Fructele de pădure sunt bogate în vitamine (B1, B2, B6, B9, C, D, E, K, PP). Conţin cantităţi însemnate de uleiuri eterice care dau gustul fructelor de pădure, substanţe tanante, enzime, proteine, glucide, săruri minerale, pigmenţi coloranţi. Fructele de pădure se recoltează numai atunci când sunt coapte, altfel substanţele minerale, vitaminele, zaharurile îşi pierd din proprietăţile lor terapeutice şi alimentare.
Iată detailat mai jos. perioada optimă de recoltare a fructelor de pădure existente în ţara noastră :
– ZMEURA (Rubus idaeus) se recoltează în iulie- septembrie
– VIŞINELE DE PĂDURE (Prunus cerasus) se recoltează în luna iunie-iulie
– SOCUL NEGRU (Sambucus nigra) se recoltează în iulie-august
– PORUMBELE (Prunus spinosa) se recoltează în septembrie-octombrie
– PĂDUCELELE (Crataegus monogyna) se recoltează în septembrie-octombrie
– MURELE (Rubus idaeus) se recoltează în august-octombrie
– MĂLINE AMERICANE (Prunus serotina) se recoltează în august-septembrie
– MĂCEŞELE (Rosa canina) se recoltează în august-octombrie
– FRĂGUŢELE (Frugaria vesca) se recoltează în iunie-iulie
– COARNELE (Cornul mas) se recoltează în august-septembrie
– COACĂZELE NEGRE (Ribes nigrum) se recoltează în iunie-iulie
– CIREŞE AMARE (Prunus avium) se recoltează în iunie-iulie
– CIREŞE NEGRE (Ribes nigrum) se recoltează în iunie –iulie
– CĂTINA ALBĂ (Hippophae opulus) se recoltează în august-septembrie
– CASTANE COMESTIBILE (Castanea sativa) se recoltează în septembrie-octombrie
– ALUNELE (CORYLUS AVELLANA) se recoltează în septembrie-octombrie
– AFINELE NEGRE (Vaccinium myrtillus) se recoltează în iulie-octombrie)
Anual în ţara noastră se recoltează peste 6.000 tone de fructe de pădure, 85%din această cantitate este livrată la export. Piaţa externă solicită fructe de pădure ecologice din ţara noastră deoarece acestea sunt în mare parte produse ,, BIO’’. Fructele de pădure aduc anual venituri de peste 4 milioane de euro Regiei Naţionale a Pădurilor, principalul achizitor al acestor fructe.