• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • PFP: „Guvernul si premierul, caracterizati de un analfabetism economic feroce”

PFP: „Guvernul si premierul, caracterizati de un analfabetism economic feroce”

Publicat: 29 august, 2017 10:34
Actualizat: 23 martie, 2022 05:10

„Actualul Guvem, începând cu prim-ministrul său, este caracterizat de un analfabetism economic feroce”, sustine Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) dupa ce premierul Mihai Tudose a pretins ca pilonul I de pensii, administrat de stat, ar avea „un randament” mai bun decat pilonul 2 (privat).

Premierul Mihai Tudose a declarat că pensiile private obligatorii nu se desființează, iar ceea ce este deja la pilonul II, rămâne acolo, potrivit stiri.tvr.ro. Prim-ministrul a precizat însă că se analizează ca, pentru un timp, să meargă mai mulți bani la pilonul I, care are un randament mai mare.

„S-a constatat că randamentul la pilonul I, care are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât la pilonul II. Din acestă cauză am solicitat Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiza, să vadă dacă nu cumva este oportun, cel puțin acum, în acești ani, când creșterea economică este foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la pilonul I, sumele care se varsă la pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la pilonul II”, a declarat premierul potrivit stiri.tvr.ro.

Guvernul, acuzat de analfabetism economic feroce

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) nu sunt de aceeasi parere. PFP a transmis un comunicat de presa critic referitor la intentia guvernului.

„Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) a luat act cu stupoare de declaraţiile din ultimele zile ale prim-ministrului Mihai Tudose şi ale altor membri ai Guvenului cu privire la randanientul superior al Pilonului 1 de pensii (administrat de stat) în comparaţie cu fondurile de pensii Pilon 2.

Reamintim că aceste declaraţii au început cu afirmaţia că Pilonul l de pensii (administrat de stat) a obţinut un randament cu mult superior celui obţinut de fondurile de pensii Pilon 2. Ele au continuat cu explicaţii ale prim-ministrului asupra modalităţii în care a determinat „randamentul” Pilonului 1. Aceste explicaţii, care par pur şi simplu preluate dintr-un document pus la dispoziţie în grabă de un consilier chemat să repare gafele din zilele anterioare, nu fac decât să aplice regula deja cunoscută „cine se scuză se acuză”.

Nu ne place să recurgem la atitudini dure, dar evoluţiile ultimelor zile ne fac să credem că o abordare soft nu se justifică.

PFP consideră că actualul Guvem, începând cu prim-ministrul său, este caracterizat de un analfabetism economic feroce, ale cărui consecinţe nefaste vor afecta în mod extrem de grav atât economia României în ansamblu, cât şi pe fiecare român.

Căci ce altă exprimare decât „analfabetism economic” putem folosi pentru a descrie folosirea cuvântului „randament” în relaţie cu un sistem de pensii care este în deficit cronic de ani de zile? Sau, simplu spus, care cheltuieşte mult mai mult decât câştigă?

Informaţiile sunt pretutindeni, la un click distanţă: sistemul public de pensii este în deficit din 2009 până în prezent, iar valoarea în cifre a deficitului anual atinge cote ameţitoare, de chiar 15 miliarde lei (aproximativ 3,5 miliarde euro).

Apoi, este inimaginabilă folosirea cuvântului „randament” în relaţie cu un sistem care nu investeşte nimic din sumele colectate (astfel încât să se poată discuta despre un randament al investiţiei, precum la Pilonul 2).

Ne este imposibil să înţelegem cum prim-ministrul şi Guvernul său nu cunosc faptul că sistemul public din prezent nu este nimic mai mult decât o conductă prin care contribuţiile sociale plătite de salariaţii actuali se transferă către actualii pensionari sub formă de pensie.

Nu există nici o acumulare, nici o învestire a banilor din sistemul de pensii în beneficiul actualilor salariaţi sau pensionari. Altfel spus, tot ce se produce se consumă instant şi, pentru a acoperi deficitul, se mai iau şi împrumuturi.

Nu în ultimul rând, explicaţiile ulterioare ale primului-ministru nu fac decât să adâncească aceeaşi impresie a analfabetismului economic feroce. Un predecesor al domniei sale a arătat că „hârtia suportă orice”, iar primul-ministru aplică acest principiu cu stoicism, jignind pur şi simplu inteligenţa viitorilor pensionari.

Din păcate, această luptă a Guvernului cu fondurile de pensii tip Pilon 2, presărată cu argumente din ce în ce mai puerile, ascunde o faţetă mult mai gravă a lucrurilor.

