Situația de alertă din Ucraina este departe de a se îndrepta spre un final. Luni dimineață se dădeau lupte grele în apropiere de orașul Slaviansk, bastion al rebelilor separatiști proruși. S-au înregistrat și morți, numărul lor nefiind încă precizat, potrivit France Presse.
Violențele din Odesa au escaladat în weekend, după ce prorusi au luat cu asalt sediul poliției, devastându-l, iar mii de naționaliști ucraineni s-au adunat pe străzile orașului. S-au înregistrat zeci de morți în urma altercațiilor.
Preşedintele Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a decretat două zile de doliu naţional după violenţele soldate cu peste 40 de morţi, o decizie similară luând autorităţile din Crimeea, fostă regiune ucraineană anexată de Rusia.
„Ziua de 2 mai a fost una tragică pentru Ucraina. Am semnat decretul pentru păstrarea a două zile de doliu naţional”, a declarat Oleksander Turcinov într-un comunicat.
Cei care au ocupat birourile regionale din Donetsk au proclamat crearea unei republici separatiste și cer referendum pentru secesiune pe data de 11 mai. Germania a reacționat prompt, avertizând asupra implicațiilor nefaste asupra Ucrainei.
Rusia se îndreaptă spre gurile Dunării
Aparent, luptele din Odesa susțin teoria președintelui Băsescu, cel care avertiza în aprilie că Rusia vizează gurile Dunării. Violențele au continuat și duminică în sudul Ucrainei, extinzându-se dinspre est.
Cele mai multe voci dinspre analiza occidentală susțin că Ucraina se apropie cu pași repezi de “război civil”, ceea ce pentru România este un semn extrem de îngrijorător, după ce confruntările au ajuns la 160 de kilometri de frontierele țării noastre şi ale Uniunii Europene.
„Scopul Rusiei este de a repeta la Odesa ce se întâmplă în estul Ucrainei”, a declarat premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, care consideră că violențele de la Odesa fac parte dintr-un ”plan al Rusiei de distrugere a Ucrainei”. ”Rusia a trimis oameni pentru a crea haos”, a conchis acesta.
Comasarea trupelor la granița UE-RUSIA
După ce Rusia a anexat Crimeea, invocând că apără interesele populației rusofone din peninsulă, se pare că îngrijorările au escaladat și în țările baltice, cele trei republici ex-sovietice: Estonia, Letonia și Lituania, unde minoritatea rusă este însemnată, undeva la 30% din populație.
Circa 6.000 de militari NATO participă la cele mai mari manevre militare din istoria postsovietică a Estoniei, în apropiere de frontiera cu Rusia. Astfel, participă:
– militari din Brigada 172 a SUA
– membri ai forțelor armate ale Marii Britanii,
– unități militare din Franța
– trei avioane de luptă din Polonia și o unitate de apărare antiaeriană
– 4 avioane de vânătoare din Danemarca supraveghează spațiul aerian
– unități din Lituania, Belgia și Olanda
– 150 de parașutiști americani
Militarii americani au fost detașați pentru a rămâne cel puțin până la finalul anului în Estonia, la cererea expresă a guvernului.
Îngrijorările au crescut în urma concentrării a zeci de mii de soldați ruși la frontiera cu Ucraina.
Premierul Ponta și președintele Băsescu nu cred în război, dar repetă că suntem pregătiți
Premierul României, Victor Ponta, crede că ”nu există nicio amenințare directă la adresa cetățenilor români sau la adresa României
„Vreau încă o dată să infirm orice fel de discuții publice legate de mobilizarea rezerviștilor, de recrutarea unor tineri, nu s-a pus și nu se pune o asemenea problemă, nu este necesar, nu se dorește și nu este nevoie de așa ceva.
Situatia din Ucraina, „care se agraveaza de la o zi la alta, reprezinta pentru Romania cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani”, a mai spus premierul Ponta, după ce la Fabrica de Avioane de la Craiova a declarat că, dacă va izbucni un război, vestea buna este că vor fi comenzi.
De asemenea, președintele Traian Băsescu, a subliniat că „în Estul, dar și în Sudul Ucrainei lucrurile se complică și în momentul de față sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil”. Cu toate acestea, a asigurat că România nu este în pericol, iar NATO va veghea la granițele UE.