• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • Panică pe piaţa bancară europeană. Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 20 la sută

Panică pe piaţa bancară europeană. Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 20 la sută

Publicat: 15 martie, 2023 14:37

Actualizat: 21 ianuarie, 2024 18:54

Acţiunile băncilor europene scad puternic miercuri, iar Credit Suisse a coborât la un nou minim istoric, pierzând o cincime din valoare, după ce principalul său acţionar, Saudi National Bank, a anunţat că nu îşi poate majora participaţia de 10 la sută, invocând probleme de reglementare, relatează Reuters citată de News.ro.

Credit Suisse a scăzut pentru prima dată la sub 2 franci elveţieni (2,18 dolari) pe acţiune, după ce Saudi National Bank, principalul său acţionar, a declarat că nu poate depăşi 10% din acţiuni din cauza unei probleme de reglementare.

Acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit la un moment dat, miercuri, pierzând peste 22%. Tranzacţionarea acţiunilor a fost întreruptă de mai multe ori de către operatorul bursier.

Indicele acţiunilor bancare europene (.SX7P) a scăzut în tranzacţiile de dimineaţă cu 5% , atingând cel mai scăzut nivel din 4 ianuarie. Indicele a pierdut 13% din valoare începând de miercurea trecută, marcând cea mai mare pierdere de la o săptămână la alta de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut.

„Pieţele sunt în degringoladă. Trecem de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor europene, în primul rând ale Credit Suisse”, a declarat Carlo Franchini, şeful departamentului de clienţi instituţionali de la Banca Ifigest din Milano. „Acest lucru trage în jos întregul sector bancar din Europa. Acţiunile au accelerat pierderile după anunţul saudiţilor. Cred că criza Credit Suisse poate fi rezolvată şi că banca nu va fi lăsată să plonjeze”, a declarat Franchini.

Acţiunile băncii elveţiene UBS (UBSG.S) scăzuseră cu 6,8%. băncile franceze BNP Paribas (BNPP.PA) şi Societe Generale (SOGN.PA) au înregistrat scăderi de 8,7% şi, respectiv, 9,5%.

Banca spaniolă Banco de Sabadell (SABE.MC) şi cea germană Commerzbank (CBKG.DE) au scăzut cu 6,5-7,5%.

Toate aceste evoluţii au loc după ce într-un interviu acordat Bloomberg TV, preşedintele Băncii Naţionale Saudite, Ammar al-Khudairy, a declarat că nu doreşte să deţină mai mult de 10% din acţiunile la banca elveţiană Credit Suisse.

Saudi National Bank, cel mai mare acţionar al Credit Suisse, nu va sprijini „absolut deloc” banca prin preluarea unei participaţii mai mari, a declarat preşedintele Ammar al-Khudairy, în interviul acordat Bloomberg TV.

Reputaţia Credit Suisse a fost pătată de o serie de scandaluri în ultimii ani. Saudi National Bank a venit în ajutor participând la o majorare de capital de 4 miliarde de franci elveţieni în noiembrie, ca parte a unei restructurări majore. Întrebat de Bloomberg TV dacă este pregătit să sprijine Credit Suisse în cazul unei noi majorări de capital, al-Khudairy a răspuns: „Categoric nu, din mai multe motive, pe lângă cele mai simple, care sunt de reglementare şi statutare. În prezent, deţinem 9,8% din bancă. Dacă depăşim 10%, intră în vigoare un set de noi reguli” şi „nu suntem înclinaţi să intrăm într-un nou regim de reglementare”, a explicat Ammar al-Khudairy, citat de AFP.

Declaraţiile sale au făcut acţiunile Credit Suisse să se prăbuşească miercuri, antrenând întregul sectorul bancar, care oricum naviga în ape tulburi în ultimele zile după falimentul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB).

Credit Suisse este una dintre băncile percepute ca fiind cele mai fragile din Europa. A doua cea mai mare bancă din Elveţia încearcă să-şi revină după o serie de scandaluri care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Ieşirile clienţilor în trimestrul al patrulea au crescut la peste 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari), menţionează Reuters.

Creditorul saudit a dobândit o participaţie de aproape 10% anul trecut, după ce a participat la majorarea de capital a Credit Suisse şi s-a angajat să investească până la 1,5 miliarde de franci elveţieni (1,5 miliarde de dolari).

Declaraţiile oficialului saudit vin după ce Credit Suisse şi-a publicat marţi raportul anual pentru anul 2022, afirmând că banca a identificat „deficienţe semnificative” în controalele privind raportarea financiară şi că nu a reuşit încă să stopeze ieşirile de fonduri ale clienţilor. Însă bancherul saudit a spus că este mulţumit de planul de redresare al băncii elveţiene. „Suntem mulţumiţi de planul de transformare pe care l-au prezentat. Este o bancă foarte puternică”, a declarat Al Khudairy în marja unei conferinţe la Riad. „Nu cred că vor avea nevoie de bani suplimentari; dacă vă uitaţi la ratele lor, sunt în regulă. Şi operează sub un regim de reglementare puternic în Elveţia şi în alte ţări”, a afirmat şeful Saudi National Bank.

Saudi National Bank (SNB), cunoscută anterior sub numele de National Commercial Bank (NCB), este cea mai mare bancă comercială din Arabia Saudită. În aprilie 2021, National Commercial Bank a fuzionat cu Samba Financial Group sub numele de Saudi National Bank.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2024
EXCLUSIV Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte UGIR: „Există o dezindustrializare aproape programată a României”
30 ianuarie, 2024
TOP 3 achiziții pe care orice viitor IT-ist ar trebui să le dețină
26 ianuarie, 2024
ANAF: Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a fi plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor în 2024
21 decembrie, 2023
Patru firme de unde puteți achiziționa semnătura electronică
21 decembrie, 2023
Proiect de succes implementat de APM Cluj: Accelerator digital pentru IMM

Sesiunile de înscrieri online pentru două linii de fonduri europene ale Agenției de Dezvoltare Regionale ...

DAN SICOBEAN: Ajutoarele pentru microîntreprinderi și granturile pentru digitalizarea IMM, amânate

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu toate deșeurile pe care le generăm? De la ...

Caravana Reciclării Creative la Cluj

Centrul Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos, fondat de Academia Română și UBBMed ...

Proiectul CARPO pentru un comportament alimentar sănătos, inițiat de UBB Med cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității

Deputatul Viorel Băltărețu a fost desemnat prin vot drept candidat al USR la Primăria Cluj-Napoca ...

Viorel Băltărețu, aruncat oficial de USR în lupta cu Emil Boc pentru primărie

Mall4Art și KIMARO Entertainment anunță reprogramarea concertelor maestrului Placido Domingo, inițial programate pentru data de ...

Când a fost reprogramat concertul lui Placido Domingo la Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a inaugurat ...

O nouă platformă pentru staționarea aeronavelor inaugurată la Aeroportul Internațional Cluj

Toată lumea își dorește orașe mai puțin poluate și mai puțin aglomerate, însă mulți nu ...

Două moduri de deplasare interurbană pentru a înlocui mașina

Reorganizare Agenții pentru IMM-uri.  Președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, Augustin Feneșan, a criticat în ...

Șocant: Cum arată harta reorganizării Agențiilor pentru IMM-uri
Success message!
Warning message!
Error message!