În perioada sarcinii, organismul femeii se află într-o continuă schimbare. Fiecare femeie reacționează diferit acestei provocări. Unele viitoare mămici suportă mai ușor sarcina, în vreme ce pentru altele e o corvoadă, în special din cauza modificărilor fiziologice continue. Astăzi, în emisiunea PASTILA IOANEI ne referim la unul dintre disconforturile care pot să apară în sarcină, și anume constipația.
Se estimează că între 11% și 38% dintre femeile însărcinate suferă de constipație. Afecțiune pe locul doi după greață.
Dar care este cauza acestui simptom neplăcut?
– Sarcina predispune femeile la dezvoltarea constipației din cauza modificărilor fiziologice și anatomice ale tractului gastrointestinal
– Mai întâi, vorbim de creșterea nivelului de progesteron și de nivelurile reduse ale motilinei
– De asemenea, există o absorbție crescută a apei din intestine, ceea ce face ca scaunele sa aibă consintență crescută
– Scăderea activității fizice a viitoarei mame și suplimentele de vitamine (de exemplu, fier și calciu) pot contribui și mai mult la constipație;
– Mai târziu, când bebelușul crește, uterul își mărește volumul și poate îngreuna mișcările tranzitului intestinal.
Metode pentru înlăturarea acestui disconfort
– În primul rând vă recomand să alegeți o dietă bobată în fibre și probiotice; 25grame pînă la 30grame/zi. Acestea se pot găsi în pâine integrală, prune uscate, tărâțe, fibre de psylium și semințe (chia, susan și caju);
– Consumați 1-2 litri de lichide pe zi;
– Este important să faceți exerciții fizice. Mersul pe jos, înotul și alte exerciții moderate vor ajuta tranzitul intestinal și de aceea vă recomand să le programați de trei ori pe săptămână, în reprize de câte 20-30 de minute.
– Dacă consumați suplimente cu fier și calciu, iar constipația deranjează semnificativ, discutați cu medicul d-voastră;
Există medicamente sau suplimente alimentare care combat constipația și care se pot administra în sarcină dar consultați întotdeauna farmacistul sau medicul pentru o îndrumare potrivită.
Studiile demonstrează că probioticele care îmbunătațesc flora intestinală au un efect benefic în constipația gravidelor. De aceea m-am oprit azi la Omni-Biotic Panda.
Conform studiilor, Omni-Biotic Panda duce la ameliorarea constipației de la 40% la 2,4% dintre femeile însărcinate și pentru copii reduce colicile de la 30% la 4,9%. Omni Biotic Panda plicuri conține 3 tulpini bacteriene cu cel puțin 3 miliarde de organisme per 1 porție:
Se poate administra la gravide din săptămâna 32 de sarcină, scazând riscul de constipație în timpul sarcinii.
Are și alte benefici, astfel pentru nou-născuți administrat din prima zi de viață ajută în prevenția dermatitei atopice. În cazul în care dermatita este deja instalată se administrează timp de 6 luni cu posibilitate de prelungire a tratamentului până la 12 luni.
Pentru viitoarele mămici, se amestecă o dată pe zi un plic de OMNi BiOTiC Panda în 125ml apă, se așteaptă 10 minute pentru activare și apoi se bea. De preferat se administrează pe stomacul gol.
În lume sunt 2 miliarde de mămici, nu vă îngrijorați, sarcina este o călătorie minunată. Să ne gândim astfel la ce spunea scriitoarea Eda Le Shan:
“Un nou copil este ca începutul tuturor lucrurilor minune, speranță, un vis de posibilități”.
AUTOR: Ioana Gabor, doctor farmacist