• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Obeliscul Carolina și statuia Sf. Fecioare Maria – Protectoarea au nevoie de lucrări urgente de reabilitare

Obeliscul Carolina și statuia Sf. Fecioare Maria – Protectoarea au nevoie de lucrări urgente de reabilitare

Publicat: 22 octombrie, 2014 10:49
Actualizat: 23 martie, 2022 05:34

Ioan BÎLDEA, președinte al organizației de tineret a PNL Cluj si consilier Local atrage atentia ca Statuia Sf. Fecioare Maria – Protectoarea – amplasată în spatele bisericii romano-catolice Sf. Petru de pe pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 85 și Obeliscul Carolina din Piața Muzeului au nevoie, în regim de urgență, de lucrări de restaurare și conservare. Cel putin asa reiese dupa studiul de evaluare a stării de degradare făcut de specialistul restaurator atestat de Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național (MCCPN), Zoltan Arpad Kiss. 

„În luna mai a acestui an am solicitat primăriei, prin adresa nr. 170612/1/15 mai 2014, să-mi comunice, referitor la statuia Sf. Fecioare Maria, ce proceduri s-au demarat pentru recondiționarea și conservarea monumentului, precum și când se vor finaliza aceste proceduri. Totodată, am solicitat și o informare cu privire la demersurile făcute pentru relocarea statuii în amplasamentul original din mica piață de la intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu și Universității, unde astăzi se află o parcare.

În urma acestei solicitări, Primăria Cluj-Napoca a cerut părerea unui expert. Astfel, la începutul lunii iunie, mai precis în 5 iunie 2014, domnul Zoltan Arpad Kiss a finalizat și livrat municipalității datele rezultate în urma analizei stării de degradare a statuii. Din cercetarea făcută pe baza unor foto-documente istorice și a studiilor de specialitate (studiul istoric, expertize tehnice, analize bio-chimice și fizico-mineralogice etc.) întocmite de specialiști restauratori (istorici, arhitecți, ingineri etc.) în piatră, atestați de MCCPN, a rezultat că este nevoie de o intervenție rapidă pentru conservarea și restaurarea acestui monument istoric. Studiul specialistului a cuprins și propuneri pentru intervențiile de restaurare și conservare, lucrări care nu se pot desfășura fără o colaborare cu specialiști în urbanism, istorici ai artelor, ingineri de rezistență, astfel încât această capodoperă a barocului transilvănean, foarte importantă pentru oraș, să fie pusă în valoare în adevăratul sens al cuvântului. 

Referitor la reamplasare, din păcate, chiar dacă acest lucru a fost promis acum câțiva ani, Primăria, prin angajații de la Urbanism, ridică din umeri.

După această evaluare făcută asupra Statuii Fecioarei Maria, domnul Zoltan Arpad Kiss, a făcut o evaluare și a stării monumentului Augusta Carolina, aflat astăzi în Piața Muzeului. Concluziile livrate primăriei în 7 iulie 2014 au fost aceleași ca în cazul Statuii Sf. Fecioare Maria: se impun de urgență lucrări de restaurare și conservare.

În urma acestor două rapoarte, aparatul administrativ al primăriei, prin serviciul Spații Verzi, Ecologie Urbană și Monumente Istorice, a inițiat demersurile pentru achiziția directă a lucrărilor de conservare a acestor monumente în luna iulie. Mai precis au fost finalizate caietele de sarcini. Tot atunci au fost solicitate și eliberate și certificatele de urbanism în scopul lucrărilor de reparație și conservare a celor două monumente.

Din păcate însă, din iulie până în prezent, chiar dacă recomandarea specialistului restaurator a fost ca lucrările să fie începute de urgență, nimic nu s-a mai întâmplat, motiv pentru care vă solicit, domnule primar Emil Boc, să dispuneți cât mai repede achiziția lucrărilor de conservare pentru că orice fel de amânare nu este justificată. Putem salva și pune în valoare, la fel ca în cazul statuii lui Donath, încă două monumente valoroase care vor încânta clujenii dar mai ales turiștii care ne vor vizita orașul”, arata Ioan BÎLDEA. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
28 septembrie, 2023
Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, înlocuită de UMF Carol Davila din București în TOP 1000 al ranking-ului Times Higher Education
26 septembrie, 2023
Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, înlocuită de UMF Carol Davila din București în TOP 1000 al ranking-ului Times Higher Education

Federatia Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) se disociază ferm de propunerea avansată in ...

Românii nu trebuie “amendati” pentru că aleg destinatii externe de vacanță!

Judecătorul Cristi Danileț a povestit în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș cât de ...

Cristi Danileț a povestit cât de greu i-a fost în perioada în care a fost suspendat din magistratură

Prof. Ciprian Mihali a declarat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că Partidul ...

Prof. Ciprian Mihali: REPER pregătește candidat la Primăria Cluj: Există o anumită oboseală a actualei administrații

Lucrările la drumul de legătură Baciu-Centura Metropolitană zona Florești ar putea începe anul viitor. Până ...

Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme
Success message!
Warning message!
Error message!