La inițiativa Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, pe scena Teatrului Mignon din București a avut loc marți seară premiera spectacolului de teatru „Occupy Future”.
“Occupy Future” este un debate performance pe tema voluntariatului, pus în scenă de o echipă de actori profesioniști care au invitat publicul la discuții cu privire la provocările și stereotipurile cu care se confruntă persoanele implicate în activități de voluntariat. Astfel tema spectacolului se încadrează în sfera campaniei – No Hate Speech Movement – inițiată de Consiliul Europei.
Piesa a fost împărțită în 5 scene, în care au fost prezentate 5 tipologii de voluntari: un voluntar străin, o pensionară, un adolescent anarhist, o ONG-istă de meserie şi un corporatist dornic de succes, prezentați în ipostaze foarte diferite în cadrul activității lor de voluntariat, confruntându-se cu dificultăți și fiind puși în diverse situații care mai de care mai provocatoare.
Piesa a scos în lumină percepția generală asupra activităților de voluntariat și a provocat persoanele din public la o discuție privind nevoia de promovare corectă a imaginii voluntarului în comunitate, în vederea recunoașterii meritelor voluntarilor, dar și a promovării voluntaritatului ca o oportunitate de dezvoltare personală.
“Discriminarea, atacurile verbale, discursul instigator la ură se pot produce oriunde, asupra oricui, chiar și asupra acelora care vin în întampinarea nevoilor celorlalți adică asupra voluntarilor. Este important să conștientizăm acest lucru, să îl semnalăm și să îl prevenim arătând importanța muncii celor care oferă timp și resurse pentru a se implica în activități de voluntariat. Mai mult cred că este momentul nu doar pentru a înțelege voluntariatul ci, mai mult, pentru a-l recunoaște și valoriza“, a declarat Nicoleta Chiș-Racolța, directorul executiv al Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca.
“Promovarea imaginii pozitive a voluntariatului presupune două dimensiuni simultane: una foarte personală a celui care desfășoară activități de voluntariat, care se adresează direct beneficiarilor activităților și una generală, ce vizează modificarea percepției la nivel sistemic prin intervenții ce țin de cadrul de desfășurare a activității de voluntariat”, a spus Anca Năstase de la Federația Volum.
Din echipa de actori au făcut parte Cristina Drăghici, Sorina Ştefănescu, Vlad Udrescu, Ionuț Oprea și George Albert Costea, iar regia a fost realizată de Catinca Drăgănescu.
Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca va organiza în următoarea perioadă spectacolul Occupy Future în Sibiu și Cluj-Napoca.
Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se derulează din luna aprilie 2014 până în luna martie 2015 și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) în România cu suma de 34 942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue din Norvegia.