Cora Muntean, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), crede că normativul prin care clienţii ar fi îndreptăţiţi să plece cu bunul sau serviciul achiziţionat fără să-l plătească, dacă vânzătorii nu le eliberează bon fiscal, nu va putea fi aplicat. Motivul invocat: în practică, banii sunt deja daţi în momentul înregistrării tranzacţiei în casa de marcat, susţin specialiştii. În plus, prevederea ar putea declanşa conflicte.
Odată cu ordonanţa de reglementare a Loteriei Bonurilor Fiscale, Guvernul a introdus şi o prevedere potrivit căreia cumpărătorii vor putea pleca fără să plătească dacă vânzătorii nu le dau bon fiscal. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ spun că această prevedere va fi imposibil de pus în practică.
„Orice om care a făcut o plată la viaţa lui, într-un magazin, ştie că mai întâi vânzătorul încasează banii – deci cumpărătorul plăteşte – şi abia apoi casa eliberează bonul fiscal. Dacă s-ar aplica prevederea aceasta despre care vorbim, s-ar crea confuzie în rândurile cetăţenilor şi s-ar ajunge chiar în situaţia să se cheme poliţia.
Nu se poate ca mai întâi să se emită bonul şi apoi să se facă plata – aşa sunt făcute casele de marcat“, a declarat, pentru „Adevărul“, Cora Muntean, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).
„Chiar în aceste zile căutăm formula cea mai potrivită pentru a ataca prevederea respectivă. Noi vom sesiza în acest sens Avocatul Poporului, care poate să o atace ca fiind neconstituţională“, a precizat Cora Muntean.
DETALII pe adevarul.ro