În realitate, Guvernul nu este interesat nici de binele viitorilor pensionari, nici de randamentul aşa-zis inferior al folidurilor de pensii tip Pilon 2. Altfel, am fi auzit discuţii despre modalităţi de îmbunătăţire a activităţii acestor fonduri, pentru a le ajuta să obţină randamente superioare.

Ceea ce interesează Guvernul este un singur lucru: să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense de personal şi cu pensiile la care s-a înhămat fără nici o analiză prealabilă.

Situaţia este foarte simplă, de asemenea: fondurile de pensii Pilon 2 au bani, iar Guvernul doreşte să îi preia. Şi dacă măsurile radicale de tipul naţionalizării/desfiinţării nu au avut rezultat, Guvernul caută alte explicaţii pentru a justifica preluarea acestor bani sau măcar a unei părţi a lor.

Din păcate, problema este multmai gravă, iar golirea de bani a fondurilor de pensii Pilon 2 este doar o etapă. Vor urma şi alte etape, în care Guvernul, în goana după bani, şi după ce sumele preluate de la Pilonul 2 se vor dovedi insuficiente, va aplica şi alte măsuri care se vor îndrepta în cele din urmă, tot împotriva românilor. Deja avem semnale, odată cu noile discuţii despre accize în cazul combustibililor.

De aici, un Euro de 5 RON sau dobânzi crescute vor fi o realitate în curând. Să ne gândim ce va însemna aceasta la nivel individual, pentru românii care au contractat credite, mai ales în această perioadă de dobânzi scăzute — vom discuta din nou de oameni împovăraţi financiar. Şi să transferăm această imagine apoi la nivelul economiei — consecinţele ar putea fi catastrofale.

Guvernul se comportă exact ca un feudal din Evul Mediu, care împarte pomeni nevoiaşilor ca să îşi cumpere liniştea. Nu contează că ţara nu are drumuri, şcoli şi spitale şi că vistieria se goleşte iar alţi bani se găsesc doar din împrumuturi scumpe sau din noi taxe. Atâta timp cât poate face pomeni acum, nu contează ce va fi peste un an sau doi.

PFP nu poate decât să spere că Guvernul va renunţa la această atitudine sinucigaşă, atât în privinţa Pilonului 2, cât şi în privinţa întregii economii şi viitorului actualilor salariaţi”, arata PFP.

Asociaţia Participanţilor la Fonduri de Pensii şi Fondurile de Investiţii cheamă salariaţii să protesteze, duminică, 3 sep­tembrie, fiind nemulţumită de afirmaţiile premierului României referitoare la fondurile de pensii Pilon II.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 mai, 2024
Chirurgul Achimaș-Cadariu cere campanie de informare pe tema vaccinării anti HPV: Suntem primii în UE la numărul cancerelor de col uterin
18 mai, 2024
Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni
13 mai, 2024
Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica
11 mai, 2024
PODCAST: Cătălin Priscorniță și Albert Deak, piloți de raliu și filantropi în Africa
11 mai, 2024
Viorel Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca: Avem nevoie mai întâi de centura metropolitană, nu de metrou

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a sărbătorit pasagerul cu numărul 1 milion în anul 2024. ...

Pasagerul cu numărul 1 milion în anul 2024 la Aeroportul Cluj

Călin Cozma, candidat AUR la funcția de primar al Clujului, propune construirea unui palat administrativ ...

Călin Cozma, candidat AUR la funcția de primar, propune construirea unui palat administrativ la periferia Clujului

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul unor noi zboruri regulate directe spre Bucureşti, în ...

Aeroportul Cluj anunţă zboruri spre Bucureşti operate de compania aeriană Animawings

L-am întrebat în cadrul emisiunii Punctul Critic pe fostul ministru al Apărării, senatorul Vasile Dâncu, ...

Fostul ministru al Apărării Vasile Dâncu: Despre armata obligatorie și riscul ca România să fie atacată de Rusia

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu cere lansarea de urgență a unei campanii de informare despre importanța vaccinării ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu cere campanie de informare pe tema vaccinării anti HPV: Suntem primii în UE la numărul cancerelor de col uterin

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu: Urmează cele mai importante alegeri din istoria Europei, în plin proces de schimbare a configurației geostrategice a lumii

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul intenționează să majoreze poate chiar din iulie salariul ...

Salariul minim, o nouă majorare din iulie? Ce spune Augustin Feneșan, prim vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor
Success message!
Warning message!
Error message!