Parcul Aurel Vlaicu din Cluj a fost igienizat de voluntari din șase țări europene, voluntari din cadrul unei firme clujene și voluntari locali. Ei au amplasat câte un panou care recomandă păstrarea curățeniei pentru fiecare dintre cei opt saci de gunoi pe care l-au strâns din una dintre puținele zone verzi ale Cartierului Mărăști.
“Green & Clean” a avut loc în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului organizate de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și s-a bucurat de participarea unor voluntari corporatiști care au reprezentat compania MDM Group.
Într-un gest rar întâlnit la Cluj, aceștia au înlocuit câteva ore de muncă în folosul companiei, cu câteva ore de muncă în beneficiul clujenilor care frecventeză Parcul Aurel Vlaicu. Nu este primul an în care MDM Group se implică în proiecte de interes public lăsând pentru o zi în plan secund obiectivul de a realiza profit. Anii trecuți, compania a alocat resurse pentru a înfrumuseța gradina Clinicii de Psihiatrie Infantilă din Cluj sau pentru a găti o masă caldă în beneficiul oamenilor străzii.
Pe lângă voluntarii corporatiști de la MDM Group, la acțiunea de ecologizare au participat voluntari internaționali din Austria, Germania, Danemarca, Letonia, Spania și Italia, găzduiți de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul unui proiect derulat prin Serviciul European de Voluntariat.
După ce au curățat parcul, cei 17 voluntari au pregătit opt panouri cu mesaje pentru cei care se bucură de zona verde, în încercarea de a-i încuraja să menţină spaţiului curat.
Acţiunea va fi urmată în dată de 6 iunie de activităţi şi jocuri educaţionale pentru copiii care locuiesc în zonă. În acest fel, voluntarii vor încerca să îi sensibilizeze pe cei mici şi pe părinţii acestora cu privire la importanţa păstrării curăţeniei în parc.
Ce mai urmează în cadrul SNV:
Joi, 14 mai 2015 – 14:00-16:30
„O masă caldă”, evenimentul reprezintă o acțiune de gătit pentru persoane cu dificultăți economice din Clui-Napoca și se va realiza în colaborare cu cei de la “O masă caldă”, care gătesc săptămânal-joia în trei locații din Cluj-Napoca. Pentru Săptămâna Națională a Voluntariatului, voluntarii locali și internaționali se vor ocupa de găsirea unei rețete, cumpărarea produselor și gătitul efectiv pentru aproximativ 200 de beneficiari ai inițiativei.
Vineri, 15 mai 2015 – 15:00-19:00 (Parcul Central)
„Share&Trade Bazaar”, evenimentul vizează crearea unui spatiu deschis și interactiv în Parcul Central din Cluj-Napoca, în care vizitatorii să aibă ocazia să schimbe lucruri și cunoștințe și în acest fel să interacționeze cu alte persoane din comunitate. Se vor organiza spații în care persoane care au diverse abilități le vor împartași trecătorilor.
Sâmbăta, 16 mai 2015 – 15:00-19:00 (La Cizmărie)
„On the Other Side of Prejudice” , un set de evenimente de sensibilizare a publicului cu privire la problematica discriminării față de diferite grupuri sociale. Evenimentele includ un atelier de creație artistică și de realizare de texte legate de problematica discriminării, precum și o seara de discuții și prezentări pe această temă.
Duminică, 17 mai 2015 – 10:00-13:00 (Parcul Central)
„Around the World in One Day” – Vânătoare de comori (treasure hunt) cu tematică interculturală
Evenimentul se va desfășura în Parcul Central din Cluj-Napoca. Prin jocuri și activități
recreative, copiii vor învăța lucruri noi despre diferite țări din lume. Voluntarii locali vor însoți grupe de copii pe tot parcursul “vânătorii”, și îi vor ajuta pe aceșția să îndeplinească diferite sarcini, într-o atmosfera veselă și jucăușă.
Duminica, 17 mai 2015 – 19:00-22:00
„Petrecerea voluntarilor”, o acțiune de recunoaștere a meritelor voluntarilor, la care vor fi invitați voluntarii activi în SNV 2015, locația fiind anunțată prin intermediul invitațiilor.
Săptămâna Națională a Voluntariatului este organizată în Cluj-Napoca de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectelor „Year of the Youth Invasion” și „EUROPEAN volunteers in YOUTH CAPIATL”, proiecte finanțate de Comisia Europeană prin programele Tineret în Acțiune si Erasmus +, gestionate în Romania de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.