S-a mai spus şi se va mai spune în continuare: să ai în zilele astea un copil care trebuie să meargă la şcoală, când părinţii câştigă minim pe economie, rivalizează cu un coşmar.Faptul că învăţătorii şi profesorii inventează fel de fel de fonduri de bani la care cotizează părinţii, ca să mai acopere găurile din bugetul şcolii, te duce la disperare. Nu trece bine o săptămână şi te trezeşti că mai trebuie încă un caiet, încă o mapă, profesoara de religie mai vrea şi ea ceva, şi aşa mai departe. Părinţii fac adevărate scamatorii ca să împartă banii, scamatorii la care nu s-ar fi gândit niciodată că sunt posibile.Problema cea mare este însă modalitatea în care s-a hotîrât la nivel de fiecare clasă sau grupă să se mai scoată bani de la părinţi. Acum am ajuns la capitolul ”opţionale”, care, în mod normal ar trebui plătite de şcoală. Ei bine, nu e aşa. Tot părinţii scot banii, fie ca e vorba de engleză, dans, katare sau familiarizarea copilului cu un instrument. Fiecare oră pe care o alege părintele îl mai costă încă 15 lei, iar dacă are „norocul” de două ”opţionale” îşi poate lua lumea în cap.”A venit învăţătoarea la noi ca să ne spună că există ora opţională de engleză şi de dans popular, fiecare 15 lei pe săptămână şi că să îmi înscriu copilul. Adică, dacă e opţional, tot sunt obligată să-mi înscriu copilul? Eu nu vreau sâ-mi dau fata la dansuri populare că nu îi plac. Vreau numai engleză. Învăţătoarea s-a strâmbat un pic la nime şi m-a întrebat că ea ce face cu copilul meu când ceilalţi o să facă dans popular? Păi nu e treaba mea. Să se descurce. Nu pot arunca banii chiar aşa, pe geam”, îşi spune of-ul Alina Tamaş, mama unei fetiţe.”Dacă vroiam atâtea opţionale, dădeam copilul la o şcoală particulară, să facă ce vrea el, nu? Eu ştiam că învăţământul de stat e gratuit, nu ne obligă să înscriem copilul pe bani la fel de fel de materii pe motiv că nu au ce să facă cu ei. E o tâmpenie. Dacă nu plătesc, ce face copilul meu 30 de minute în bancă singur?”, completează şi Tiberiu Copos, părinte a doi gemeni.Elena lung, cadru didactic, explică că nici un părinte nu este obligat să îşi înscrie copilul la materiile opţionale, dar că majoritatea o fac. „Preţurile sunt modice. Înţeleg faptul că nu toţi părinţii îşi pot permite, de aceea căutăm să fie cât mai ieftin. De obicei se aduc profesori din afara şcolii, de aceea trebuie plătiţi separat”, a explicat Lung.Cu toate că este complet ilegal ca părinţii să plătească cursurile copiilor la o grădiniţă sau şcoală de stat, banii daţi de aceştia sunt trecuţi la categoria „donaţie”. Hocus-pocus!Şi părintele bagă iar mâna în buzunar.
”Opţionale” obligatorii în grădiniţe şi şcoli
ULTIMELE ȘTIRI
Da…. pai la gradinita fetiței mele soțul directoarei si-a făcut firma si ne-a bagat pe gat optionale in valoare de 80 de ron pe luna . Optionalele sunt bagate in timpul orelor de curs stabilite de ministerul educației . Dacă sunt opționale de ce nu se fac după ore ? De le baga in timpul acestora 30 de minute azi 30 de minute maine ?
Educatoarea cand isi mai respecta orarul?
Este pur si simplu tâlhărie bazata pe sentimentele copiilor noștri. Pai cum o sa se simta copilul meu cand 25 de copii pleaca din clasa la optionale (ca nu se tin in clasa de curs) si 5 raman?
Oare asta nu se numeste discriminare?
Oare nu suntem obligați sa unflam buzunarele unora?
Sunt 30 de copii intr-o clasa ori 12 clase ori 80 de roni pe luna = o mare afacere…….!!!!!!!!!!
Asa părinții se chinuie cu fondul de donatie de 200 roni pe luna +15roni pe zi mancarea +optionalele si tot asa, dar invatamantul este gratuit si nimeni nu se sesizeaza.