Există câteva plante otrăvitoare care, paradoxal, pot avea și efecte benefice pentru sănătate.
BRÂDUŞA DE TOAMNĂ are înălţimea de 25-40 cm, creşte în fâneţe pe soluri cu umiditate ridicată, frunzele sunt lunguieţe şi apar primăvara devreme, înfloreşte în luna septembrie-octombrie, florile sunt de culoare violet. Frunzele şi tulpinile sunt foarte otrăvitoare, consumate acestea produc arsuri la cavitatea bucală şi a gâtului, vărsături, diaree, stări de şoc, afecţiuni ale nervilor, însă sămânţa care se recoltează toamna are apreciate proprietăţi terapeutice. Astfel seminţele conţin colchicină care este un ingredient activ din medicamentele pentru gută şi febră mediteraneană. ATENȚIE: Cereți sfatul medicului înainte de a folosi aceste plante.
LĂCRĂMIOARA are înălţimea de 20-30 cm, creşte în pădurile de foioase, de la deal şi munte, creşte pe soluri umede, frunzele eliptice, florile sunt albe, plăcut mirositoare, fructele de culoare roşu-aprins. Tinctura şi infuzia se folosesc în afecţiuni cardiace, migrene, ameţeli,stări nervoase toate însă numai la recomandarea medicului. Glicozidele din lăcrimioare duc la o proastă funcţionare a inimii. ATENȚIE: Cereți sfatul medicului înainte de a folosi aceste plante.
MĂSELARIŢA poate atige înălţimea de 45 cm, creşte în locuri umede, florile sunt de culoare galbenă, are un miros şi un gust neplăcut de aceea nu este consumată nici de animale.. Măselariţa conţine hiosciamină şi scopolamină care au efecte hipnotice. Creează şi probleme cardiace. Ca plantă medicinală este utilizată în tratarea reumatismului, bolii Parkinson, astmului. Folosirea măselariţei se face numai cu avizul medicului specialist. ATENȚIE: Cereți sfatul medicului înainte de a folosi aceste plante.
MĂTRĂGUNA este una din cele mai toxice plante. Sau semnalat cazuri în care unii copii au decedat în urma consumului de fructe de mătrăgună. Consumul de fructe de mătrăgună dau senzaţii de delir, halucinaţii, dureri de cap, erupţii ale pielii, convulsii. Din mătrăgună se obţine un extract numit atropină care este folosită în tratarea bolii Parkinson, tulburările de ritm cardiac, astm bronşic. Folosirea atropinei se face numai la indicaţia medicului specialist. ATENȚIE: Cereți sfatul medicului înainte de a folosi aceste plante.
OMAGUL are înălţimea cuprinsă între 120-150 cm, frunzele sunt netede, mari, lucioase, de culoare verde închis, florile sunt violete, înfloreşte din luna iulie până în septembrie. Fiind o plantă foarte otrăvitoare care poate produce paralizie, tulburări de vedere, dureri de gât şi de cap, hipotermie.
Este recomandată în boli reumatice, gută, pneumonii, febră, ascită, boli hepatice. Numai la recomandarea medicului se poate folosi. ATENȚIE: Cereți sfatul medicului înainte de a folosi aceste plante.
TĂTĂNEASA are înălţimea cuprinsă între 100-130 cm, creşte pe soluri cu multă umiditate, frunzele sunt aspre şi sunt lungi până la 25 cm de culoare verde, florile de culoare roşie-violacee, înfloreşte din mai până în august. Este o plantă otăvitoare, în ţări ca Germania, Olanda, Franţa chiar este interzisă folosirea plantei.Rădăcinile se recoltează toamna iar frunzele şi florile din mai până în iulie. Este indicată în tratarea diverselor forme de cancer, hernie, psoriazis, zona zoster, eczeme, plăgi, ulceraţii. ATENȚIE: Cereți sfatul medicului înainte de a folosi aceste plante.