştiinţific şi academic să fie mazilit/aruncat, acolo unde o mai fi loc, în curtea şcolii Colegiului! La fel de revoltătoare ni se pare şi libertatea pe care, cu nonşalanţă, şi-au luat-o specialiştii sus pomeniţi în a decide, cum, mai nou, este potrivit, „în acord cu peisajul”, să stea faimosul ansamblu statuar Școala Ardeleană.

E simbolul ce onorează comunitatea românească

Trăim, împreună, într-o comunitate multi-etnică şi multi-culturală în care RESPECTUL RECIPROC NU SE DISCUTA, SE AFIRMĂ! O comunitate, cu adevărat matură, trebuie să ştie să îşi respecte reciproc simbolurile, iar o iniţiativă de regenerare urbană NU POATE FI O INTERFAȚĂ PENTRU ELIMINAREA DIN PEISAJ A UNOR SIMBOLURI CARE ONOREAZA O COMUNITATE, ÎN PRIMUL RÂND CEA ROMÂNEASCĂ.
În lumea civilizată, proiectele de regenerare urbană se construiesc/gândesc, ţinându-se cont şi de istoria locului, de specificul, tradiţiile şi simbolurile mari care, prin faptele lor memorabile, au creat rădăcini puternice cu acele locuri, cu acele instituţii!

statuie Emil Racoviță exilată
statuie Emil Racoviță exilată
statuie Emil Racoviță exilată
statuie Emil Racoviță exilată

În Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană se impune, în mod obligatoriu, tuturor membrilor respectarea demnităţii umane, a libertăţii, democrației şi a valorilor fiecărei comunităţi în parte. Acestea nu pot fi batjocorite sau eliminate din peisajul urban prin decizii arbitrare!

Le reamintim specialiştilor care se ocupă de renovarea Străzii Mihail Kogălniceanu faptul că o statuie/un bust plasat în faţa unei şcoli este parte din povestea/istoria/identitatea acelei şcoli! Iar istoria unei instituţii de învăţământ, cu simbolurile care onorează identitatea sa de brand, nu poate fi ştearsă/eliminată din peisaj! Nici măcar de dragul unui demers modern de regenerare estetică a ţesutului urban!

Statuile românilor merită același respect cu ale maghiarilor

Spre exemplu, anul trecut, în urma unei inițiative lăudabile a comunității, Fundația „Bolyai Collegium” din Târgu Mureș a decis să cureţe statuile lui Izsák Márton și Csorvássy István. Acest remarcabil ansamblu statuar a fost dezvelit chiar în fața Liceului „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș încă în ziua de 8 septembrie 1957, cu ocazia celei de-a 400-a aniversări de la înființarea Colegiului Reformat.

Aşa cum statuile lui Izsák Márton și Csorvássy István din faţa Liceului „Bolyai Farkas” merită respect, tot la fel, Școala Ardeleană şi bustul lui Emil Racoviţă din faţa Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” merită acelaşi respect!

Toate statuile/busturile merită respectul şi preţuirea noastră, prin urmare apelul pentru specialiştii Casei de Arhitectură Macalik Arnold Ernő, pentru Comisia Monumentelor Istorice și nu în ultimul rând pentru Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu poate fi decât unul:
REFACEȚI ANSAMBLUL ȘCOALA ARDELEANĂ AȘA CUM A FOST 50 DE ANI!
PUNEŢI BUSTUL LUI EMIL RACOVIŢĂ ÎNAPOI!”, încheie Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române.

Cine semnează proiectul de modernizare a Str. Kogălniceanu

În perioada 14 – 16 septembrie 2018 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la concursul internațional de soluții de arhitectură „Amenajare urbană str. Kogălniceanu, str. Universității si străzile adiacente”, competiție lansată oficial pe data de 17 iulie 2018, organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), promotor Municipiul Cluj-Napoca.

Luni, 17 septembrie 2018, ora 11:00, Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca a găzduit în Sala Europa conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor.

În urma deliberărilor juriului a fost selectate proiectele câștigătoare și anume:

Premiul I – Proiect nr. 53 – DP1212 – MOSSFERN SRL

Autor principal: MOSSFERN ARHITECTURĂ

Coautori: Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel, Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, apreciază că cutremurul geopolitic global va afecta și România. „Puneți-vă ...

Puneți-vă centurile: Cutremurul geopolitic global va afecta și România

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește ...

Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu

Amenajarea curții la o casă nouă poate fi o provocare, dar și o oportunitate de ...

Sfaturi pentru amenajarea unei curți verzi la o casă nouă

Primarul comunei Baciu, Balázs János, anunță că au început lucrările la amenajarea unui loc de ...

Loc de joacă modern în satul Suceagu

Într-o eră în care tehnologia redefinește constant peisajele urbane și arhitecturale, stâlpii ornamentali nu fac ...

Tehnologii moderne care transformă stâlpii ornamentali

Investiții Imobiliare 2025. CEO Blitz, Cătălin Priscorniță, face radiografia pieței imobiliare 2025 într-un podcast găzduit ...

Investiții imobiliare 2025 – CEO Blitz, Cătălin Priscorniță, îți spune cu cât mai cresc prețurile la Cluj

Accesoriile sunt detalii esențiale care pot transforma orice ținută, oferindu-ți ocazia să îți exprimi personalitatea ...

Tendințe în accesorii: Statement sau discret? Ce se poartă în acest sezon
Success message!
Warning message!
Error message!