Cărămida ar putea fi înlocuită cât de curând cu deşeuri, datorită unei tinere din Cluj-Napoca, care a inventat pereţii din produse ecologice precum rumeguşul, materiale textile sau granule de cauciuc. A fost teza ei de doctorat de la Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului din Cluj, informează Digi24.
Trei ani a muncit, dar satisfacţia a fost pe măsura efortului. Clujeanca a fost premiată cu medalia de aur la un salon internaţional de cercetare.
Reducerea zgomotului ambiental şi costul mai mic decât cel al pereţilor din cărămidă sunt principalele avantaje.
„Aceste panouri pot fi utilizate atât în mediul exterior cât şi în mediul interior, utilizate ca şi panouri pentru reducerea zgomotului, pe autostrăzi, şosele. Am utilizat deşeuri lemnoase, rumeguş de fag şi rumeguş de brad şi granule de cauciuc reciclat”, a explicat Ancuţa Tiuc, doctor inginer.
„Sigur vor fi mai avantajoase, pentru că toate aceste deşeuri în loc să fie depozitate, ceea ce duce la costuri suplimentare, vor fi valorificate şi normal este să fie mai ieftine decât cele existente pe piaţă”, a spus Ovidiu Nemeş, conferențiar la Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului din Cluj-Napoca. (sursa: stiri.yahoo.com)
Acum, Ancuța Tiuc intenţionează să breveteze invenţia.