• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Papa Francisc: „Suntem deja într-un război mondial, iar câmpul de luptă este Ucraina”

Papa Francisc: „Suntem deja într-un război mondial, iar câmpul de luptă este Ucraina”

Publicat: 13 martie, 2023 10:13

Actualizat: 13 martie, 2023 12:29

Papa Francisc consideră că al Treilea Război Mondial este deja în plină desfăşurare, a început pe bucăţele, dar acum toate marile puteri sunt prinse în el, iar câmpul de luptă este Ucraina, care a devenit o piaţă de armament şi un loc de manifestare a intereselor imperiale de pretutindeni, potrivit News.ro. Suveranul Pontif a făcut aceste consideraţii într-un interviu difuzat duminică de televiziunea publică elveţiană de limbă italiană, cu ocazia a 10 ani de pontificat.

„Pentru mine, războiul este o crimă, este greşit. Gândiţi-vă că în puţin peste o sută de ani, au fost trei războaie mondiale: ’14-’18, ’39-’45 şi acesta, care este un război mondial. A început pe bucăţele şi acum nimeni nu poate spune că nu este mondial. Pentru că marile puteri sunt toate implicate. Iar câmpul de luptă este Ucraina. Toată lumea se luptă acolo”, a declarat Papa Francisc în interviul pentru RSI.

Se testează arme noi

Papa Francisc spune că războiul este şi un câmp de testare a armelor noi, de care profită industria de armament.

„Asta ne aduce în minte şi industria de armament, nu-i aşa? Marea industrie. Un expert mi-a spus: dacă timp de un an nu s-ar mai produce arme, problema foametei în lume ar fi rezolvată. Este o piaţă. Se fac războaie, se vând arme vechi, se testează altele noi… Acum două luni se vorbea de o dronă ciudată, se testau… se testau arme noi. Se testează. Pentru asta sunt războaiele, pentru a testa armamentul”, a arătat suveranul pontif.

El a explicat că interesele unui război sunt în primul rând financiare. „Există interese. Cel mai mare duşman al omului sunt buzunarele. Diavolul intră prin buzunare. Întotdeauna m-a frapat când Iisus spune că nu poţi sluji la doi stăpâni. Ori îl slujeşti pe Dumnezeu, ori, mă aşteptam să spună, îl slujeşti pe diavol. Dar nu spune diavolul. Spune că ori îl slujeşti pe Dumnezeu, ori banul. Este curios. Iisus demonizează folosirea greşită a banilor. Când o persoană nu ştie să folosească bine banii – pentru educaţie, pentru familie, pentru a-i ajuta pe alţii – şi îi foloseşte în mod egoist, sfârşeşte rău, sfârşeşte fără Dumnezeu, departe de Dumnezeu, cu un Dumnezeu care este buzunarul lui”, a spus Sfântul Părinte.

Întrebat în mod specific dacă chiar şi actualul conflict mondial are o astfel de motivaţie, Papa Francisc a răspuns fără echivoc: „Da, vedeţi, întotdeauna este ceva de pus (în buzunar – n.r.)”.

Papa Francisc ar fi vrut să negocieze cu Putin

Papa Francisc, care înainte de conflictul din Ucraina s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin, a fost întrebat ce i-ar spune astăzi liderului rus, dacă s-ar întâlni cu el.

„Aş vorbi cu el la fel de clar cum vorbesc în public. Este un om educat. M-am oferit să merg la el. În a doua zi a războiului m-am dus la Ambasada rusă de la Sfântul Scaun pentru a spune că sunt dispus să merg la Moscova, dacă Putin îmi oferă o fereastră de negociere. Lavrov mi-a scris spunându-mi: Bine, vă mulţumesc foarte mult, dar acum nu este momentul”, a povestit Papa.

„Ştiu că Putin a auzit acest lucru, ştie că sunt disponibil, dar acolo sunt toate interesele imperiale, nu doar ale Imperiului rus – care a fost imperialist încă de pe vremea lui Petru al II-lea, Ecaterina a II-a – , ci şi ale imperiilor din alte părţi. Există imperii. Şi este tipic pentru un imperiu de a pune naţiunile pe locul doi. Dar tocmai libertatea naţiunilor face cosmoviziunea naţiunilor, ceea ce ar trebui să fie Naţiunile Unite”, a explicat Papa Francisc.

