Centura Metropolitană a Clujului există doar pe hârtie, iar singurele lucruri concrete când vine vorba de acest proiect sunt reproșurile pe care și le fac PNL Cluj și fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.
Centura ar urma să aibă 38 de km. Va începe de la nodul A3 de la Autostradă, de la Gilău, până la sensul giratoriu de la Cora, 8,3 km, pasaj suprateran până la strada Bucium, în Mănăștur, traversează Făgetul și Calea Turzii, prin spate pe la Selgros și iese la Nodul de centură Apahida – Vâlcele. Sună bine, dar nu la fel de bine și lamentările PNL.
„Drulă, ai distrus 4 ani de dezvoltare a Clujului”
PNL Cluj a ieșit încă odată la atac împotriva fostului ministru al Transporturilor: „Drulă, ai scos Centura Metropolitană din PNRR. Ai furat 4 ani de dezvoltare a Clujului. Am fi avut 4 ani să folosim banii din PNRR. Clujenii din trafic îți „mulțumesc” în fiecare zi.
Municipalitatea clujeană, împreună cu comunele Gilău, Florești, Baciu și Apahida au finalizat documentațiile pentru Centura Metropolitană.
Dacă Drulă nu ar fi fost ministru, astăzi se puteau folosi banii din PNRR pentru Centura Metropolitană și nu trebuia să așteptăm alți bani europeni”, a transmis PNL Cluj.
Drulă dă vina pe „stilul lui Boc”
Fostul ministru al Transporturilor respinge acuzațiile foștilor colegi de guvernare: „Cu 3 ani de întârziere, studiul de fezabilitate al centurii Cluj se finalizează săptămâna aceasta Emil Boc semna acest contract în 2018. Trebuia să fie gata în 12 luni. Dacă primarul Clujului își făcea treaba ca un bun gospodar, azi se lucra pe centura orașului.
În schimb, incompetența și nepăsarea administrației Emil Boc au pus piedică acestei centuri vitale pentru saltul de dezvoltare atât de așteptat de toți clujenii, sătui să mai aștepte ore întregi în trafic.
Urmează aprobarea acestui studiu de către Compania de Drumuri, apoi de Ministerul Transporturilor și de Guvern. După depășirea acestor borne se va trece la realizarea exproprierilor și la etapa licitației pentru proiectarea de detaliu și pentru execuția lucrărilor.
Dacă totul merge bine, peste 5 ani am putea avea centura finalizată. Dacă merge în stilul Boc cu întârzieri de 3 ani la fiecare etapă, nu.
O veste excelentă este că strategia creionată de mine și echipa mea în 2021 de a finanța centura metropolitană Cluj din fonduri structurale “clasice” – Programul Operațional Transport 2022-2030 a dat roade.
Recent, Comisia Europeană a aprobat Acordul de Parteneriat cu România pentru acest exercițiu financiar european ce include și finanțarea centurii Cluj.
Spre binele clujenilor îmi doresc ca Emil Boc să stea departe de următoarele faze ale proiectului centurii Cluj. Doar așa vom avea șanse să atragem fondurile europene și să circulăm pe ea în acest deceniu”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.