De la osul iepurelui importanţă medicinală are numai rădăcina, aceasta se recoltează din luna octombrie până în luna martie. De la rădăcină se lasă numai pivotul, rădăcinile secundare se îndepărtează, se curăţă de pământ, se taie felii longitudinale după care se pune la uscat.
Osul iepurelui este o plantă perenă, prevăzută cu mulţi spini, care creşte îndeosebi pe păşuni, terenuri nisipoase, de-a lungul cursurilor de apă. Face parte din familia leguminoaselor, rădăcina are grosimea de 1cm şi o lungime de cc.20cm şi este de culoare cenuşie. Florile sunt foarte atrăgătoare şi sunt de culoare roz. Fructul este o păstaie, ce conţine trei seminţe. Rădăcina conţine zaharuri, tanin, ulei volatil şi ulei gras, ononizină,ononină, onocerină, acid citric, zaharuri, flavonoide, glucozide.
Ceaiul din rădăcină de osul iepurelui este foarte bun pentru rinichi, deoarece elimină pietrele din aceştia, facilitează eliminarea clorurilor, acţionează antiseptic urinar, combate durerile de rinichi.Este folosit cu succes şi în litiaza urinară, afecţiuni ale aparatului urinar, uretrită, prostatită, icter, cistită.
Infuzia din rădăcina de osul iepurelui se prepară din o lingură de produs mărunţit, la o jumătate de litru de apă. Se beau 2-3 căni pe zi, pe nemâncate.Infuzia consumată regulat, este eficientă în tratarea stărilor inflamatorii, ale căilor urinare,bolilor metabolice, edeme, guturai, boli dermatologice cronice, ascite.
Pulberea se obţine dintr-un kilogram de rădăcină uscată măcinată mărunt şi se iau 2-3 grame pe zi, fiind indicată în tratarea bolilor cronice de piele, ulceraţiilor cutanate, edemelor, ascită.
Decoctul de rădăcină de osul iepurelui se obţine prin fierberea a 25 g de rădăcină, într-un litru de apă care se fierbe până scade la 750ml.Se beau 2-3 căni pe zi pe stomacul gol. Acţionează în ascită, boli ale aparatului urinar, stări alergice.
Efecte benefice are şi în combaterea tensiunii arteriale, a combaterii reumatismului, a unor boli de piele cum ar fi eczemele.
osul iepurelui, infuzie, ceai, decoct, pulbere, boli rinichi, litiază urinară,