Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la sută, relevă datele prezentate de experți în cadrul cadrul evenimentului „Rețele de Expertiză: O viziune ambițioasă pentru abordarea sănătății la nivelul UE” desfășurat la Parlamentul European și la care Institutul Oncologic din Cluj a fost reprezentat de dr. Delia Nicoară, specialist în sănătate publică și manager de proiect.
Datele prezentate în cadrul conferinței au scos în evidență o realitate îngrijorătoare: se estimează că până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77%, iar în Uniunea Europeană, cazurile de cancer vor atinge 3,7 milioane până în 2045.
În acest context, Europe’s Beating Cancer Plan si proiectul Joint Action on Networks of Expertise au fost concepute pentru a răspunde acestei crize iminente prin crearea de rețele de expertiză care să abordeze diverse aspecte ale bolii.
Printre acestea se numără prevenția, tehnologiile omice, îngrijirea paliativă și atenția specială acordată cancerului la adolescenți și tineri adulți. Aceste rețele vor colabora pentru a oferi cele mai înalte standarde de îngrijire și pentru a reduce disparitățile în accesul la tratamente și resurse medicale.
Importanța prevenției
Dr. Delia Nicoară a prezentat activitatea rețelei de expertiză în prevenția personalizată, o abordare inovatoare bazată pe factori genetici, stil de viață și mediu. Această abordare promite nu doar reducerea numărului de cazuri de cancer, ci și transformarea întregului sistem de sănătate dintr-un model reactiv într-unul proactiv, centrat pe prevenție.
„Prevenția personalizată nu este doar despre prevenirea cancerului, ci și despre îmbunătățirea calității vieții și reducerea incidenței bolilor cronice. Prin personalizarea intervențiilor, putem transforma sistemul de sănătate într-unul cu adevărat preventiv și orientat către cetățeni”, a declarat Dr. Nicoară în cadrul evenimentului.