Mai bine de 30% dintre români nu acordă suficientă importanţă „criminalului silenţios”, cum mai este numit un sistem de frânare deficitar, scrie promotor.ro.
Cauza scăderii eficienţei lichidului de frână este reprezentat de absorbţia umezelii – lichidele de frână sunt higroscopice – care face ca punctul de fierbere al acestuia să scadă cu timpul.
Asta duce la apariţia simptomului „pedală moale”, explicat prin scăderea presiunii hidraulice în sistemul de frânare şi care duce la diminuarea sau anularea efectului de frânare atunci când pedala de frână este apăsată.
Simptomul este greu de depistat pentru că atunci când nu este solicitat (deci are o temperatură scăzută) pare că stăpâneşte funcţia de frânare. Problema apare în modul cel mai evident atunci când ai nevoie mai mare de putere de frânare.
Lichidul ar trebui înlocuit atunci când temperatura de fierbere îi scade sub 200 de grade Celsius. Cu toate acestea, în cadrul studiului au fost găsite autovehicule care funcţionau cu lichidul de frână având punctul de fierbere la 150 de grade Celsius.