Nu există războaie sfinte

El a mai spus că „nu există un spirit al lui Dumnezeu care să ghideze un război” şi, menţionând conflictele din Yemen şi Siria a spus că nu crede în „războaie sfinte”. La observaţia că astfel de războaie au fost de-a lungul istoriei, inclusiv în cazul religiei creştine, Papa a replicat: „Da, dar asta este o altă perioadă a istoriei”.

Întrebat ce părere are prezent despre Europa, Papa a răspuns: „În momentul de faţă are atât de mulţi politicieni, şefi de guvern sau miniştri tineri! Eu le spun mereu: vorbiţi unii cu alţii. Acela este de stânga, tu eşti de dreapta, dar amândoi sunteţi tineri: vorbiţi! Este timpul pentru dialog între tineri”, a arătat suveranul pontif.

Papa Francisc, la 10 ani de pontificat

Papa Francisc împlineşte, la 13 martie, zece ani de când a fost ales să conducă Biserica Catolică, succedându-i în 2013 Papei Benedict, care demisionase. Întrebat cât de mult l-au schimbat cei zece ani de pontificat, Sfântul Părinte a spus că a îmbătrânit, are mai puţină rezistenţă fizică, iar problema de la genunchi a fost „o umilinţă fizică”, deşi acum se vindecă bine. El a mărturisit că i-a fost „un pic ruşine” atunci când a fost nevoit să apeleze la scaunul cu rotile, iar din viaţa anterioară îi lipseşte mersul pe jos, pe stradă. „Obişnuiam să merg mult pe jos. Obişnuiam să iau metroul, autobuzul, mereu cu oameni”, a adăugat Papa.

Întrebat cum s-a împăcat cu lunile de izolare din pandemie şi ce amintire poartă rugăciunii sale solitare din Piaţa Sfântul Petru, Papa Francisc a mărturisit: „Ploua şi nu erau oameni. Am simţit că Domnul era acolo. A fost ceva ce Domnul a vrut să ne facă să înţelegem: tragedia, singurătatea, întunericul, ciuma”.

Pe de altă parte, în ciuda problemelor de sănătate, Papa Francisc a confirmat că pentru moment nu are de gând să demisioneze, precum predecesorul său. El a enunţat condiţiile în care, totuşi, ar face-o, dar a spus că ţine cont şi de părerile celor din jur: „O oboseală care te face să nu mai vezi lucrurile clar. O lipsă de claritate, de a şti cum să evaluezi situaţiile. O problemă fizică, de asemenea, se poate. Întotdeauna întreb despre acest lucru şi ascult sfaturi. Cum merg lucrurile? Credeţi că ar trebui să… Îi întreb pe cei care mă cunosc şi chiar pe unii cardinali inteligenţi. Şi ei îmi spun adevărul: Continuaţi, este bine. Dar vă rog: daţi-mi un semnal la timp!” – a cerut Papa, cu o notă de umor.

În interviul de la RSI, Papa Francisc şi-a reafirmat şi poziţiile sale progresiste, care i-au definit pontificatul, afirmând că Biserica nu ar trebui să excludă pe nimeni. „Nu trebuie să uităm acest lucru: Biserica nu este o casă doar pentru unii, nu este selectivă. Sfântul popor credincios al lui Dumnezeu este toată lumea”. Întrebat de ce se simt, totuşi, unii excluşi din Biserică „din cauza condiţiei lor de viaţă”, Papa a răspuns: „Păcatul este întotdeauna acolo. Şi există şi un pic din vanitatea lumii, unii simţindu-se mai drepţi decât alţii, dar nu este corect. Cu toţii suntem păcătoşi”, a punctat Sfântul Părinte.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 iulie, 2024
UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
4 iulie, 2024
Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu
2 iulie, 2024
Au început lucrările la pista de biciclete din Baciu
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!